Vine „greaua” pentru Rusia?

Vine „greaua” pentru Rusia?

Vine toamna și se apropie iarna, iar pentru Rusia, problemele se adună după contraatacul ucrainean la două sute de zile de la invazia Moscovei în țara vecină, scrie hotnews.ro .

Vladimir Putin alaturi de ministrul sau al Apararii, Serghei SoiguFoto: Olga Maltseva / AFP / Profimedia Images

Contraofensiva ucraineană și problemele Rusiei / Nevoia unei victorii majopre înainte de iarnă

Declanșarea contraofensivei ucrainene în estul națiunii deschide scenarii complexe și de data aceasta Moscova se află de partea atacatorului nevoit să dea înapoi și nu a apărătorului feroce, pe măsură ce se apropie treptat toamna și iarna, care în întinderile sarmatice începe adesea să se facă simțită de la sfârșitul lui octombrie, scrie Inside Over.

Astăzi, obiectivul Rusiei este de a stopa contraofensiva ucraineană și de a obține un succes major înainte ca noroiul și gheața să blocheze perspectivele de avansare.

Dar trupele trimise de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina continuă să desfășoare operațiuni ofensive lipsite de sens în jurul orașului Donețk și Bakhmut, în loc să se concentreze pe apărarea împotriva contraofensivei ucrainene care continuă să avanseze în Harkov, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în analiza de duminică dimineață.

Toate aceste acțiuni fără sens ale trupelor rusești par ”robotice” și sunt departe de ”realitățile” frontului.

Ucraina a capturat o cantitate uriașă de obuze de 152 de mm, lăsate în urmă de ruși în Harkov (captura video)

Fronturi de criză pentru Moscova

Situația nu este roz pentru Vladimir Putin și cercul său de putere pe măsură ce fereastra de contraatac a ofensivei Ucrainei se îngustează, iar venirea sezonului ploios cu noroiul aferent prevestește un impas militar. Liderii ruși văd cum spațiul pentru o mișcare de mare valoare strategică se micșorează înainte de sfârșitul anului 2022.

Nu este o situație bună nici pentru diplomația unei țări care se află într-un punct periculos, încolțită de Europa și de Statele Unite ca partener și tratată de acestea ca rival economic, care intenționează să ducă împreună un război al nervilor și al sancțiunilor.

Un război în care arma supremă pe care Rusia o poate folosi, blocarea livrărilor de energie către Europa, ar fi, în lumina celor mai recente date, cu totul altceva decât favorabilă economiei țării, deja obligată să-și ardă excedentul comercial în vară.

Și, în general, este puțin probabil ca situația să fie favorabilă pentru populație dacă daunele aduse sistemului național vor continua, așa cum prevăd datele Ministerului Finanțelor și Ministerului Dezvoltării Economice privind consecințele sancțiunilor.

O economie în dificultate

Agenția rusă de statistică a publicat datele pentru perioada ianuarie-iunie 2022, cele mai recente disponibile, menționând că producția industrială în iunie 2022 a scăzut cu 1,8% față de iunie anul trecut, în timp ce cifra de afaceri din transporturi a scăzut cu 5,8%. Volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu aproape 10%. Inflația a fost de 15,9%.

Veniturile reale ale populației au scăzut cu 0,8% în prima jumătate a anului 2022 față de prima jumătate a anului 2021.

"Ministerul rus al Dezvoltării Economice", notează Gis Report, "prevede că în 2022 și 2023 economia țării se va contracta cu 4,2% și, respectiv, 2,7%, și abia în 2024 se va relua creșterea (cu 3,7%)", estimări mai optimiste decât cele ale Băncii Centrale a Rusiei, condusă de Elvira Nabiullina.

Mobilizare sau economie de război? / Reconversia industrială este deja o realitate

Scenariul pentru țara condusă de Vladimir Putin este complicat și mai mult de faptul că, din mai multe părți, numeroși ofițeri, foști ofițeri sau analiști militari, dar și propagandiști ai Kremlinului fac presiuni asupra sa pentru a ordona mobilizarea generală a trupelor și a oficializa acea declarație de război împotriva Ucrainei care astăzi nu există decât în fapt, datorită retoricii de acum învechite a operațiunii militare speciale.

