Viktor Orban lucrează pentru Vladimir Putin. Și-a trimis oamenii în SUA pentru a-i convinge pe republicani să stopeze ajutorul pentru Ucraina
Aliații premierului populist al Ungariei, Viktor Orbán, prietenul lui Putin, vor avea o întâlnire cu ușile închise cu republicanii americani pentru a face presiuni în vederea încetării sprijinului militar american pentru Ucraina, a aflat The Guardian.
Foto Shutterstock
Márton Ugrósdy, secretar de stat adjunct al biroului directorului politic al premierului, și Attila Demkó, un important academician pro-Orbán, împreună cu membri ai ambasadei Ungariei la Washington, vor participa luni, 11 decembrie, la un eveniment de două zile găzduit de thinktank-ul conservator Heritage Foundation.
Prima zi include discursuri despre războiul din Ucraina, precum și subiecte precum războaiele culturale transatlantice. Sunt așteptați invitați precum Kelley Currie, fost ambasador în timpul președintelui, Donald Trump, și Magor Ernyei, directorul internațional al Centrului pentru Drepturi Fundamentale, institutul care a organizat CPAC (Conferința de acțiune politică conservatoare) Ungaria.
Potrivit unei surse republicane, unii dintre participanți, inclusiv membri republicani ai Congresului, au fost invitați să se alăture discuțiilor cu ușile închise a doua zi.
Întâlnirea va avea loc pe fundalul unei dezbateri tensionate la Washington cu privire la viitorul Ucrainei. Săptămâna trecută, Casa Albă a avertizat că, fără acțiunea Congresului, banii pentru cumpărarea mai multor arme și echipamente pentru Kiev se vor epuiza până la sfârșitul anului. Miercuri, 6 decembrie, republicanii din Senat au blocat un proiect de lege de cheltuieli de urgență pentru a finanța războiul din Ucraina .
„Orbán este încrezător că ajutorul Ucrainei nu va trece în Congres. De aceea, încearcă să blocheze și asistența UE”
O sursă diplomatică apropiată ambasadei Ungariei a declarat: „Orbán este încrezător că ajutorul Ucrainei nu va trece în Congres. De aceea, încearcă să blocheze și asistența UE.”
Orbán este un critic frecvent al ajutorului acordat Ucrainei împotriva invaziei rusești . Văzut ca cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin în interiorul UE în ultimii ani, el a fost fotografiat zâmbind și dând mâna cu președintele rus în urmă cu două luni la Beijing.
Recent, Orbán a cerut ca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană (UE) să fie scoasă de pe ordinea de zi a Consiliului European din decembrie. Liderul ungar a postat pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter: "Este clar că propunerea Comisiei Europene privind aderarea Ucrainei la UE este nefondată și prost pregătită".
Fundația Heritage conduce Proiectul 2025, o coaliție care se pregătește pentru următoarea administrație prezidențială conservatoare, și a găzduit în ultimele luni discursuri ale unor membri importanți ai Partidului Conservator britanic, Liz Truss și Iain Duncan Smith.
Thinktank-ul a fost, de asemenea, un oponent vocal al asistenței americane pentru Ucraina. Anul trecut, Jessica Anderson, directorul executiv al operațiunii de lobby, a publicat o declarație sub titlul „Pachetul de ajutor pentru Ucraina pune America pe ultimul loc”. În august, Victoria Coates, vicepreședintele Heritage, a postat pe rețelele de socializare: „Este timpul să punem capăt cecurilor în alb și nedatate pentru Ucraina”.
Când Heritage și-a sărbătorit cea de-a 50-a aniversare în aprilie anul trecut, directorul politic al lui Orbán, Balázs Orbán (fără nicio legătură de rusenie cu premierul), a fost invitat ca vorbitor la eveniment. Președintele Heritage, Kevin Roberts, l-a lăudat în repetate rânduri pe liderul maghiar pe X: "Un lucru este clar în urma vizitei în Ungaria și a implicării în dezbaterile politice și culturale actuale din America: lumea are nevoie de o mișcare care să lupte pentru Adevăr, pentru tradiție, pentru familii și pentru omul de rând."
În ultimii ani, Orbán a susținut o alianță transatlantică de extremă-dreapta cu o poziție dură împotriva imigrației și a "ideologiei de gen", cu un naționalism creștin ferm și cu dispreț față de cei care avertizează asupra unei alunecări spre autoritarism.
Sursa: adevarul.ro