Virozele fac ravagii în toată țara: 100.000 de cazuri într-o săptămână

Virozele fac ravagii în toată țara: 100.000 de cazuri într-o săptămână

Datele Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arată că, la nivel național, numărul infecțiilor respiratorii acute a ajuns, între 12 și 18 decembrie, la 101.059, cu aproape 40.000 de cazuri mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Valul de viroze respiratorii afectează mai ales copiii Foto: Shutterstock

Valul de viroze respiratorii afectează mai ales copiii Foto: Shutterstock

Gripele și virozele nu au iertat pe nimeni, nici măcar de Crăciun. 25 decembrie, cartierul Titan din București. Coadă la una dintre puținele farmacii deschise în Capitală. Oamenii cumpără mai ales medicamente contra febrei, tusei, durerilor de cap și musculare. Rafturile sunt mai mult goale. La rând este și un părinte cu copilul de mână, care cere Augmentin, un antibiotic ce lipsește din farmacii. Nici înlocuitorul recomandat de medicul de familie nu este de găsit, îl informează farmacista, plus că pentru eliberare i-ar trebui și rețetă. Părintele nu are, astfel că farmacista îl invită din nou la farmacie doar după ce o obține, măcar în format electronic, prin e-mail.

Cinci focare cu intensitate medie

Valul de viroze și gripe este în creștere accelerată, iar trendul se va păstra până în ianuarie, atrag atenția specialiștii. Potrivit medicului Octavian Jurma, la fel ca în cazul COVID-19, majoritatea celor spitalizați acum din pricina gripei – copii și adulți – sunt nevaccinați, deși vaccinul antigripal se potrivește bine cu variantele de virus care circulă în acest sezon și poate fi luat administrat simultan cu vaccinul bivalent BA5 anti-COVID-19.

Ultimele date ale Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, INSP, publicate în 22 decembrie arată că, în săptămâna 12-18 decembrie, morbiditatea prin infecții respiratorii acute (raportul dintre numărul bolnavilor și întreaga populație) a depășit nivelul mediu calculat pentru acest sezon.

Gripa a evoluat cu intensitate medie mai ales în județele Brașov, Cluj, Sibiu, Ilfov și municipiul București și sporadic în alte județe. „S-a înregistrat debutul sezonului gripal (rata pozitivității pentru același tip de virus gripal la cazurile testate a fost de peste 10%)”, potrivit aceleiași surse.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute, respectiv gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare, IACRS și pneumonii, a fost de 101.059, comparativ cu 95.083 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă și cu 37.770 de cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

Datele mai arată o variație în plus de 17,4% față de media calculată de 86.055 de cazuri a 5 sezoane pre-pandemice (2015-2019).

Numărul de cazuri de gripă clinică raportate la nivel național a fost de 1.644, comparativ cu 1.002 cazuri, săptămâna anterioară, și 57 de cazuri, în aceeași perioadă a anului trecut. În creștere este și numărul infecțiilor respiratorii acute severe, respectiv 24, cu 10 mai multe decât în săptămâna precedentă și cu 16 mai multe față de anul trecut, în aceeași perioadă.

În același interval de timp, au fost raportate 63 de cazuri confirmate cu gripă, dintre care 17 cu virus AH3, 7 cu virus AH1, 37 cu virus gripal A nesubtipat și 2 cu virus gripal B. Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal, până acum.

Medicația inhalatorie, în pași simpli

Numărul mare de viroze respiratorii de sezon a afectat mai ales copiii. Conf.dr. Mihai Craiu, unul dintre cei mai cunoscuți medici primari pediatri din București, a avertizat asupra obsesiei părinților care, la primele secreții nazale ale copiilor, le administrează medicație inhalatorie cu ajutorul unui nebulizator. Potrivit specialistului, medicația inhalatorie trebuie prescrisă în urma unui consult medical, iar părinții trebuie să se asigure că aceasta ajunge acolo unde trebuie. „Adică în căile aeriene inferioare, în cele mai fine țevi care transportă aerul spre plămânii noștri”, explică medicul.

Pentru aceasta, recomandarea este să se urmeze câțiva pași simpli. Primul pas este acela de a deschide flaconul presurizat, numit popular „spray”, după care urmează agitarea lui, cât se poate de viguroasă. „Fixăm flaconul într-o cameră de inhalare (Babyhaler, Optichamber sau improvizații), dăm tot aerul afară din plămâni (cât se poate) și fixăm buzele pe camera de inhalare, ca și cum am bea apă din sticlă, orientând camera ușor ridicată, spre tavan”, explică medicul pediatru.

