Viscri, satul transilvănean care l-a cucerit pe Regele Charles al III-lea FOTO

Viscri, satul transilvănean care l-a cucerit pe Regele Charles al III-lea FOTO

Dragostea Regelui Charles al III-lea pentru satul românesc a pus țara noastră pe harta mondială a turismului tradițional și a contribuit la conservarea patrimoniului arhitectural și cultural. Monarhul britanic se află într-o vizită privată în România în perioada 2 - 6 iunie, iar în ultima zi a șederii sale în țara noastră vizitează și satul care l-a cucerit cu ani în urmă - Viscri.

Dincolo de orașe, România nu duce lipsă de locuri de poveste în care timpul parcă se oprește în vremurile de altădată, cu miros de iarbă verde și iz de pace, cu miresme purtate de vânt și gânduri liniștite. Două dintre oazele paradisiace românești care au devenit destinații preferate ale iubitorilor de natură și tradiție sunt satul Viscri (județul Brașov) și Valea Zălanului (județul Covasna), destinații populare în rândul românilor și străinilor deopotrivă după vizitele Regelui Charles al III-lea în România , care deține și câteva proprietăți în aceste zone.

La rădăcini

Satul Viscri este situat la o distanță de o oră de mers cu mașina de orașul Brașov, în drum spre Sighișoara. Așezarea a început să devină cunoscută românilor și străinilor începând cu sfârșitul anilor ’90, atunci când Charles, pe atunci prinț moștenitor, făcea primele vizite în Transilvania. Mai târziu, prin intermediul fundației sale caritabile, Mihai Eminescu Trust (MET), a cumpărat mai multe proprietăți în țara noastră, inclusiv la Viscri. Satul, cu o istorie de veacuri, impresionează prin autenticitate, păstrarea tradițiilor, conservarea caselor vechi, dar și prin peisajele desprinse din povești, în care natura tronează neatinsă. Toate acestea l-au fermecat pe rege, care a mărturisit deseori că România este „acasă“, mai ales că stră-străbunica mamei sale, contesa Claudine Rhédey de Kis-Rhéde, s-a născut la Sângeorgiu de Pădure din județul Mureș, în 1812.

„Satul se află în inima Transilvaniei, la nord-vest de Brașov. Amplasat într-o vale minunată, acesta este un punct de plecare perfect pentru a vizita Mesendorf, Roadeş, Cloaşterf și alte sate săsești cu biserici fortificate. Biserica Viscri face parte din patrimoniul UNESCO și originile ei datează din anul 1100, când secuii maghiari s-au stabilit pentru prima dată în sat. Trustul a restaurat o parte din biserică și cel puțin 50 de fațade, hambare, ziduri și clădiri din acest sat frumos intact. Satul are un bar, muzeu și cafenea/magazin de haine, dar nu are magazin general“, se precizează pe site-ul Mihai Eminescu Trust.

Una dintre măsurile care au fost luate pentru a menține autenticitatea satului este interzicerea mașinilor, astfel că vizitatorii trebuie să își parcheze autovehiculele în parcarea special amenajată la aproximativ 100 de metri de strada principală. Cei care vor să se deconecteze de agitația orașului și să se reconecteze cu rădăcinile românești vizitând Viscri sunt întâmpinați la intrarea în sat de două panouri informative prin intermediul cărora pot afla unde sunt situate unitățile de cazare și restaurantele, dar și unele obiective turistice.

Viscri 163: Casa Regelui Charles al III-lea

În 2011, Charles, pe atunci Prinț de Wales, a cumpărat o casă țărănească în această așezare săsească, Viscri 163, în încercarea de a salva patrimoniul arhitectural medieval și de a se bucura de o experiență românească autentică. Treptat, casa și așezarea au fost restaurate respectându-se tehnicile specifice zonei, iar structura inițială a fost completată cu baie și bucătărie. Gospodăria – alcătuită inițial din două case de locuit, anexe, șură și grădină de legume – a suferit modificări respectând tradiția locală, iar șura fost transformată într-o sală de curs, o bibliotecă și o cafenea. Ulterior, bucătăria a fost adaptată la standarde moderne, iar în pod s-au amenajat două dormitoare. Reparațiile și restaurarea gospodăriei au început în anii 2000, pe vremea când proprietara, Frau Fernolend, încă locuia acolo. Inițial, doar fațada trebuia restaurată, însă iarna grea din 2001 și-a pus amprenta asupra locuinței, iar o bună parte din ea s-a prăbușit. Deodată, proiectul a căpătat proporții mult mai mari, iar reconstrucția și restaurarea au devenit prilejuri de predare și învățare a tradiționalelor tehnici de construcție.

„Casa lui Frau Fernolend avea să devină o demonstrație a muncii depuse de fundație. Abilitățile uitate urmau să fie readuse la viață. Constructorii britanici de restaurare – zidari, tencuitori și dulgheri – urmau să fie aduși la Viscri din Shropshire, centrul renașterii conservării britanice. Muncitorii britanici au fost inspirați de sarcina lor. Satele saxone erau un microcosmos al Angliei preindustriale – o armonie liniștită între peisaje și case. Curând, legendarul restaurator Colin Richards a sosit pentru a supraveghea acest program de pionierat. Constructorii satului Viscri au făcut față provocării. Învățați cum să restaureze în stilul tradițional, folosind tehnici care au fost aproape șterse din istorie în anii comunismului, membrii echipei de constructori au lucrat timp de trei ani la acest proiect dificil și complicat. Lucrarea de zi cu zi a fost supravegheată de arhitectul român Gabriel Lambescu, care în decurs de un an avea să fie cunoscut și admirat în întreaga lume a conservării internaționale“, mai menționează sursa citată. În toată această perioadă, Frau Fernolend a continuat să locuiască în aripa locuinței care nu fusese afectată, iar după moartea ei, Caroline Fernolend (moștenitoarea proprietății) a donat gospodăria fundației. „Viscri 163 a funcționat ca pensiune, dar în prezent este centru comunitar și muzeu, fiind administrat de un localnic. Centrul poate fi vizitat de turiști, mai ales că de obicei aici au loc expoziții de artă, arhitectură și meșteșuguri“, a declarat Cristian Radu, reprezentant al Mihai Eminescu Trust.

