Virgil Popescu: România nu s-a opus semnării unui protocol turistic cu Grecia, Bulgaria şi Serbia

Virgil Popescu: România nu s-a opus semnării unui protocol turistic cu Grecia, Bulgaria şi Serbia

România nu s-a opus semnării unui protocol cu Grecia, Bulgaria şi Serbia privind reluarea turismului între aceste patru ţări, a transmis miercuri ministrul Economiei, Energie şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

"România nu s-a opus semnării unui protocol cu Grecia, Serbia şi Bulgaria. Ieri în cadrul discuţiilor am fost de faţă când premierul României, Ludovic Orban a discutat cu ceilalţi premieri. Noi nu am spus că nu suntem de acord şi nu s-a pus problema semnării unui protocol ieri. S-au purtat discuţii, iar noi am spus că le vom relua imediat ce Parlamentul va încuviinţa Starea de Alertă. Colegii noştri bulgari, greci şi sârbi au înţeles perfect de ce România în momentul de faţă are o stare de alertă declarată, care trebuie aprobată de Parlament. În funcţie de aprobarea din Parlament şi de eventualele modificări care pot fi aduse ne vom întâlni cu colegii din cele trei state pentru a relua discuţiile. Chiar asta a fost discuţia. Săptămâna viitoare la început vom avea o nouă rundă de întâlniri. Nu s-a semnat absolut niciun protocol cu nimeni", a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Ministrul Economiei a susţinut că îşi doreşte ca turiştii români să îşi poată petrece vacanţele în străinătate în siguranţă.

"Noi ne dorim ca turiştii români, dacă vor să îşi petreacă sejurul şi vacanţele în străinătate, să fie în siguranţă acolo. Ne vom asigura că acest lucru se va întâmpla! Un alt obiectiv al meu, ca ministru al Turismului, este să am cât mai mulţi turişti, români şi străini, în România. Cei care nu vor în România să se ducă în altă parte, dar să fie în siguranţă. Am rămas surprins când am auzit că s-a spus că România nu vrea. Nu s-a pus niciodată problema să spunem că nu vrem, sunt turişti români care doresc să meargă în Bulgaria, în Grecia. Evident că vrem să îi ajutăm dacă vor să se ducă să fie în siguranţă acolo şi vom face tot ce ţine de statul român pentru asta", a menţionat Virgil Popescu.

Ministrul Economiei a subliniat că terasele se vor redeschide pe 1 iunie, dacă gradul de răspândire a virusului se va reduce.

"Dacă este totul normal putem începe cu deschiderea teraselor, la 1 iunie, apoi cu restaurantele, sezonul turistic şi aşa mai departe. Lucrăm cu Ministerul Sănătăţii la un set de măsuri pentru restaurante, terase şi hoteluri astfel încât turistul când se duce acolo să fie în siguranţă", a notat Virgil Popescu.

Acesta a mai declarat, miercuri, la Digi 24, că în prezent nu există o certitudine privind deschiderea sezonului estival pentru cetăţenii români către Grecia, Bulgaria şi Serbia începând din 1 iunie.

Ministrul Economiei a făcut mai multe precizări despre discuţiile la nivel guvernamental dintre România, Grecia, Bulgaria şi Serbia privind posibilitatea deschiderii de la 1 iunie a turismului între aceste ţări.

"Vă pot spune că nu există nicio certitudine în momentul de faţă cu deschiderea sezonului turistic la 1 iunie. Există o propunere, nu s-a semnat încă niciun parteneriat între cele trei ţări, urmează să mai avem săptămâna viitoare o întâlnire între cei patru premieri. Desigur, ne dorim ca cetăţenii români care pleacă într-o vacanţă în Bulgaria, în Grecia, să fie în siguranţă acolo, să nu aibă probleme de o eventuală carantină şi să fie la fel de în siguranţă, să nu se întoarcă în carantină sau într-o auto-izolare când se întorc pe teritoriul României", a afirmat Virgil Popescu.

Ministrul Economiei a subliniat că aprobarea de către Parlament a stării de alertă trebuie realizată înainte de încheierea unei înţelegeri a României cu cele trei ţări privind turismul.

"Spre deosebire de celelalte trei ţări (Grecia, Bulgaria, Serbia, n.r.), România trebuie să mai parcurgă o etapă, etapa de aprobare a stării de alertă de către Parlament, care probabil că se va întâmpla astăzi. Trebuie să vedem dacă vor exista modificări la starea de alertă pe care Parlamentul am înţeles că le-ar aduce, şi apoi, în urma evaluării acestui lucru, putem vorbi de încheierea unei eventuale înţelegeri între cele trei ţări. Nu ne putem angaja din punct de vedere statal la un parteneriat în condiţiile în care avem o oarecare incertitudine cu privire la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cetăţenii români şi cetăţenii străini care intră pe teritoriul României pe perioada stării de alertă", a explicat Virgil Popescu. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”