Apoi, „dăm un puf și inhalăm lent și adânc (nu ne grăbim și încercăm să tragem atâta aer cât să umplem bine plămânii), după care ținem respirația cât se poate (5-10 secunde), ca să se depună particulele inhalate de medicament cât mai adânc în căile aeriene. Ultimul pas este să exhalăm și clătim bine gura”, scrie medicul pe pagina de socializare a Spitalului virtual pentru copii.

Evoluția COVID-19: aproape 3.500 de cazuri în 7 zile

Statistica săptămânală publicată de Ministerul Sănătății arată că în intervalul 19-25 decembrie, au fost înregistrate 3.432 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Dintre cazurile noi, 948 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Potrivit aceleiași surse, până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 3.308.480 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidența înregistrată la 14 zile este de 0,24.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților pozitivi, 243 de persoane au fost reconfirmate. În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 în prezent este de 834. De asemenea, la ATI, sunt internate 114 persoane. Dintre cei 114 pacienți internați la ATI, 104 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați în prezent, 70 sunt minori, 70 fiind internați în secții și 0 la ATI.

Jurma: ”În ianuarie va sosi nota de plată”

Cercetătorul Octavian Jurma apreciază că nu este de așteptat o schimbare dramatică în evoluția pandemiei în luna decembrie. „În ianuarie însă e foarte probabil că va sosi nota de plată pentru neglijarea pandemiei în decembrie și cazurile vor crește mult mai rapid. Intrăm în cea mai intensă perioadă de socializare din an cu spitalele de pediatrie pline și farmaciile goale de medicamente simptomatice. Nu știm care este situația medicamentelor din spitale și a antibioticelor, însă este predictibil în condițiile în care nu se mai găsesc în țările vestice, unde valul de toamnă-iarnă a început deja de câteva săptămâni”, subliniază Jurma.

Acesta atrage atenția că 2023 va fi primul an în care pandemia va fi complet liberă de limitări preventive în populația globală și valul pandemic este sincronizat global, chiar de la începutul anului. „Explozia pandemiei în China, unde se produc până la 70% din materialele sanitare de maximă necesitate, va afecta luni de zile lanțurile de aprovizionare globale în toate sectoarele industriale”, punctează cercetătorul.

După politica „Zero COVID”, autoritățile chineze au anunțat că nu vor mai raporta date zilnice despre infecțiile cu SARS-CoV-2. Aceste date nu mai sunt fiabile, au spus autoritățile chineze, în contextul în care infecțiile au explodat în urma relaxărilor bruște. „Informaţiile relevante despre COVID-19 vor fi publicate de Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor pentru referinţă şi cercetare”, a anunţat Comisia Naţională de Sănătate din China, într-un comunicat, fără alte precizări. Totodată, China a restrâns definiţia de caz pentru raportarea deceselor cauzate de COVID, numărându-le doar pe cele din cauza pneumoniei sau a insuficienţei respiratorii cauzate de COVID. Niciun deces nu a mai fost comunicat în ultimele patru zile. Firma britanică de date privind sănătatea Airfinity estima săptămâna trecută că, în China, au loc peste un milion de infecții pe zi și 5.000 de decese.

Marea Britanie nu va mai publica date

Din ianuarie, Agenția britanică de securitate sanitară va înceta să mai publice datele de modelare privind coronavirusul, scrie publicația „The Guardian”. Șeful departamentului de cercetare a datelor, dr. Nick Watkins, a declarat că publicarea acestor date specifice „nu mai este necesară”, deoarece țara trăiește cu COVID datorită vaccinurilor și terapiilor. Intervalul R și rata de creștere – numărul de persoane cărora o persoană infectată le va transmite virusul – pentru Anglia fuseseră publicate săptămânal în timpul perioadei de vârf a pandemiei și la două săptămâni din aprilie anul acesta. „Continuăm să monitorizăm activitatea COVID-19 într-un mod similar cu modul în care monitorizăm o serie de alte boli și afecțiuni comune. Toate publicările de date sunt revizuite în permanență, iar aceste date de modelare pot fi reintroduse cu promptitudine, dacă este necesar – de exemplu, dacă ar fi identificată o nouă variantă îngrijorătoare”, a mai spus Watkins.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă