Viktor Orbán vrea să organizeze primul summit cu Rusia și Ucraina, alături de „Prietenii păcii". Se negociază data și locul
În culisele ONU de la New York, săptămâna trecută, premierul ungar Viktor Orbán a purtat discuții intense cu China și Brazilia pentru a organiza un summit de pace între Zelenski și Putin, Ucraina și Rusia, ca o continuare a discuțiilor sale exploratorii înainte de vacanța de vară.
Viktor Orban, premierul ungar FOTO: arhivă
Cu puțin timp înainte de vacanța de vară, Viktor Orbán a surprins lumea cu o călătorie exploratorie confidențială la Kiev, Moscova, Nagorno-Karabah, Beijing și Florida. Premierul ungar a dorit să deschidă canalele diplomatice blocate între părțile beligerante și să afle unde se sunt perspectivele comune de a obține o încetare rapidă a focului. „Moartea trebuie să înceteze”, a declarat Orbán pentru Weltwoche, scrie weltwoche.ch.
Discuțiile cu Zelenski și Putin au arătat cât de îndepărtate sunt punctele lor de vedere. Orbán a încercat să îl convingă pe președintele ucrainean că nu mai are timp. Dar Zelenski a văzut lucrurile invers. Se pare că el încă mai crede că o victorie militară împotriva Rusiei este posibilă și că timpul joacă în favoarea sa. Președintele rus Putin, pe de altă parte, a declarat că este pe cale să câștige războiul și să zdrobească armata lui Zelenski, făcând negocierile de prisos.
Orbán încearcă acum să iasă din acest impas prin intermediul presiunii internaționale. El a purtat discuții intense cu China și Brazilia în marja Adunării ONU. India a fost eliminată din această constelație ca facilitator al păcii, deoarece indienii au prea multe probleme cu China. Relația Braziliei cu Ungaria este delicată. Orbán a stârnit nemulțumirea președintelui Lula atunci când i-a permis predecesorului său Bolsonaro să se refugieze în ambasada Ungariei din Brasília după ce a fost demis.
De atunci, se spune că climatul cu actuala conducere braziliană a înghețat. Cu toate acestea, Orbán pare să fi reușit să îl convingă pe președintele Lula la New York. Orbán a obținut sprijinul unui număr de cincisprezece țări, „Prietenii păcii”, pentru planurile sale. Negocierile sunt în curs de desfășurare cu privire la locul de desfășurare a summitului pentru pace. Pe lângă Ungaria, China și Brazilia, vor mai participa Franța și Elveția.
Bruxelles-ul îl critică din nou pe Orbán. Conducerea UE a fost deja iritată de călătoriile lui Orbán înainte de vacanța de vară. El a fost acuzat că și-a depășit atribuțiile. El nu a negociat în numele UE. Orbán, pe de altă parte, care va rămâne președinte al Consiliului UE pentru încă câteva luni, ca parte a rotației sale, adoptă poziția că poartă discuții exploratorii, nu negocieri. Nemulțumirile de la Bruxelles par oarecum bizare și chiar cinice în contextul deceselor constante din Ucraina.
Orbán pare hotărât să finalizeze negocierile de pace . Scopul său, după cum a declarat pentru Weltwoche, este de a readuce europenii într-un rol activ și de a stabili cursul înainte de alegerile din SUA. Având în vedere că Kievul și Moscova nu sunt prea dispuse să negocieze, presiunea internațională ar trebui să aducă acum un progres către o încetare a focului. Aceasta ar fi, fără îndoială, o lovitură de stat.
Sursa: adevarul.ro