VIRUSUL ZIKA Malformații severe la copii și alte probleme implicate de infecție

VIRUSUL ZIKA Malformații severe la copii și alte probleme implicate de infecție

Oamenii de știință apreciază că există o legătură "extrem de probabilă" între virusul Zika și microcefaliile înregistrate în America Latină și Caraibe, însă rămân destule necunoscute în legătură cu felul în care fetusul este afectat de virus. AFP a solicitat opinia profesorilor Jean-Francois Delfraissy, director al Institutului de imunologie, inflamații, infectologie și microbiologie de la institutul francez INSERM, și Andre Cabie, șeful serviciului de boli infecțioase și tropicale de la Centrul medical universitar din Martinica (Antilele Franceze).

Definind microcefalia, profesorul Delfraissy a spus că aceasta înseamnă "o dimensiune scăzută în raport cu vârsta (gestațională sau la naștere) a encefalului și, prin urmare, a perimetrului cranian..., asociată cu leziuni cerebrale, mai multe sau mai puține", cauzele fiind multiple: infecțioase, virale, toxice, din cauza placentei irigate necorespunzător sau a unor cauze genetice necunoscute.

"Legătura dintre virusul Zika și microcefalie este extrem de probabilă, însă deocamdată nu este demonstrată în sensul științific al termenului", a spus profesorul Delfraissy, răspunzând la întrebarea dacă virusul este vinovat de creșterea semnificativă a cazurilor de microcefalie la bebeluși înregistrată în prezent în Brazilia.

Cercetătorii presupun o legătură de la cauză la efect pe de-o parte ca urmare a importantei creșteri a numărului de cazuri de microcefalie în zona de endemie a Zika și, pe de cealaltă parte, datorită prezenței virusului, semnalată cu ocazia avorturilor unor femei care locuiesc în zone endemice și ai căror fetuși aveau microcefalie.

"Se știe că infecții virale pot provoca malformații, mai ales când apar în primul trimestru de sarcină, când se formează organele vitale", explică profesorul Cabie. Rubeola sau toxoplasmoza sunt cunoscute de multă vreme drept cauze ale unor malformații la fetuși. "Virușii perforează placenta și se localizează la fetuși, uneori la nivelul celulelor cerebrale", spune și profesorul Delfraissy.

Pentru a înțelege cum se produce contaminarea fetusului cu virusul Zika se desfășoară mai multe studii, dintre care unul în Polinezia Franceză, unde a fost o epidemie la sfârșitul anului 2013 și începutul lui 2014. În Martinica, zonă în care se răspândește în prezent epidemia, este examinat în prezent un grup mare de femei însărcinate, pentru a stabili cu certitudine dacă există o asociere între Zika și microcefalie. Cercetătorii sunt chemați să răspundă la o serie de întrebări, printre care de ce virusul acționează numai asupra unor anumite femei însărcinate, dacă există factori de risc sau boli asociate. Deocamdată medicii nu dispun nici de mijloace de diagnosticare fiabile, nici de tratament.

Răspunzând la o întrebare asupra consecințelor pentru copil a contaminării cu virusul Zika, profesorul Cabie a spus că "la fel ca în cazul altor malformații grave, microcefalia nu este compatibilă cu o viață lungă. Atunci când creierul nu este dezvoltat, corpul nu poate funcționa. În Polinezia, apariția acestor malformații a dus în general la întreruperea voluntară a sarcinii deoarece copiii ar fi supraviețuit doar câteva zile", a explicat omul de știință. "Prima consecință poate fi moartea in utero din cauza severității afecțiunii cerebrale. Pentru copiii care se nasc cu microcefalie, viitorul este incert: bebelușul poate ajunge infirm cerebral, cu efecte de intensitate variabilă în plan motor și al deficitului cognitiv (intelectual), circuitele cerebrale neputându-se stabili normal", arată și profesorul Delfraissy.

În cazul celorlalți copii la care unele zone ale creierului sunt afectate mai puțin, aceștia se dezvoltă "ceva mai bine în plan motor, dar mai puțin bine în plan psihomotor". Chiar în cazul unor leziuni "mai ușoare", pronosticul la nivel funcțional și psihomotor este "realtiv sever. Este o adevărată dramă", încheie profesorul Delfraissy, intervievat de AFP.

AGERPRES/ (AS — autor: Lelia Bretan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Mihaela Pană)


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”