Vine uraganul?/Semne că piața imobiliară americană ar avea probleme

Vine uraganul?/Semne că piața imobiliară americană ar avea probleme

Miliardarul sud-african Elon Musk, unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei, avertizează că turbulențele de pe piața bancară din Statele Unite s-ar putea răspândi și pe piața imobiliară, relatează Markets Insider .

Elon Musk si TwitterFoto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Aceasta este de departe cea mai gravă problemă care se conturează la orizont”, a scris el pe Twitter, platforma social media pe care a cumpărat-o în luna octombrie a anului trecut. „Creditele ipotecare de asemenea”, a adăugat el.

Musk a făcut comentariile la o postare a analiștilor ce redactează Kobeissi Letter, un newsletter săptămânal cu cele mai importante știri financiare pentru investitori, în care aceștia avertizau că majorarea repetată a dobânzilor de referință de către Fed, banca centrală a SUA, ar putea provoca o recesiune.

În ultimul lor buletin analiștii citați au subliniat că datorii de 2,5 trilioane de dolari, un nivel record, legate de piața imobiliară vor ajunge la maturitate în decursul următorilor 5 ani, ceea ce ar putea provoca probleme majore pentru persoanele și entitățile economice îndatorate.

Creșterea dobânzilor de referință a fost măsura care a dus și la prăbușirea subită a Silicon Valley Bank (SVB) pe 10 martie.

O explicație pe scurt privind prăbușirea SVB

SVB a fost unul din marii beneficiari al boom-ului din Silicon Valley din ultimii câțiva ani. Pe măsură ce capitaluri uriașe de risc au fost plasate în startup-urile finanțate de SVB, miliarde de dolari au intrat ca depozite la SVB.

Banca stătea pe un munte de cash- de la 102 miliarde dolari a ajuns la depozite de 189 miliarde dolari, fonduri care trebuiau plasate undeva.

Căutând randament într-o eră a ratelor dobânzilor ultra-scăzute, banca a investit într-un portofoliu de 120 de miliarde de dolari de titluri de valoare, dintre care 91 de miliarde de dolari în obligațiuni ipotecare cu rată fixă, cu o rată medie a dobânzii de doar 1,64%, blocând numerarul pentru mai bine de un deceniu și expunându-se la pierderi în cazul în care ratele dobânzilor creșteau rapid.

Cum exact asta s-a întâmplat cu dobânzile începând de anul trecut, valoarea portofoliului a scăzut cu 15 miliarde de dolari, o sumă aproape egală cu întreg capitalul SVB.

Elon Musk, un critic dur al majorării dobânzilor de referință

Acest nou avertisment al lui Musk privind piața imobiliară din SUA trebuie privit însă și în contextul în care miliardarul a criticat în mod repetat și aproape cu orice ocazie avută la dispoziție acțiunile Fed legate de dobânzile de referință.

Musk a dat vina pe Fed pentru prăbușirea spectaculoasă a prețului acțiunilor Tesla pe bursă anul trecut, un declin care i-a șters zeci de miliarde de dolari din averea personală și l-a făcut să piardă poziția de cel mai bogat om al planetei.

Majorarea dobânzilor de referință lasă mai puțini bani pe piață, deci mai puține fonduri pentru investiții pe bursă, dar face și investițiile tradiționale în depozite și obligațiuni mai atractive comparativ cu cele de pe piețe financiare.

Însă Musk nu este singurul care crede că piața imobiliară din SUA ar putea avea probleme.

Îngrijorări legate de piața imobiliară americană

Analista Genevieve Roch-Decter, CEO-ul companiei de consultanță Grit Capital, a scris pe Twitter în urmă cu câteva zile că prăbușirea SVB a fost doar un „blip” și că creditele ipotecare sunt „o bombă cu ceas mult mai mare” în bilanțurile băncilor.

Doi titani de pe Wall Street au lansat avertismente asemănătoare în ultimele zile.

Bank of America a afirmat că creditele ipotecare ar putea fi „următoarea piesă de domino” care ar putea cădea pentru piețe și economia americană, în timp ce banca de investiții JPMorgan a sugerat că o creștere subită a numărului de persoane care nu își mai pot plăti ipoteca ar putea duce la pierderi de 38 de miliarde de dolari în sectorul bancar.

Piața bancară americană este urmărită cu îngrijorare de analiștii din întreaga lume în perioade de criză după ce prăbușirea neașteptată a acesteia în 2007 a provocat cea mai mare criză economică la nivel mondial după marea recesiune din perioada interbelică.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...