Viorel Hrebenciuc a fost interceptat când se interesa de stadiul retrocedărilor din județul Bacău (stenograme)
Interesul deputatului Viorel Hrebenciuc pentru urgentarea retrocedării unor terenuri forestiere din județul Bacău reiese, potrivit referatului procurorilor DNA, din stenogramele interceptărilor realizate în dosarul în care parlamentarul PSD este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței.
Într-o discuție telefonică din data de 1 decembrie 2013 cu un funcționar al comisiei județene de aplicare a legilor proprietății din cadrul Consiliului Județean Bacău, Hrebenciuc îi solicită relații în legătură cu demersurile efectuate de această instituție cu privire la procesele civile privind suprafețele de teren împădurit vizate de Paltin Gheorghe Sturdza, cercetat în același dosar.
"Domn: Da, domnule președinte.
Viorel Hrebenciuc: Salut, boss, ce faci?
Domn: Vă rog, bine.
Viorel Hrebenciuc: Mă, spune-mi și mie, deci ați făcut aia, cerere de strămutare, comisia județeană?
Domn: Nu, nu, nu, e făcută de Direcția Romsilva de la București.
Viorel Hrebenciuc: De Romsilva, nu de voi de la Bacău?
Domn: Nu, nu, nu de noi, noi nu avem nicio treabă, doar că trebuie să treacă prin noi, ca parte în proces. De Romsilva e inițiată și făcută.
Viorel Hrebenciuc: Am înțeles, am înțeles. Bine, hai, vorbim.
Domn: Miercuri, dl. președinte
Viorel Hrebenciuc: Pa, pa.
Domn: Numai bine".
Într-o interceptare ambientală din data de 13 august 2014, Viorel Hrebenciuc a discutat despre punerea în posesie asupra terenurilor din comuna Brusturoasa cu Dan Costin Bengescu, la rândul său urmărit penal în dosar.
"Viorel Hrebenciuc: Eu mâine după-amiază la 4 jumate vorbesc încă o dată... la Bacău, să văd dacă au primit vreun semnal. Și dacă n-a primit, te trimit la Crăciunescu (directorul general Romsilva — n.r.) să-i spună Crăciunescu că știe că ai avut o discuție și-i spune exact ce are de făcut. Ai înțeles?
Bengescu Dan: Da.
Viorel Hrebenciuc: Adică, o lucrăm...
Bengescu Dan: Așa.
Viorel Hrebenciuc: Așa.
Bengescu Dan: Haideți să vă spun...?... Gata, deci n-a promis nimic, a zis că-mi rezolvă ei. Și săptămâna trecută l-a sunat pe Sorin... ?... dă-i drumul înainte, nu-ți mai contestă nimic.
Viorel Hrebenciuc: ...?... sau cum?
Bengescu Dan: Ai înțeles? Nu-ți mai contestă, stai liniștit. Ne ocupăm de tot. Și de Sibiu, ne ocupăm noi tot".
Potrivit referatului DNA privind solicitarea de încuviințare a arestării preventive a lui Viorel Hrebenciuc, rolul deputatului PSD a fost acela ca, în calitatea sa de "baron local", să își exercite influența asupra autorităților locale implicate în retrocedare "pentru urgentarea punerii în posesie în modalitatea cea mai avantajoasă pentru suspectul Paltin Gheorghe Sturdza".
"Fiind cointeresat la rândul său personal, fiindu-i promis că în schimbul exercitării influenței sale reale va primi prin intermediar o suprafață de 12.000 de ha de pădure, inculpatul Hrebenciuc Viorel a întreprins apoi demersurile solicitate, informând constant membrii grupului în legătură cu situația existentă, rezultatul obținut și demersurile viitoare de efectuat. Influența sa a fost exercitată pe plan local, asupra celor din Direcția Silvică Bacău și asupra membrilor comisiilor locale care urmau să soluționeze cererile de punere în posesie, dar și la cel mai înalt nivel, respectiv asupra directorului general Romsilva, inculpatul Crăciunescu Adam, pentru a-l determina să accepte punerea în posesie cu orice preț", se arată în referatul DNA.
Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, i-a transmis procurorului general al României cererea în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru încuviințarea arestării preventive a deputaților PSD Ioan Adam și Viorel Hrebenciuc, puși sub acuzare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri.
Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a declarat sâmbătă, la încheierea ședintei Biroului Permanent, că solicitarea de arestare preventivă a lui Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam a fost trimisă Comisiei juridice, care poate da un răspuns în termen de trei zile.
AGERPRES