Viktor Orban suspectează că în spatele crizei imigranților s-ar afla o conspirație a stângii
Valul de imigranți care ajung în Europa din Orientul Mijlociu și Africa ar putea fi parte a unei conspirații a stângii menită a crește numărul votanților acesteia, a declarat premierul ungar Viktor Orban pentru o revistă elvețiană, potrivit Reuters.
Retorica anti-imigranți a lui Orban și gardurile pe care le-a ridicat la frontieră pentru a bloca valul de solicitanți de azil i-au crescut popularitatea în țară, de pe urma unei crize care a divizat Europa, comentează agenția de știri citată.
"Nu am suficient curaj de a spune cu certitudine că se întâmplă acest lucru, dar nu poți să nu-ți imaginezi că în spatele (acestei crize) se află un fel de plan", a spus el într-un interviu apărut joi în revista Die Weltwoche.
El a oferit ca exemplu eseuri "ale stângii europene și ale democraților americani radicali" care imaginează apariția unui super-stat european în detrimentul statelor-națiune tradiționale.
"Migrația este văzută ca o oportunitate. Toate indiciile și experiența sugerează că majoritatea covârșitoare a acestor imigranți vor vota pentru stânga odată ce vor primi cetățenia. Prin urmare, sunt importați în Europa viitori votanți ai stângii", a spus el.
Întrebat de ce lideri conservatori precum cancelarul german Angela Merkel i-au primit cu brațele deschise pe imigranți, el a răspuns: "Mulți dintre noi ne stoarcem creierii să înțelegem acest lucru". "Germania este cheia (în această criză). Dacă Germania ar spune mâine dimineață: 'Nu mai avem locuri, gata', atunci valul s-ar opri imediat", a subliniat Orban.
El a mai precizat că suspectează că Angela Merkel este legată la mâini din cauza coaliției cu social-democrații.
Orban a declarat de asemenea că Ungaria nu vrea un număr mare de musulmani și că imigranții vin în Europa nu pentru că fug de vreun pericol, ci pentru că își doresc "un stil de viață german sau suedez".
Cancelarul austriac Werner Faymann a comparat politicile lui Orban cu cele ale naziștilor, acuzație pe care Ungaria a respins-o. Ambasadorul american la Budapesta a atras de asemenea atenția asupra 'caracterizării xenofobe a refugiaților'.
Agenția EFE citează pe de altă parte declarațiile făcute de Orban la sosirea la La Valletta, unde se desfășoară summitul UE-Africa și unde premierul ungar a atras atenția că acest summit nu permite clarificarea problemelor principale reprezentate de crizei migrației deoarece nu se discută deschis. 'Punctele de bază nu s-au clarificat, mulți dintre cei prezenți aici cred că migrația este ceva pozitiv, dar experiența europeană demonstrează tocmai contrariul', a spus Orban.
În opinia premierului ungar, 'trebuie schimbat limbajul discuțiilor și nu mai trebuie considerat că migrația este ceva pozitiv, pentru că acest lucru intră în contradicție evidentă cu opinia cetățenilor europeni'. Orban a susținut totodată că, până acum, negocierile cu țările africane au fost 'rezonabile și bazate pe bun simț', dar a atras atenția că există 'aceleași dificultăți ca și în cadrul discuțiilor din interiorul UE'. Orban este de părere că soluția la criza actuală ar fi aceea ca 'oamenii să poate duce o viață decentă în țara în care s-au născut și să rămână acolo'. 'Iar acest lucru este imposibil de făcut în lipsa banilor', a spus premierul ungar.
Pe de altă parte, premierul Viktor Orban a anunțat în marja summitul UE-Africa din Malta că țările Grupului de la Vișegrad — Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia — vor trimite peste 300 de polițiști în Grecia, unde 'valul de imigranți poate fi oprit la granițele sudice', potrivit MTI.
Grupul de la Vișegrad a mai convenit să contribuie la fondul european creat pentru a limita afluxul de imigranți, a precizat Orban la postul public de știri M1. El a afirmat că situația actuală din Europa privind imigranți "nu este o situație dublu câștigătoare, ci una din care nu câștigă nimeni". AGERPRES