Virgil Popescu: Este nevoie de un nou investitor la IMGB; nu putem accepta ca utilajele să fie tăiate la fier vechi
Este nevoie de un nou investitor la Întreprinderea de Maşini Grele Bucureşti (IMBG), care să continue activitatea, întrucât este de neacceptat ca utilajele de acolo să fie vândute la fier vechi, a declarat, joi, ministrul desemnat pentru Economie, Energie şi Mediul de Afaceri, Virgil Popescu, la ieşirea de la audieri.
"Este o întreprindere privată, din păcate, care nu şi-a respectat intenţiile de "gentlemen agreement" ca acea activitate să funcţioneze. Avem o pârghie: au fost exceptaţi de la plata certificatelor verzi pe o lungă perioadă. O să urmărim dacă această exceptare s-a materializat în investiţii, aşa cum trebuia să fie, şi o să vedem ce măsuri vom lua după ce verificăm acest lucru", a spus Popescu.
Potrivit acestuia, compania va trebui să returneze acel ajutor, dacă nu a respectat legea.
"Dacă nu au respectat destinaţia banilor pe care i-au obţinut prin exceptarea de la plata certificatelor verzi, atunci ar trebui să-i ramburseze. Eu totuşi sper ca ei să-şi găsească un alt investitor care să vrea să continue, pentru că e de neacceptat ca acele utilaje care sunt unice în România să fie tăiate la fier vechi", a arătat ministrul desemnat.
Salariaţii au protestat, marţi, în faţa Guvernului, împotriva intenţiei proprietarului coreean al fabricii de a o închide şi de a vinde terenul pe care se află platforma industrială .
Protestatarii solicită Guvernului să intervină pentru salvarea de la închidere a întreprinderii.
Preşedintele Sindicatului Independent Dreptatea, Alexandru Voicu, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că firma coreeană intenţionează să demoleze fabrica şi să vândă terenul pe care se află platforma industrială.
"Organizăm această acţiune de protest pentru că acţionariatul companiei a decis să o închidă. Solicităm faţă de Guvern implicarea în acţionariatul companiei şi salvarea ei de la închidere. (Guvernul - n. r.) să cumpere acţiuni. La sediul companiei, în ultimele două-trei săptămâni, am organizat în fiecare zi acţiuni de protest şi vom organiza în continuare. În spaţiul public să vedem ce se întâmplă după această acţiune. Astăzi mai sunt 300 de salariaţi ai IMGB şi încă 100 de subcontractori. (Întreprinderea - n. r.) o demolează. Ei au o fabrică similară în Coreea, duc acolo utilajele pe care le pot folosi, restul utilajelor le vând la preţ de mâna a doua, demolează, vând fierul, zeci de mii de tone de fier, după care vând pământul - 56 de hectare. Deci o demolează. Am depus memorii şi la Ministerul Muncii, şi la Guvern, şi la Ambasada Coreei de Sud, dar până acum n-am primit niciun răspuns. O să depunem şi astăzi un memoriu la Guvern", a afirmat preşedintele Sindicatului Independent Dreptatea, Alexandru Voicu. AGERPRES