„Vinerea neagră” scufundă România în clasamentul pe medalii. Pe ce loc am ajuns la Jocurile Olimpice

„Vinerea neagră” scufundă România în clasamentul pe medalii. Pe ce loc am ajuns la Jocurile Olimpice

După ce s-a menținut mereu în primele 15 națiuni în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice, România a ajuns pe poziția a 20-a după 14 zile de concurs. Ratările inexplicabile ale lui Cătălin Chirilă, la canoe, și Loredanei Toma, la haltere, au privat delegația tricolorilor de o clasare istorică.

image

Sportivii noștri s-au prezentat exemplar la Jocurile Olimpice de la Paris, după două ediții - Rio și Tokyo - în care rezultatele fuseseră sub așteptări. Totul a fost în grafic până ieri, când doi favoriți au clacat în fața presiunii care a fost pusă pe umerii lor.

Cătălin Chirilă, care făcuse record olimpic în serii, la canoe simplu 1000 m, nu a trecut de semifinale, învins și de adversarii săi, dar și de vremea potrivnică. La lupte, Krszta Incze a pierdut în primul tur după doar 25 de secunde, iar ”vinerea neagră” a fost continuată de campioana mondială la haltere Loredana Toma, care a ratat toate cele 3 încercări la ”aruncat” și nu figurează în clasamentul final al probei.

Loredana Toma, nedreptățită de arbitri

Este adevărat că sportiva noastră a fost destabilizată total de o decizie controversată a arbitrilor, la ”smuls”. La a treia încercare, Loredana a ridicat 117 kg, record olimpic, însă cei din comisie i-au anulat reușita pentru o mică flexare a cotului, numai de ei văzută. În schimb, au validat încercarea americancei care avea să se impună la final, deși aceasta a ”dansat” lamentabil cu halterele ridicate pe suprafața de concurs. A fost momentul din care românca nu s-a mai regăsit și a ratat tot până la final.

Loredana Toma, dezamăgită după prestația de la Jocurile Olimpice. Foto COSR

Loredana Toma, dezamăgită după prestația de la Jocurile Olimpice. Foto COSR

Astfel, România a fost depășită în clasamentul pe medalii de Suedia, Ucraina, Brazilia, Spania sau Ungaria, țări care au stat sub noi o lungă perioadă de timp.

SUA, China și Australia, pe primele trei poziții

Delegaţia Statelor Unite este în continuare lider în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, după întrecerile de vineri, a 14-a zi oficială de competiţii, în timp ce România a coborât de pe locul 14 pe 20. Americanii totalizează 33 de medalii de aur, 39 de argint şi 39 de bronz, fiind urmaţi de China (33-27-23) şi de Australia (18-16-14).

România are opt medalii la JO 2024, trei de aur, patru de argint şi una de bronz. Aur au câştigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu), argintul a fost obţinut de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin, Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin - categorie uşoară, precum şi de halterofila Mihaela Cambei la cat. 49 kg, iar bronzul a fost cucerit de David Popovici la 100 metri liber.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…