Vin vremuri grele pentru unii/Theodor Barna a fost arestat

Vin vremuri grele pentru unii/Theodor Barna a fost arestat

Administratorul societăţii Tehnologica Radion Bucureşti, Theodor Berna, cercetat alături de mai mulţi oameni de afaceri într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de peste o sută de milioane de euro, a fost arestat preventiv.

Magistraţii Tribunalului Prahova au admis, marţi, propunerea Parchetului Curţii de Apel Ploieşti şi au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Theodor Berna, administrator al firmei Tehnologica Radion Bucureşti, cercetat într-un dosar penal pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, au declarat reprezentanţi ai Tribunalului Prahova.

Decizia Tribunalului Prahova poate fi contestată în termen de 24 de ore, la Curtea de Apel Ploieşti.

Theodor Berna este singurul inculpat din acest dosar care a fost dus în instanţă marţi, cu propunerea de arestare preventivă.

Deşi Sebastian Ghiţă a vrut să dea un semnal că el este cel mai tare în fief-ul lui, la Ploieşti, şi televiziunea proprie, RTV, a fost prima care a anticipat reţinerea administratorului Tehnologica Radion, Theodor Berna, este greu de crezut că Ghiţă are vreo implicare. A avut însă informaţia la prima mână. Dovadă că la Ploieşti procurorii şi poliţiştii se mai uită şi cine se află în fruntea trebii. Dar asta are mai puţină importanţă în acest context. Pentru că, deşi s-a scris şi vorbit relativ consistent despre această firmă, puţină lume ştie că pe ea scrie direct Traian Băsescu. Iar, de-a lungul anilor, cei care s-au ocupat de propăşirea ei- a se înţelege câştigarea de licitaţii grase, de zeci şi sute de milioane de euro, numai cu statul,-au fost Răzvan Murgeanu, Adriean Videanu, Vasile Blaga şi, mai nou, Sorin Oprescu. Acest lucru este atât de notoriu încât până şi un amărât de funcţionar de la Primăria Capitalei o poate confirma oricând. Depinde însă cât de grave sunt acuzaţiile şi ce înregistrări au făcut procurorii. Şi, mai ales, unde au ajuns deja acele înregistrări. Pentru că se vorbeşte de sume uriaşe de bani scoase cu sacoşa din bănci.

Theodor Berna, administrator la SC Tehnologica Radion SRL Bucureşti şi la SC Teloxim Con SRL Bucureşti, fusese reţinut luni seară, fiind cercetat, alături de alţi oameni de afaceri, într-un dosar penal de evaziune fiscală şi spălare de bani în care anchetatorii au calculat un prejudiciu estimat la o sută de milioane de euro.

Principala firmă a acestuia, Tehnologica Radion, a câştigat de-a lungul timpului o serie de contracte cu statul: potrivit datelor ZF, Tehnologica Radion a câştigat numai în 2009 şi 2010 contracte de achiziţii publice de 386 de milioane de euro. Printre principalele contracte câştigate de-a lungul timpului de Tehnologica Radion se numără cele de reabilitare şi întreţinere de străzi sau drumuri în partea de sud a ţării, în judeţe precum Ilfov, Giurgiu sau Dolj. De asemenea, Tehnologica Radion are un contract de 53 de milioane de euro penrtu reabilitarea şi extinderea la 4 benzi a unui sector de 11,2 kilometri din centura Capitalei, între DN 2 (Voluntari) şi A2 (autostrada Bucureşti-Constanţa).

Tehnologica Radion se numără printre cei mai mari 10 constructori din România, înregistrând anul trecut o cifră de afaceri de 81 de milioane de euro şi un profit net de 1 milion de euro, arată datele de la Ministerul Finaneţlor. Dacă profitul net s-a menţinut la acelaşi nivel cu anul 2012, în schimb rulajul a scăzut cu 36%. Firma lui Berna a avut anul trecut un număr mediu de 2.000 de angajaţi.

Pe de altă parte, cealaltă firmă a lui Berna, Teloxim, a consemnat în 2013 afaceri de 7,8 milioane de euro şi un profit net de 0,7 milioane de euro cu 46 de angajaţi.

Preşedintele Traian Băsescu declara în 2011, în contextul unor contestaţii depuse pentru construcţia de autostrăzi din fonduri europene, că cel puţin pe unul dintre contestatari îl ştie “de meserie descurcăreţ” şi că autorităţile ar trebui “să îi dea peste mânuţe”. Gândul.info scria la acel moment că preşedintele ar fi făcut referire la firma Tehnologica Radion, care depusese contestaţii atât pentru Timişoara-Lugoj, lot 2, cât şi pentru Sibiu-Orăştie, lot 1.

Berna este al doilea “rege al asfaltului” reţinut în ultimii ani, după ce Nelu Iordache, care controlează firma de construcţii Romstrade, a fost arestat pentru deturnarea unor fonduri europene.

C Tehnologica Radion SRL este implicată şi în dosarul în care Mădălin Dumitru, directorul suspendat al Direcţiei generale infrastructură şi servicii publice din cadrul Primăriei Capitalei, este cercetat de DNA pentru corupţie.

De asemenea, procurorii reţinuseră în acest dosar şi o a doua persoană, Florian Bujoreanu, administrator la SC Proiect Alfa Capital SRL Bucureşti, în timp ce alte cinci persoane - administratori ai unor societăţi comerciale - au fost puse sub control judiciar pentru spălare de bani.

În acest dosar, procurorii au audiat opt persoane care sunt acuzate că în calitate de administratori ai mai multor firme au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale nereale urmate de transferuri de bani, în scopul ascunderii provenienţei ilicite a acestora, sume care ulterior au fost retrase în numerar din conturile unor firme ”fantomă”.

