Virgil Popescu: Strategia energetică va fi în Guvern luna aceasta sau la începutul lui aprilie
Strategia energetică, împreună cu Planul naţional de energie şi schimbări climatice, vor fi aprobate în Guvern luna aceasta sau la începutul lunii aprilie, a declarat marţi, ministrul de resort, Virgil Popescu.
Acesta a avut o întâlnire cu mai mulţi parlamentari de la AUR, care au participat la un protest organizat în faţa Ministerului Energiei, discuţiile vizând găsirea unor soluţii pentru problemele din domeniul minier.
"Este cam greu să înţeleg ce doresc colegii de la AUR. Dacă m-ar fi întrebat: aveţi gata Strategia energetică? Da, Strategia energetică este finalizată, împreună cu toate acordurile de mediu. Urmează să fie aprobată în Guvern şi trimisă în Parlament, aşa cum am modificat legea, şi avem finalizat şi Planul naţional integrat de energie şi schimbări climatice, care va fi aprobat prin Hotărâre de Guvern şi înaintat Comisiei Europene. Deci avem practic întreaga strategie pentru dezvoltarea energetică a României. Am fost întârziaţi vizavi de Strategia energetică naţională pentru că în ea au fost puse toate proiectele pe care voiau să le facă şi care unele mai era viabile, altele nu mai erau viabile, şi care trenau, unele aveau nevoie de autorizaţii de mediu şi acorduri transfrontaliere ale statelor vecine şi asta practic bloca Strategia energetică. Am scos aceste lucruri, am regândit toată Strategia energetică, plecând ca şi o strategie pe axe, pe direcţii de dezvoltare a energiei, şi împreună, puse în concordanţă cu Planul naţional integrat de energie şi schimbări climatice vor fi în perioada imediat următoare în Guvern, luna acesta, la începutul lui aprilie", a explicat ministrul Energiei.
Potrivit acestuia, strategia cuprinde "exact direcţiile": ţinta de regenerabile de 30,7%, energie nucleară - unităţile 3 şi 4 şi retehnologizarea unităţii 1, trecerea, etapizat, de la cărbune la gaz.
Virgil Popescu a mai precizat că Strategia energetică este până în 2026.
La protest au participat 30 de parlamentari AUR, care îi cer ministrului Virgil Popescu să intervină "urgent" în rezolvarea unor probleme "arzătoare", cum ar fi deblocarea cărbunelui din Portul Constanţa pentru repornirea Termocentralei Mintia şi plata drepturilor restante pentru minerii închişi în Mina Crucea (Suceava). AGERPRES