O astfel de perspectivă trebuie privită ca fiind îndepărtată și problematică pentru întreaga arhitectură de consens a lui Putin, care se teme în primul rând că retorica anti-război se va răspândi în marile orașe, Moscova și Sankt Petersburg în primul rând, ai căror cetățeni au fost în mare parte scutiți, până acum, de implicarea în complexa campanie din estul Ucrainei.

Rusia ar putea mai degrabă să caute o soluție alternativă, cum ar fi o mobilizare tot mai mare a aparatului industrial în scopuri de război, care să fie combinată cu un refuz de a mobiliza în general populația națională.

În multe sectoare, reconversia industrială este deja o realitate.

Lupte pentru putere ți contestare pe plan intern

Inegalitățile socio-economice grave ale țării și natura agresivă a sancțiunilor occidentale au determinat mulți analiști să creadă că agresiunea SUA și UE împotriva economiei sale ar duce la prăbușirea Rusiei.

Eșecurile militare ale Rusiei în războiul cu Ucraina stârnesc o nouă opoziție față de președintele Vladimir Putin, potrivit a doi politicieni locali care iau atitudine împotriva acestuia.

Președintele rus Vladimir Putin la Forumul Economic Estic din Vladivostok Foto: Sergej Bobylev / Sputnik / Profimedia

Lipsa unei victorii rapide, incapacitatea de a cuceri Kievul și acum contraofensivele reușite ale Ucrainei, în timp ce Rusia a pierdut atât de multe trupe și atât de mult echipament, au generat furie și nemulțumire pe care adversarii lui Putin încearcă să le exploateze.. Așa sugerează un raport al postului american CNN .

"Există un punct în care atât liberalii, cât și susținătorii războiului pot avea același scop. Acest obiectiv ar putea fi ca Putin să demisioneze", îl citează CNN pe Dmitry Palyuga, un politician din Sankt Petersburg, orașul natal al lui Putin. Politicianul local cere public o procedură de destituire a președintelui.

"Nici măcar propaganda rusă nu poate ascunde faptul că armata [rusă] este înfrântă în Ucraina", spune Palyuga.

Lpsa unei reacții serioase, chiar și la criticile aduse unor funcționari de stat de rang inferior, este neobișnuită în acest moment.

Palyuga vede un succes personal mai ales în reacția populației. De când a cerut pentru prima dată parlamentului să îl pună sub acuzare pe Putin, el spune că a primit numeroase expresii de susținere. În ele, cetățenii promiteau să plătească amenzile și chiar se ofereau să-l ascundă dacă era necesar.

Scăderea influenței în zonă

Analiștii au spus că eșecurile Rusiei în Ucraina, împreună cu ostracizarea internațională și sancțiunile paralizante, au deschis o cutie a Pandorei politică - așa cum a fost demonstrat de reluarea luptelor din această săptămână în Nagorno-Karabah.

"Slăbită în Ucraina, Moscova s-a arătat în mod notabil reticentă în a interveni direct dincolo de misiunea sa de menținere a păcii din Nagorno-Karabah", a declarat pentru Al Jazeera Kevork Oskanian, lector la Universitatea Exeter din Marea Britanie.

Vladimir Putin si Xi Jinping Foto: Alexei Druzhinin / AP - The Associated Press / Profimedia

Unii observatori au considerat că luptele Rusiei în Ucraina nu au făcut decât să amplifice eclipsa influenței Rusiei în fostele republici sovietice, care începuse deja să se diminueze.

"Procesul a început mai devreme și a devenit doar mai vizibil. Ei au simțit că Rusia nu este un lider incontestabil în regiunile lor și își modelează politicile în conformitate cu realitatea", a declarat pentru Al Jazeera Serghei Bizyukin, un activist al opoziției exilat din orașul Ryazan din vestul Rusiei.

Alții au comparat războiul din Ucraina cu conflictul sovieto-afgan din 1979-89 și cu rolul pe care acesta l-a jucat în dispariția fostei Uniuni Sovietice.

"Toate acestea arată forțele centrifuge la lucru așa cum a fost după înfrângerea URSS în Afganistan", a declarat pentru Al Jazeera Nigara Khidouytova, un lider al opoziției exilat din Uzbekistan.

Slăbiciunea Rusiei în Ucraina a declanșat procese similare celor care au dus la prăbușirea URSS, a spus ea.

"Cred că același destin așteaptă Rusia", a susținut Khidouytova.

Surse: Inside Over , ISW , CNN , Al Jazeera


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…