Viktor Orbán se întâlnește cu Putin, la câteva zile după vizita la Kiev. Liderii europeni îi reproșează că acționează fără mandat

Viktor Orbán se întâlnește cu Putin, la câteva zile după vizita la Kiev. Liderii europeni îi reproșează că acționează fără mandat

Imediat după călătoria sa în Ucraina, premierul ungar Viktor Orbán este așteptat să se întâlnească vineri cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit mai multor rapoarte media.

foto Viktor Orban și Vladimir Putin

Viktor Orban se va întâlni cu Putin la Moscova, la câteva zile după vizita de la Kiev FOTO AFP

Întâlnirea ar avea loc în cea de-a cincea zi în care Ungaria se află la cârma președinției rotative a Consiliului UE .

Orbán urmează să se întâlnească cu Putin la Moscova, după cum a relatat mai întâi publicația ungară de investigații VSquare, iar ulterior Financial Times și Radio Europa Liberă. Ministrul de externe Peter Szijjártó îl va însoți, de asemenea, pe Orbán la Kremlin, a raportat Radio Europa Liberă, citând o sursă guvernamentală.

Întrebat de POLITICO dacă Orbán se va întâlni cu Putin, un purtător de cuvânt al președinției ungare a refuzat să comenteze.

Mai devreme în cursul zilei de joi, Zoltán Kovács, purtătorul de cuvânt internațional al lui Orbán, a declarat reporterilor în mod criptic că Orbán este „în afara rețelei”. „Nu vă vom spune mai departe ce are de gând să facă”, a spus el la Budapesta, când a fost întrebat dacă o călătorie la Moscova era în plan.

În urma rapoartelor inițiale de joi privind o posibilă întâlnire Orbán-Putin la Moscova, președintele Consiliului European, Charles Michel, a scris pe X: „Președinția rotativă a UE nu are mandatul de a se angaja cu Rusia în numele UE. Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”.

Premierul polonez Donald Tusk a intervenit pentru a pune la îndoială alegerea: „Zvonurile despre vizita dvs. la Moscova nu pot fi adevărate [Orbán], sau pot?”, a scris el pe X.

Valérie Hayer, președinta grupului liberal Renew Europe din Parlamentul European, a denunțat, de asemenea, vizita.

„Prim-ministrul Orbán acționează fără mandat și nu în interesul UE”, a scris ea pe X. „Dacă aceste zvonuri sunt confirmate, condamnăm acest efort național individual. Uniunea Europeană este unită în spatele Ucrainei, nu Viktor Orbán cu agenda sa ascunsă”.

Premierul finlandez Petteri Orpo a adăugat la cenzură pe Twitter: „Vești tulburătoare despre vizita lui Orban la Moscova. Este clar că el nu are niciun mandat de a negocia sau discuta în numele UE. Vizita sa ar arăta dispreț față de îndatoririle președinției UE și subminează [interesele] Uniunii Europene”.

Orbán a efectuat marți o vizită surpriză la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Liderul maghiar i-a propus lui Zelenski o încetare imediată a focului, dar președintele nu a comentat public planul.

Purtătorul de cuvânt al lui Orbán, Kovács, a declarat reporterilor că premierul știe că nu are dreptul să discute cu Zelenski în numele Consiliului și a spus că a întreprins vizita la Kiev „în nume propriu”.

Dar în două ore, un rezumat al conținutului conversației și al punctului de vedere al Ungariei a fost deja distribuit în Consiliu”, a spus el. „Deci asta este ceea ce vrem să spunem: Mergem după reguli și asta oferă o marjă de manevră pentru statul membru. Nu mergem doar pe calea obișnuită de negociere a acordurilor”.

Ideea unei încetări imediate a focului nu este nouă, Orbán - considerat cel mai apropiat aliat al Rusiei în cadrul UE după ce a obstrucționat în mod repetat eforturile blocului de a sprijini Kievul - susținând această idee de când Rusia a invadat Ucraina în 2022. Dar Zelenski a respins anterior ideea, spunând că „o pauză pe câmpul de luptă ucrainean nu va însemna o pauză în război”.

Miercuri, într-un interviu acordat Bloomberg, Zelenski a declarat că nu se poate avea încredere în Putin pentru a respecta o încetare a focului: „Într-un război, nu poți vorbi doar despre o încetare a focului. Avem nevoie de un plan pentru poporul nostru. Nu putem avea încredere în Putin, deoarece pentru noi el este un criminal și un agresor”.

Vorbind joi după summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai, Putin a declarat că nici el nu are încredere în partea ucraineană : „Nu putem permite ca această încetare a focului să fie folosită de inamic pentru a-și îmbunătăți poziția ... Trebuie să ne asigurăm că cealaltă parte ia măsuri care sunt [imperative] pentru Federația Rusă, astfel încât o încetare a focului fără un astfel de acord este imposibilă”, a declarat Putin, citat de presa rusă de stat Sputnik.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii