Vin cifre dramatice din SUA! Pandemia ar putea afecta 40% din economia americană/Pierderi estimate de 243 de miliarde de dolari doar în statul New York

Vin cifre dramatice din SUA! Pandemia ar putea afecta 40% din economia americană/Pierderi estimate de 243 de miliarde de dolari doar în statul New York

Pandemia de coronavirus ar putea distruge 40% din economia Statelor Unite și să crească de patru ori deficitul federal anual la 3.7 trilioane de dolari, făcând ca datoria națională să ajungă la aproape 27 de trilioane de dolari, potrivit unei estimări realizate de Congressional Budget Office (CBO), o agenție federală independentă care furnizează informații bugetare și economice Congresului de la Washington.

Doar statul New York – care este focarul infecțiilor cu COVID-19 din America – va înregistra o pierdere de 243 de miliarde de dolari din cauza pandemiei, efectele economice și financiare urmând să se resimtă pentru o perioadă lungă de timp.

Raportul realizat de  CBO  prezice o lovitură devastatoare pentru economia americană în acest trimestru, cu o rată anuală de scădere de 40%, însoțită de o rată a șomajului de două cifre.

Astfel, rata șomajului este prevăzută să atingă 15% în trimestrul al doilea și al treilea din 2020, în creștere dramatică față de nivelul de sub 4% din primul trimestru al anului. CBO anticipează că numărul total al americanilor care își vor pierde locurile de muncă în următoarele două trimestre va fi de 27 de milioane, în timp ce alte opt milioane de angajați vor părăsi forța de muncă.

Rata șomajului va fi în medie de 11.4% în acest an, iar CBO consideră că acest nivel se va menține la aproximativ 9.5% până la sfârșitul anului 2021 – aproape de trei ori nivelul existent înainte de izbucnirea pandemiei.

CBO preconizează că economia Statelor Unite se va contracta 0.9% în primul trimestru și 11.8% în al doilea trimestru în 2020. La nivel anual, economia americană se va contracta aproape 40% în aprilie, mai și iunie.

Experții cred că Produsul Intern Brut se va contracta 5.6% în acest an și va crește cu doar 2.8% anul viitor. Starea în care se afla economia Statelor Unite în primul trimestru al anului 2020 nu va fi atinsă complet până la sfârșitul anului viitor.

„În 2021, se estimează că Produsul Intern Brut real va crește cu 2.8 la sută. În cadrul acestei proiecții, PIB-ul real la sfârșitul anului 2021 ar fi cu 6.7 la sută sub ceea ce a proiectat OCB pentru acel trimestru în perspectiva sa economică realizată în ianuarie 2020,” se afirmă în raport.

Pe de altă parte, recesiunea cauzată de pandemia de coronavirus și creșterea masivă a cheltuielilor guvernamentale pentru testare, îngrijire medicală și ajutoare pentru firmele și gospodăriile americane vor mări de patru ori deficitul bugetului federal, care va ajunge la 3.7 trilioane de dolari, a estimat CBO. De asemenea, se așteaptă ca deficitul să atingă 2.1 trilioane de dolari anul viitor.

Printre efectele pandemiei, CBO menționează datoriile de sute de miliarde de dolari, în condițiile în care Congresul de la Washington a aprobat deja patru legi de ajutor economic, adaugându-se la datoria națională de 24.6 trilioane de dolari.

Cifrele privind datoria și deficitul fiscal pentru 2020 sunt pe cale să devină astfel cele mai ridicate după cel de-al Doilea Război Mondial.

Philip Swagel, directorul CBO, a subliniat „enorma incertitudine” a modului în care va evolua pandemia și felul în care ea va continua să afecteze activitatea economică. „Aceste proiecții preliminare, care sunt supuse unei incertitudini enorme, reflectă informațiile provenite dintr-o serie de surse, inclusiv indicatori de înaltă frecvență, prognoze ale sectorului privat și proiecții ale duratei distanțării sociale derivate din analiza unei serii de scenarii pentru evoluția viitoare a pandemiei,” se afirmă în raport.

De când autoritățile americane au implementat măsurile de distanțare socială, la începutul lunii martie, noi informații au sugerat, în general, o perspectivă înrăutățită pentru economia Statelor Unite, iar prognozele sectorului privat au fost revizuite în mod repetat în această direcție.

Prognozele CBO au luat în considerare scenariul ca măsurile actuale de distanțare socială în toată țara să continue în medie și cu variații specifice fiecărui stat până în luna iunie. De asemenea, estimările agenției includ și posibilitatea unei reveniri în forță a pandemiei.

Pentru a dezvolta aceste prognoze, CBO a examinat o serie de analize exterioare ale pandemiei de către instituțiile academice, agențiile guvernamentale și alte grupuri de cercetare. Aceste eforturi au indicat o gamă largă de rezultate posibile.

Analiștii afirmă că problema este cu atât mai delicată, cu cât pandemia și starea economiei vor juca un rol-cheie în alegerile programate în această toamnă, atât pentru Casa Albă, cât și pentru Congresul de la Washington. În cadrul scrutinului prezidențial, actualul lider al Statelor Unite, republicanul Donald Trump, se va afla față în față cu fostul vicepreședinte american, democratul Joe Biden.

Pierderi uriașe pentru New York

Ca un exemplu al felului în care pandemia afectează Statele Unite,  oficialii preconizează  că economia din statul New York va suferi enorm în anii următori, cu pierderi estimate de 243 miliarde de dolari.

Potrivit biroului de buget din New York, suma este egală cu 14 la sută din PIB-ul statului, iar aceste pierderi riscă să ducă la reduceri uriașe ale cheltuielilor în sectoare esențiale.

„Fără asistență federală, recesiunea cauzată de pandemia de coronavirus va fi mai rea, iar recuperarea de mai lungă durată decât criza financiară din 2008 și impactul economic al atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001,” potrivit lui Robert Mujica, directorul bugetului de stat.

„Eforturile noastre de a opri răspândirea virusului urmăresc să salveze vieți, iar acum abordăm și realitățile economice pe care le provoacă pandemia pe măsură ce ajutăm New Yorkul și încercăm să ne refacem mai bine decât înainte,” a declarat oficialul, adaugând că statul trebuie să-și echilibreze bugetul.

Agențiile de stat din New York își vor reduce operațiunile cu 10 la sută și se preconizează reducerea cheltuielilor cu peste 10 miliarde de dolari, fondurile urmând să fie tăiate de la școli. Guvernatorul  Andrew Cuomo  a vorbit de reduceri bugetare de 50% în cazul instituțiilor de învățământ/, asistență medicală, tranzit, organizații nonprofit și administrații locale.

Pâna duminica dimineața, autoritățile au raportat cel puțin 282.174 de cazuri confirmate de coronavirus în statul New York, cu 16.599 de decese, potrivit statisticii realizate de  New York Times . Cele mai multe infecții sunt în orașul New York, respectiv 155.124, în timp ce 11.419 persoane au murit în metropola americană.

La nivelul Statelor Unite, numărul cazurilor de persoane testate pozitiv a ajuns la 963.472, dintre care 54.357au decedat, scrie  G4Media.ro .

Surse: CBO, New York Post, USA Today, New York Times



populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”