Viorel Ștefan (PSD): Grupurile noastre parlamentare vor vota proiectul de buget pe 2016
Grupurile parlamentare ale PSD vor vota proiectul de buget pe anul 2016, așa cum a fost amendat și ușor modificat în raportul comisiilor de specialitate, a declarat luni deputatul social-democrat Viorel Ștefan, președinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, în plenul reunit al Legislativului.
"În opinia noastră, acesta ar fi, practic, al doilea vot de încredere pentru acest Cabinet, la un interval de circa o lună. Iată, Cabinetul primește al doilea vot de încredere vizând activitatea pe anul viitor. Vrem să girăm cu încredere activitatea Guvernului în perioada următoare și, mai ales, dorim să asigurăm prin acest proiect de buget suportul financiar al acestei activități", a precizat Ștefan, în cadrul dezbaterilor generale pe proiectul legii bugetului de stat pe 2016.
Potrivit deputatului social-democrat, bugetul trebuie privit ca o premisă a evoluțiilor viitoare.
"După analiza comisiilor de specialitate, concluzia noastră este că acest buget oferă astfel de premise. Oferă premisa că în 2016 toate programele sociale au finanțare. Deci, nu există riscul întreruperii acestor programe adoptate. Premise în sensul că pentru 2016 Guvernul își asumă respectarea tuturor măsurilor de relaxare fiscală, ceea ce înseamnă un semnal important către mediul de afaceri, un mesaj de stabilitate și de credibilitate. Mai mult decât atât, Guvernul se angajează că va fi transparent în gestiunea banului public, că va ști să prioritizeze investițiile pe criterii de calitate", a explicat Viorel Ștefan.
El a adăugat că, prin votul acordat, Guvernul Cioloș a căpătat autoritatea necesară exercitării acestui mandat, dar nu va putea să răspundă în fața cetățenilor, pentru că nu este un Guvern asumat politic, motiv pentru care Parlamentul trebuie să-și intre efectiv în drepturi și să-și exercite funcția de control.
"Cred că 2016 trebuie să fie anul când Parlamentul să-și intre efectiv în drepturi și să-și exercite fără rezerve și fără niciun rabat funcția de control parlamentar. Dacă vor fi mai multe întrebări, interpelări, vor fi comisii de analiză, de anchetă, de control, constituite în Parlament, v-aș ruga să le percepeți ca pe niște intenții bune ale noastre, intenția de a interveni în timp util în prevenirea eventualelor derapaje. Pentru că, dacă nu vom reuși să prevenim, atunci vom ajunge într-o situație pe care cu siguranță noi nu ne-o dorim, va trebui să apelăm și la alte instrumente constituționale — moțiuni simple, moțiuni de cenzură — pentru că va trebui să dăm socoteală. Partea de responsabilitate ne-o asumăm noi și nu poate nimeni altcineva să și-o asume în locul nostru", a punctat Viorel Ștefan.
AGERPRES