Românii nu vor fi afectaţi de o eventuală reducere a consumului de gaze naturale cu 15%, măsură avută în vedere de Comisia Europeană în cazul unei crize a gazelor în UE, spun premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Energiei, Virgil Popescu. Consumatorii protejaţi, categorie în care intră şi cei casnici, pot fi asiguraţi din producţia internă.
„Noi producem 9 miliarde de metri cubi de gaz şi consumăm 11 miliarde şi producem 50-53 terawaţi de energie electrică şi consumam 57 de terawaţi. Deci avem nevoie şi de importuri de energie electrică şi gaze”, a spus Popescu, la Digi24.
Popescu a explicat că reducerea cu 15% a consumului de gaze, decisă de Uniunea Europeană, se bazează pe o medie a consumului din ultimii 5 ani pentru perioada 1 august-31 martie.
„Sunt mai multe grade de flexibilitate. Deja depăşim nivelele intermediare – în loc de 46% avem deja 59% de gaz în depozite. România îşi poate asigura din producţia internă toţi consumatorii protejaţi. Lucrăm pe mai multe paliere, pe mai multe scenarii. Principalul scenariu e să avem cât mai multe gaze în depozite, să depăşim pragul de 80% în septembrie.
Profilul de producţie al României e diferit. Ne-a dat Dumnezeu gaze şi din producţia internă ne putem umple vara şi toamna depozitele ca să avem la iarnă. Acest lucru se şi întâmplă, mergem spre un grad de umplere cât mai mare, să avem cel puţin 90%”, a spus Popescu.
Ministrul a explicat că e vorba despre o reducere voluntară a consumului de energie, în caz de nevoie, şi că la nivelul Uniunii nu au fost stabilite toate detaliile.
„Populaţia, care face parte din categoria clienţilor protejaţi, nu trebuie să sufere. Faptul că ar putea fi o eventuală reducere de x procente, maximum 15% dintr-o formulă de calcul, e clar că nu va afecta populaţia”, a explicat el.
„În momentul de faţă nu avem de ce să reducem”, a adăugat Popescu.