Virusurile care au dus la dispariția oamenilor de Neanderthal. Cercetătorii au găsit boli cu transmitere sexuală în oase din Siberia
Cele mai vechi virusuri umane, inclusiv herpesul, au fost descoperite în oase de Neanderthal vechi de 50.000 de ani, relatează Daily Mail.
Rămășițele neanderthalienilor au fost găsite într-o peșteră din Siberia. FOTO EPA-EFE(Arhivă)
Cercetătorii de la Universitatea Federală din Sao Paulo, Brazilia, au identificat în ADN-ul a doi neanderthalieni de sex masculin, descoperit într-o peșteră din Rusia, rămășițe ale virusului herpetic, ale virusului papiloma cu transmitere sexuală și ale adenovirusului, cunoscut și sub numele de răceala comună.
Teorii anterioare au sugerat că oamenii de Neanderthal ar fi dispărut din cauza virușilor, iar cel mai recent studiu ar putea fi primul care aduce dovezi în sprijinul acestei idei.
În prezent, echipa speră să poată sintetiza virusurile și să infecteze celule umane în laborator pentru a vedea cum se compară cu variantele lor din zilele noastre.
„Acești viruși asemănători cu Jurassic Park ar putea fi apoi studiați pentru a le identifica trăsăturile reproductive și patogene și ar putea fi comparați cu omologii din zilele noastre”, a afirmat Marcelo Briones, autorul principal al studiului, pentru NewScientist.
„Sunt sceptic că acest lucru ar putea fi realizat, având în vedere lipsa unei cunoașteri depline a modului în care ADN-ul virusurilor este deteriorat și a modului de a reconstrui bucățile recuperate într-un genom viral complet”, a adăugat el.
„De asemenea, interacțiunea gazdă-virus, în special într-un mediu complet diferit, este un aspect care trebuie luat în considerare”.
„O cauză majoră pentru dispariția Neanderthalului"
Echipa a găsit rămășițele neanderthalienilor în peștera Chagyrskaya din Siberia, în Munții Altai, pe care au folosit-o pentru a analiza datele genomului ființelor străvechi.
Rezultatele au arătat că rămășițele virusurilor nu au fost contractate de la posibilii prădători care s-au hrănit cu neanderthalienii sau de la oamenii moderni care ar fi putut manipula oasele.
Adenovirusul provoacă simptome de răceală la oamenii moderni și poate cauza infecții la nivelul amigdalelor și al altor țesuturi mucoase, în timp ce aceștia ar putea dezvolta condiloame genitale și cancer de la papilomavirusul cu transmitere sexuală.
Cercetătorii consideră că „Herpesvirusul, în special, ar fi putut fi o cauză majoră pentru dispariția neanderthalienilor", dar sunt necesare teste suplimentare pentru a confirma rezultatele.
Briones a spus că descoperirile nu sunt surprinzătoare, având în vedere că, în prezent, oamenii suferă de aproximativ 10 boli de-a lungul vieții.
Cercetătorii speră că noua descoperire ar putea face lumină în cele din urmă asupra a ceea ce a dus la moartea neanderthalienilor și la dispariția lor.
Sursa: adevarul.ro