Refugiu pentru turiști

Iubitorii de natură, tradiție și moștenire culturală care vor să viziteze Viscri au mai multe variante de cazare (în perioada aprilie-noiembrie) în case tradiționale restaurate respectând istoria locului, toate purtând în denumirea lor numele așezării: Viscri 129, Viscri 63A, Viscri 63B, Viscri 161A, Viscri 161B, Viscri 14, Viscri 15, Viscri 121A, Viscri 21B, Viscri 28A și Viscri 28B. Acestea fac parte din proiectul Experience Transylvania, inițiat de Fundația MET, alături de alte case de oaspeți din diferite sate transilvănene: Alma Vii, Biertan, Breb, Criț, Florești, Mălâncrav, Richiș și Stejărenii. Casele de oaspeți din Viscri pot găzdui între două și șase persoane, în funcție de mărimea acestora, iar fiecare a fost restaurată de localnici folosind tehnici autentice și materiale originale utilizate de secole. De asemenea, încăperile te poartă înapoi în timp datorită pieselor de mobilier autentice, multe dintre ele fiind folosite de localnici de zeci de ani, dar și țesăturilor tradiționale vechi.

Pe lângă cele menționate, există și alte opțiuni de cazare, printre care și Viscri 32: Casa Albastră și Șura Albă , ce include și un restaurant pe conceptul slow food. Tradiția și gusturile autentice se regăsesc din plin și în farfurie sau în pahar, unde preparate precum zeama de fasole cu prune uscate, cartofii prozeliți cu trei feluri de brânzeturi de la stână, porcul marinat în bere, varza cu nuci şi brânzeturile tradiționale și băuturile non-alcoolice specifice pe bază de siropuri sau cele alcoolice (pălincă, țuică și lichioruri făcute în casă) te poartă în vremurile de altădată. În fapt, în întregul sat mâncarea se realizează conform conceptului slow food, având la bază ingrediente locale.

Meșteșuguri și istorie

Viscri găzduiește, de asemenea, și una dintre cele mai cunoscute biserici fortificate din Transilvania: un lăcaș de cult al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România, care din 1999 face din patrimoniul mondial UNESCO. Biserica a fost construită pe ruinele unei bazilici romane și poate fi vizitată de turiști. În cadrul muzeului din interiorul zidurilor fortificate pot fi admirate costume tradiționale săsești, piese de mobilier vechi, țesături și obiecte de olărit, dar nu numai.

În satul săsesc Viscri există mai multe ateliere precum Atelierul Fierarului, Atelierul de Pictură, Atelierul de Ceramică. Cei care duc meșteșugurile mai departe organizează ateliere şi demonstrații, purtându-i pe participanți în vremurile în care lucrul manual era o necesitate, dar mai ales o mândrie, reprezentând în fapt identitatea locului. De asemenea, turiștii pot vizita cuptorul tradițional de cărămidă și pot degusta pâinea locală realizată într-un cuptor tradițional. Totodată, se pot bucura de gustul autentic al brânzei de capră realizată prin metode tradiționale la Viscri 123. „În general, toate restaurantele încearcă să păstreze meniul, dacă nu complet tradițional, măcar tradițional reinterpretat. La toate se respectă principiile slow food, iar ingredientele sunt de la fermieri din apropiere. În unele locații sunt folosite ingrediente produse de gazde, care au dezvoltat puncte gastronomice locale cu produse realizate în propria gospodărie. În Bunești există un producător de siropuri care au la bază fructe de pădure, iar aceste produse se găsesc la diverse locații din sat, unde pot fi consumate sau cumpărate“, a spus Cristian Radu. În sat, meșteșugurile străvechi continuă în secolul XXI și prin activitatea femeilor care croșetează sau realizează papuci de pâslă, obiectele realizate putând fi achiziționate de turiștii care vor să ducă acasă mici frânturi de tradiție și istorie.

„În Viscri se pot face drumeții, trasee de bicicletă, plimbări cu căruța, vizite la meșteșugari, iar la atelierul de ceramică se organizează ateliere pentru copii și adulți, precum și demonstrații. De asemenea, se organizează și trasee călare pentru persoanele care au abilități în echitație“, a mai declarat reprezentantul Fundației MET. Totodată, potrivit acestuia, se pare că cei mici sunt foarte încântați de plimbările cu o căruță tradiţională.

Prima vizită a Regelui Charles

Regele Charles al III-lea se află în România în perioada 2-6 iunie, fiind prima vizită a unui monarh britanic în țara noastră. Se pare că localnicii sunt pregătiți să îl întâmpine cu pâine și sare, așa cum a declarat primarul din Bunești, comună de care aparține satul Viscri. În același timp, în casele de oaspeți administrate de Fundația MET lucrurile se desfășoară ca de obicei, „însă, din motive de securitate, acordăm mai multă atenție persoanelor care se cazează“, potrivit reprezentantului. Monarhul britanic ar urma să viziteze Viscri marți, 6 iunie, în ultima zi a șederii sale în România.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!