Potrivit procurorilor Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, prejudiciul estimat în acest caz este de 104.940.660 de lei (23 de milioane de euro) rezultat din evaziune fiscală şi de 353.089.030 lei (78,5 milioane de euro) din spălare de bani.

Numele firmei de construcţii Tehnologica Radion apare în rechizitoriul întocmit de procurori în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro în care au fost trimişi în judecată fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu şi mai mulţi oameni de afaceri.

 Povestea regilor asfaltului, pe scurt

Milionar peste noapte

Theodor Berna, în vârstă de 63 de ani, deține firma „Tehnologica Radion” care, în 1999, avea doar 17 angajați și se ocupa cu extracția și prepararea minereurilor feroase. După numai trei ani, noul obiect de activitate al societății s-a schimbat: asfaltări.

În 2004, firma a ajuns să aibă o cifră de afaceri de trei ori mai mare decât în 1999 şi de 10 ori mai mulţi angajaţi, iar în 2010, Berna a ajuns un adevărat „Rege al asfaltului”, cu peste 2.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri ameţitoare: aproximativ 140 de milioane de euro.

Și, dacă până în 2010 acesta a încasat zeci de milioane de euro de la Primăria Capitalei, după acest an valoarea contractelor din București au scăzut, astfel că acesta a început să se orienteze în alte zone ale țării, contractând lucrări în mai multe județe, printre care Constanța, Dâmbovița și Suceava.

Sute de milioane de euro, în buzunarele lui Berna

Omul de afaceri Theodor Berna a avut contracte atât cu primării, cât și cu ministere și cu instituția care gestionează autostrăzile și drumurile naționale: CNADNR.

Prin intermediul Tehnologica Radion, acesta a construit și reabilitat drumuri naționale și orășenești, a avut numeroase contracte de deszăpezire, dar a intrat puternic și pe piața de construcții și pe cea de reabilitare termică a blocurilor. În ultimii patru ani, acesta a obținut nu mai puțin de 120 de contracte finanțate din bani publici, aproape jumătate dintre acestea fiind date firmei controlate de omul de afaceri fără licitație publică, pe motiv că era extremă urgență. Valoarea lor se ridică la aproximativ 150 de milioane de euro.

Imperiul financiar

Theodor Berna este un alt mare asfaltator care s-a trezit sub lupa anchetatorilor, după Nelu Iordache - care a ajuns să piardă toate contractele semnate cu CNADNR, după ce a fost acuzat că a fraudat fonduri europene primite pentru construcţia autostrăzii Arad-Nădlac. Se pare că și Berna este în aceeași situație, fiindu- i luate la verificat mai multe contracte.

Astfel, în iunie 2014, CNADNR a reziliat un contract de 38 milioane de euro încheiat cu Delta ACM şi Tehnologica Radion pentru reabilitarea a 9,4 kilometri din centura de Sud a Capitalei. De Tehnologica Radion este legată și licitaţia de peste 100 de milioane de euro pentru lotul al doilea al autostrăzii Timişoara-Lugoj. Licitaţia a fost contestată, generând reacţii la cel mai înalt nivel.

Mai mult, firma omului de afaceri a încasat zeci de milioane de euro de la Primăria Capitalei pentru întreținerea arterelor principale din Capitală, pentru schimbarea bordurilor, dar și pentru refacerea trotuarelor. În prezent, firma, în asociere cu mai multe societăți, și-a adjudecat două din cele șase pachete de străzi scoase la licitație de către Administrația Străzilor București. Pentru aproximativ 114 milioane de euro, muncitorii firmei sunt obligați să asigure întreținerea arterelor principale până în aprilie 2015.

Un an și jumătate de arest

Un alt „Rege al asfaltului”, Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a stat în arest aproape un an și jumătate după ce a deturnat fondurile europene destinate unui tronson din autostrada Nădlac- Arad. Pe 26 aprilie 2013, Iordache a fost trimis în judecată sub acuzația de delapidare, spălare de bani și înșelăciune. El a retras din banii pentru primului tronson de autostradă milioane de lei pentru achiziția de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare fictive.

n plus, o parte din bani au fost folosiți pentru achiziția unui avion de transport pasageri. Anchetatorii au mai arătat că suma de 31.519.960 de lei încasată de la CNADNR „a fost utilizată, în realitate, pentru achitarea unor datorii ale societății”. Pe 7 mai 2014, Nelu Iordache a fost eliberat din închisoare și trimis în arest la domiciliu. Are o avere estimată de top „Capital” de 32 milioane de euro.

Cășuneanu, mituitorul de serviciu al politicienilor

Un alt rege neîncoronat al asfaltului, Costel Cășuneanu, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare în dosarul fostului senator PSD Cătălin Voicu.

El a fost pedepsit de judecători deoarece a apelat la politician pentru a câștiga o serie de procese pe care le avea pe rolul instanței supreme.

Un alt dosar în care este cercetat Cășuneanu privește o serie de contracte publice acordate de primăria Bacău unor firme aparținând magnatului. În acest caz, primarul din Bacău, Romeo Stavarache, este arestat după ce a cerut și a primit bani de la Cășuneanu și alți afaceriști locali în vederea acordării unor contracte publice.

Averea lui Cășuneanu a fost estimată la 130 milioane de euro.


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Ucraina a lovit pentru prima dată Rusia cu rachete americane ATACMS!

4 Amante ale liderului celui mai periculos clan interlop din Capitală s-au bătut într-un club de fițe din Herăstrău

5 Ce se întâmplă în Europa? / Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat, alte două țări afectate