Viorica Dăncilă: Nu poate un funcționar de la Bruxelles să ne spună cine pleacă sau cine nu pleacă
Liderul europarlamentarilor PSD, Viorica Dăncilă, a declarat joi că un funcționar de la Bruxelles nu poate spune social-democraților cine pleacă sau nu din Cabinetul de la București.
Ea a negat existența unei lupte în PSD între premierul Mihai Tudose și președintele partidului, Liviu Dragnea.
"Nu, nu cred acest lucru. Eu nu cred că este o luptă în PSD. Avem președintele partidului și este ales de toți membrii Partidului Social Democrat, deci este președintele partidului, nu putem să spunem că este o luptă între premier și președinte și, după cum știți, Guvernul este un Guvern politic. Trebuie să vedem care este și părerea ALDE, pentru că noi suntem într-o coaliție de guvernare și, după aceea, putem lua o decizie", a arătat eurodeputata.
Întrebată cum comentează afirmațiile președintelui Klaus Iohannis potrivit cărora a fi suspect la DNA este o chestiune de moralitate în politică, Dăncilă a răspuns că există situații similare și la Bruxelles, dar întotdeauna trebuie să funcționeze prezumția de nevinovăție.
"Eu cred că am văzut destule situații, chiar foarte multe, în care erai suspect și după aia erai nevinovat. Cred că noi, PSD, întotdeauna am ținut la prezumția de nevinovăție pe care trebuie să o aibă orice om într-o țară democratică, așa cum este România. Judecata se face de către judecător și acum, dacă cineva vine cu un denunț și se dovedește pe urmă că nu este adevărat, nu este un lucru normal să-l vedem pe omul acela ca pe un vinovat. De altfel, noi am avut chiar la nivel de Bruxelles — pe comisarul Jourova pe Justiție (Vera Jourova — n.r.) care a făcut chiar pușcărie. Am avut foarte multe acuzații și la alți comisari europeni. Dar asta nu înseamnă că o acuzație egal vinovat. Trebuie să vedem ceea ce se întâmplă și dacă într-adevăr există această vinovăție. Cine greșește, plătește, dar nu putem să punem o etichetă înainte de a fi judecat", a exemplificat europarlamentarul.
Viorica Dăncilă a adăugat că nu poate să-l judece pe premierul Mihai Tudose pentru că a ieșit cu niște afirmații în spațiul public.
"Nu pot să-l judec pe premier. Probabil premierul dorește să ducă programul de guvernare la bun sfârșit, este presat de anumite date pe care le are în calendarul programului de guvernare, probabil că a primit și informații, pentru că sunt convinsă că a primit aceste informații. Dar pe mine mă interesează cine a dat aceste informații de la Bruxelles, pentru că sunt sigură că și-a depășit atribuțiile", a spus ea.
Întrebată dacă i se pare normal ca premierul să amenințe cu demisia, eurodeputata a spus: "Este opinia dânsului și o respect. (...) O decizie se va lua în CExN".
Premierul Mihai Tudose a declarat miercuri că trebuie că existe și o răspundere a magistraților, așa cum există una și pentru justițiabili.
El a vorbit despre două percepții referitor la miniștrii cu probleme în Justiție — una legată de realitate, respectiv de prezumția de nevinovăție, dar și una de la Bruxelles, "care este cu totul alta decât realitatea de aici", de unde apare și problema legată de miniștrii Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, și Fondurilor Europene, Rovana Plumb.
"Așa cum și la justițiabili cine greșește plătește, da, trebuie să existe și o răspundere a magistraților. În ceea ce privește partea guvernamentală a problemei, nu pot să nu fiu alături de colegii mei din Guvern, care sunt astăzi într-un anumit tip de stres pe această problemă. Trebuie să înțeleagă toată lumea că cea mai mare problemă pe care o avem acum este ca actul de guvernare să se desfășoare în mod normal, să ducem programul de guvernare la capăt, iar un element important în acest program este atragerea de fonduri europene. Și cele două colege — știți foarte bine, avem o realitate și o percepție. Realitatea este că este prezumția de nevinovăție, au fost o mulțime de cazuri în care cei care au fost puși sub acuzare în diverse etape ale procesului penal s-a dovedit a fi nevinovați, cu viețile distruse sau oricum schimbate total, dar avem și o percepție și percepția la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici. Dar fiind faptul că cele două colege sunt exact pe zona aceasta de relație cu Bruxelles-ul, de aici apare problema. Deci am o părere personală pe care v-am spus-o și o impunere ca șef al Guvernului. Asta este tot", a afirmat premierul la Palatul Parlamentului.
AGERPRES