Violeta Alexandru: Urmărim zilnic evoluţia contractelor de muncă suspendate; acum sunt puţin peste 250.000

Violeta Alexandru: Urmărim zilnic evoluţia contractelor de muncă suspendate; acum sunt puţin peste 250.000

Numărul contractelor de muncă suspendate a crescut la aproximativ 250.000, a declarat, duminică, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, adăugând că Executivul este pregătit să adopte noi măsuri în funcţie de cum va evolua această situaţie.

"Urmărim zilnic evoluţia contractelor, dar ne aşteptăm deopotrivă ca, după aceste măsuri luate de Guvern, angajatorii să apeleze la posibilitatea creată de decizia guvernamentală şi anume de a beneficia de 75% din salariul persoanelor ale căror contracte le suspendă şi deci să avem cumva o stagnare a evoluţiei lucrurilor. Ele într-adevăr arată o creştere faţă de cele 200.000 pe care le anunţam joi, dar erau înainte ca Guvernul să anunţe măsurile pe care le cunoaştem. Deci, mă aştept ca acest număr să nu evolueze radical, dar dacă se va întâmpla Guvernul este pregătit să adopte noi măsuri în funcţie de reacţiile pe care le primeşte", a spus Violeta Alexandru, la Digi24.

Întrebată câte contracte au fost suspendate până în prezent, ministrul Muncii a spus că acum sunt puţin peste 250.000, însă luni dimineaţa va avea o informare completă.

Ea a adăugat că orice tip de sprijin pe care oamenii îl cer este analizat de echipa guvernamentală, astfel încât sectoarele care au nevoie de un sprijin suplimentar faţă de ceea ce s-a decis decis deja să poată beneficia de acest lucru.

"Pentru moment sperăm ca măsurile noastre să fie cunoscute cât mai larg în ţară astfel încât oamenii să îşi pregătească documentele. Lucrez cu ANOFM pentru a-şi organiza procedurile, astfel încât să răspundem rapid solicitărilor pe care le vom primi", a menţionat Alexandru.

Ministrul Muncii a precizat că îşi doreşte ca măsurile să fie popularizate şi oamenii să beneficieze cât mai larg de sprijinul oferit de Guvern.

"Eu vreau că acestea să fie popularizate şi oamenii să beneficieze cât mai larg de sprijinul oferit de Guvern pe ceea ce se numeşte şomaj tehnic, adică pentru acoperirea costurilor pentru angajaţii cărora le suspendă temporar activitatea şi în funcţie de cum evoluează lucrurile suntem pregătiţi să sprijinim în continuare în moduri complementare la această primă măsură pe toţi cei care au nevoie de Guvern. Guvernul este receptiv la toate semnalele pe care le primeşte", a spus ministrul Muncii.

Pe 20 martie, Violeta Alexandru spunea că un număr de 200.000 de contracte de muncă au fost suspendate la nivelul acestei săptămâni, dar că se aşteaptă la o cifră de 300.000 - 400.000 pentru această perioadă.

"Din datele pe care le avem la dispoziţie în Registrul Electronic al Evidenţei Salariaţilor - Revisal, rezultă în acest moment un număr în această săptămână de aproximativ 200.000 de contracte de muncă suspendate. Sigur, situaţia este în evoluţie, dar nu se vede o evoluţie îngrijorătoare în acest moment, în sensul că cifrele nu variază foarte mult de la o zi la alta. Sigur, e o situaţie gravă, faptul că 200.000 de oameni nu mai au contractele în plină forţă şi le au suspendate, în mod evident este o situaţie foarte grea. Nu văd încă schimbări de la o zi la alta. De aceea noi ne-am pregătit cu o estimare în jurul cifrei de 300.000 - 400.000 (de contracte de muncă suspendate, n.r.) pentru această perioadă, acoperită de decretul preşedintelui (starea de urgenţă, n.r.)", a afirmat atunci Violeta Alexandru.

Potrivit datelor de la Inspecţia Muncii, numărul salariaţilor activi era de 5,62 milioane la finele lunii februarie 2020.AGERPRESAGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”