"Preţurile, dacă ne uităm pe piaţa europeană, sunt relativ stabile în perioada aceasta, dar este o perioadă de vară, nu ştim cât va mai dura războiul. Cert este că în interiorul României am reuşit să calmăm preţurile, coaliţia a reuşit să calmeze preţurile. Avem încă o Ordonanţă de urgenţă pe un a de zile care asigură o stabilitate la preţul gazului natural şi aici vorbim practic de un preţ reglementat atât pentru populaţie, cât şi pentru încălzire prin CET-uri (...). Şi la energie electrică avem un preţ plafonat pe două paliere. (...) Această ordonanţă acoperă inclusiv perioada de iarnă. Asta înseamnă că noi vorbim, în momentul de faţă, de un preţ stabilizat pe perioada 1 aprilie 2022 - 1 aprilie 2023. Deci inclusiv pe perioada de iarnă, indiferent de fluctuaţiile exterioare care vor veni, dacă vor veni - pentru că nu ne putem da seama ce se întâmplă în vecinătatea noastră, cu războiul din Ucraina, ce se va întâmpla cu războiul gazelor, ce va face Federaţia Rusă - asta înseamnă că totuşi populaţia României şi companiile au o plasă de siguranţă”, a declarat ministrul Energiei, sâmbătă după-amiază, la Digi 24.
El a amintit că, încă din august anul trecut, când a început să crească preţul gazului, el a vorbit despre "o manipulare de piaţă” realizată de Gazprom pentru a crea o problemă în Europa.
Virgil Popescu a reluat afirmaţiile pe care le-a făcut anterior conform cărora preţurile la energie practicate în acest moment sunt unele "nejustificat de mari”.
"Pe termen scurt da, e posibil să asistăm în continuare la preţuri în această plajă, dar eu cred că pe termen mediu şi lung preţurile vor reveni la normal pe măsură ce dependenţa de gazul rusesc va scădea din ce în ce mai mult”, a adăugat Virgil Popescu.