Viktor Orban susține că UE se îndreaptă către un „război rece” cu China. Decizia care l-a iritat pe premierul maghiar

Viktor Orban susține că UE se îndreaptă către un „război rece” cu China. Decizia care l-a iritat pe premierul maghiar

Premierul Ungariei, Viktor Orban, susține că votul UE cu privire la majorarea tarifelor la importurile de mașini electrice chineze ar duce la un „război rece”.

Orban susține că UE se îndreaptă către un „război rece” cu China/FOTO: EPA

Orban susține că UE se îndreaptă către un „război rece” cu China/FOTO: EPA

"Ceea ce ei ne obligă să facem acum, sau ceea ce UE vrea să facem, este un război rece economic", a declarat Viktor Orban vineri, 4 octombrie, la un post de radio public.

UE va decide prin vot vineri majorarea cu până la 45% a tariferlor la importurile de mașini electrice chineze pe următorii cinci ani, ceea ce ar putea aduce reacții din partea Chinei, conform Reuters.

Ungaria a ajuns un imoprtant partener de afaceri și investiții al Chinei sub conducerea actualului premier, în timp ce unele state UE se gândesc să devină mai puțin dependente de a doua cea mai puternică economie de pe glob.

Potrivit ministrului maghiar de externe, Péter Szijjártó, compania chineză Huawei și producătorul de mașini BYD au investit peste 16 miliarde de euro în Ungaria.

Viktor Orban a adăugat faptul că produsele fabricate de UE vor fi mai greu de vândut dacă economia se va împărți în două blocuri și este incert dacă „neutralitatea economică” a Ungariei va trece testul timpului, scrie Reuters.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Fata lui Isărescu, la Fondul Proprietatea...

2 VIDEO Trebuie să vedeți asta cu Geoană! Ăsta chiar e prostănac! Și se mai și încurcă în minciuni!

3 „Se spălau pe dinți cu furtunul și Patriciu, și Gigi Becali” / Fostul șef al Arestului Central povestește cum se amestecau VIP-urile printre borfașii de…

4 Fostul polițist Magdalena se pensionează la 48 de ani și va avea o pensie de cel puțin 25.000 de lei pe lună

5 Stareța Mănăstirii Voroneț, Gabriela Platon, demisă din funcție, alături de conducătorii altor cinci unități monahale