Vine „greaua” pentru Putin!/„Aliatul” Rusiei, Iranul, face deja pregătiri să-i ia locul ca exportator de petrol către Europa

Vine „greaua” pentru Putin!/„Aliatul” Rusiei, Iranul, face deja pregătiri să-i ia locul ca exportator de petrol către Europa

Iranul, unul dintre aliații Rusiei, se pregătește deja să ia locul țării conduse de Vladimir Putin în ceea ce privește exporturile de petrol către Europa dacă sancțiunile împotriva sa vor fi ridicate, relatează Markets Insider .

Vladimir Putin, la slujba de ÎnviereFoto: Sergei Fadeichev / TASS / Profimedia

Informațiile vin în contextul în care Iranul este tot mai aproape de o înțelegere cu statele occidentale privind revenirea la acordul nuclear încheiat în 2015 și denunțat de Statele Unite 3 ani mai târziu în timpul mandatului fostului președinte republican Donald Trump.

Administrația republicană a acuzat Teheranul că nu respectă prevederile acordului și își continuă activitățile de cercetare nucleară, impunând noi sancțiuni cu un impact devastator asupra economiei iraniene.

Iranul la rândul său a renunțat la orice respectare a prevederilor acordului, începând din nou să îmbogățească uraniu la niveluri necesare fabricării armelor nucleare. În luna iulie a acestui an un consilier de rang înalt al ayatollahului Ali Khamenei a declarat chiar că Teheranul are capacitatea tehnică de a produce arme nucleare.

Însă întoarcerea la acordul nuclear semnat în 2015 ar atrage după sine ridicarea sancțiunilor americane și deschide din nou piețele europene și nu numai pentru Teheran.

Țările europene cărora Iranul vrea să le vândă petrol

Planurile făcute acum de Iran vin în contextul unei concurențe acerbe cu Rusia pe piețele petroliere globale pe măsură ce ambele țări împotriva cărora Occidentul a impus sancțiuni grele au tăiat puternic prețurile pentru cumpărători ca India și China, după cum a scris agenția Bloomberg încă de luna trecută.

Tot jurnaliștii de la Bloomberg au dezvăluit în urmă cu o zi că Rusia oferă discounturi de până la 30% țărilor din Asia pentru a încerca să-și vândă producția de petrol după ce Uniunea Europeană a impus un embargo împotriva petrolului rusesc la începutul lunii iunie.

Marea Britanie, Statele Unite și Canada au impus și ele restricții sau interzis importurile de petrol rusesc însă cantitățile importate de acestea nu erau atât de semnificative, ele fiind la rândul lor producători.

Compania petrolieră de stat a Iranului intenționează să caute clienți în țări europene ca Grecia, Italia, Spania și Turcia în cazul ridicării sancțiunilor, potrivit mai multor persoane familiare cu strategia Teheranului.

Aceasta ar putea fi o nouă lovitură puternică pentru industria energetică rusă, Turcia, care nu s-a aliniat sancțiunilor impuse de UE împotriva Moscovei, dublându-și importurile de petrol din Rusia de la începutul lui 2022.

Rusia devine tot mai vulnerabilă în raport cu partenerii săi

Deși barilii care nu au mai ieșit din Iran în anii care au urmat reimpunerii de sancțiuni din partea SUA nu au afectat atât de mult prețurile globale fiindcă nu era o lipsă a ofertei, ei ar putea face acum o diferență majoră în contextul sancțiunilor istorice impuse de Occident împotriva sectorului energetic din Rusia.

„O înțelegere ar declanșa întoarcerea unor volume semnificative de țiței iranian pe piață, care ar fi un factor de tragere în jos a prețurilor”, afirmă Henry Rome, un analist din domeniul energetic.

Iranul și-a mărit deja producția în așteptarea ridicării sancțiunilor, fiind așteptat ca capacitatea sa să crească cu 6% până la 4 milioane de barili pe zi până în luna martie a anului viitor, potrivit unui anunț făcut chiar de CEO-ul companiei de stat a Iranului, Mohsen Khojasteh-Mehr, pe 22 august.

Intrarea Teheranului pe piețe tradiționale ale Moscovei și spre care Rusia a încercat să se reorienteze din cauza sancțiunilor occidentale îl lasă pe președintele rus Vladimir Putin într-o situație imposibilă, fără nicio pârghie de a pune presiune asupra unor țări aliate sau partenere de care ajunge să depindă.

Rusia a cerut deja Teheranului să îi furnizeze drone militare pentru războiul din Ucraina după ce sancțiunile occidentale au lăsat-o fără componentele electronice necesare producerii acestora.

În relațiile cu China Rusia ajunge de asemenea tot mai dependentă de capriciile Beijingului în timp ce Kazahstanul, la rândul său un producător energetic important, a anunțat că va respecta sancțiunile occidentale împotriva Moscovei și poartă deja negocieri cu UE pentru a-și crește exporturile de gaze naturale către blocul comunitar.

Kazahstanul s-a oferit de asemenea să exporte direct petrol și gaze naturale Ungariei, una dintre cele mai dependente țări din UE de importurile energetice din Rusia.


populare
astăzi

1 „Prinț” bugetar cu două apartamente în Dubai...

2 Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei. Expert în extremism: „Să nu ne lăsăm păcăliți de acest aspect”

3 De citit ce spune omul ăsta despre rețelele sociale

4 Știrea asta pare SF în raport cu ce probleme grave sunt în jurul nostru...

5 „Va deveni evident că aceasta este doar idioțenia unui om bătrân” / Putin a cerut „să își graveze propriile inițiale” pe lanțurile pentru crucile purta…