Viktor Orban se declară „mândru“ că menţine deschisă comunicarea cu Moscova
Premierul ungar Viktor Orban s-a declarat joi "mândru" de contactele sale cu preşedintele rus Vladimir Putin, la sosirea la summitul european la Bruxelles, menţinând că, spre deosebire de partenerii săi din UE, el are în vedere o strategie care să aducă pacea în Ucraina.
Viktor Roman FOTO: Profimedia
"Noi avem o opinie diferită de cea a majorităţii, diferită de strategia de aici. Voi aveţi o strategie de război, noi avem o strategie de pace şi dorim să facem totul pentru a obţine pacea", a spus Orban, făcând referire la liderii europeni care susţin militar Ucraina în războiul cu Rusia, scrie Agerpres.
"Noi menţinem deschise toate liniile de comunicare cu ruşii. Altfel nu va exista nicio şansă de pace (...) Este vorba despre o strategie şi suntem mândri de ea", a explicat premierul ungar.
Vorbind despre refuzul său de a sprijini deblocarea unei tranşe de 500 de milioane de euro din Facilitatea europeană pentru pace (FEP), un fond din care UE finanţează livrări de arme către Ucraina, Orban a spus că aşteaptă ca o delegaţie ucraineană să vină la Budapesta pentru a negocia retragerea sancţiunilor impuse de Kiev băncii ungare OTP, bancă ce are de asemenea activitate în Rusia şi pe care Ucraina a considerat-o din acest motiv "sponsor" al agresiunii ruse.
Orban s-a întâlnit pe 17 octombrie cu preşedintele rus în China , cu ocazia participării la forumul "O centură, un drum" ("Belt and Road"), iniţiativă chineză cunoscută şi ca "Noul drum al mătăsii", întâlnire care a provocat iritare în UE.
"Desigur că semnalul transmis de această imagine (a întâlnirii Orban-Putin) nu este pozitiv şi nu este util", afirmă o sursă din anturajul preşedintelui francez Emmanuel Macron. Totuşi, remarcă aceeaşi sursă, în cele din urmă Ungaria nu s-a împotrivit sancţiunilor pe care UE le-a impus Rusiei şi care necesită votul unanim al statelor membre.
Dar Viktor Orban a încercat să atenueze unele din aceste sancţiuni, a obţinut derogări şi a menţinut o poziţie conciliantă faţă de Rusia, care rămâne pentru Ungaria principala sursă de energie.
Sursa: adevarul.ro