Viktor Orban: Inflația și prețurile energiei nu vor scădea cât timp este război
Premierul ungar Viktor Orban a făcut apel din nou la încetarea focului şi tratative de pace între Rusia şi Ucraina, subliniind că acestea vor duce la ameliorarea situaţiei economice, relatează MTI.
Premierul Ungariei Viktor Orban Foto Epa Efe
Cât timp războiul continuă şi Occidentul răspunde aplicând sancţiuni , nici inflaţia şi nici preţurile la energie nu vor scădea, a atenţionat Viktor Orban.
Premierul ungar a insistat că Bruxellesul a "încurcat" sancţiunile şi acestea nu au fost cuplate cu propuneri vizând scăderea preţurilor, ceea ce a dus la o inflaţie alimentată de sancţiuni, iar Ungaria a fost nevoită să plătească mai mult pentru energie.
Ungaria a obţinut o exceptare de la toate sancţiunile care îi afectează negativ piaţa energiei, dar problema se menţine pentru că atât timp cât această ţară ia parte la piaţa comună europeană rămâne afectată de preţurile ridicate la energie, a explicat premierul ungar.
Soluţia finală pentru a combate preţurile ridicate ale energiei ar fi ca UE să renunţe la politica de sancţiuni, a apreciat Viktor Orban, adăugând însă că pentru aceasta ar fi nevoie de o "mare luptă".
Politica de sancţiuni a Uniunii Europene împotriva Rusiei este "primitivă în execuţie şi catastrofală în efect", a declarat prim-ministrul ungar Viktor Orban marţi, într-o discuţie la Berlin, conform Agerpres.
În cadrul unui podium de discuţii cu Alexander Marguier, redactor-şef al revistei politice Cicero, şi Holger Friedrich, proprietarul Berliner Zeitung, Orban a spus că o "politică adecvată de sancţiuni" ar fi oprit creşterea vertiginoasă a preţurilor la energie şi economiile europene nu s-ar confrunta cu ruina.
Politica de sancţiuni a UE "ignoră valorile europene", distruge economiile germană şi ungară, în timp ce "ajută Moscova să câştige tot atâtea venituri din energie în şase luni cât obţinea anterior într-un an", a insistat Orban. El a subliniat că nu se opune "sancţiunilor ca mijloc", ci implementării lor.
Sancțiunile ar trebuie „impuse în mod inteligent”
Sancţiunile ar trebui impuse "în mod inteligent", a spus Orban. În cazul UE, "un pitic impune sancţiuni unui gigant (...) şi piticul va pieri în efort", a notat el.
El a cerut revizuirea sancţiunilor UE şi o reformă a aprovizionării cu energie astfel încât UE să obţină mai degrabă independenţa decât "pur şi simplu să-şi schimbe stăpânii" prin pivotare de la dependenţa faţă de Rusia la dependenţa de SUA. Acestea din urmă, a spus el, "ar fi mai convenabilă din punct de vedere politic, pentru că americanii, spre deosebire de ruşi, sunt democraţi", dar "nu ar fi un lucru bun" deoarece Europa, ca client, "ar trebui să aibă patru sau cinci oferte pe masă din care să aleagă". Europa ar trebui să poată "cumpăra energie, de exemplu, din America, Algeria, Qatar sau chiar Rusia", a adăugat el.
"Dacă am fi făcut sancţiunile corect, preţurile la energie nu ar fi în creştere", a spus premierul ungar, adăugând că "sancţiunile ar putea fi lansate într-un mod care să nu ne distrugă în zona de energie, dar Comisia nu a reuşit să facă acest lucru". "Prin urmare, când vine vorba de sancţiuni, sunt obligat sa spun ca am o problemă şi (...) dacă nu veniţi să ajutaţi, îmi voi folosi dreptul de veto (...). Nu puteţi da cu piciorul în unguri aruncându-i deoparte şi lăsându-i într-un colţ", a spus Orban.
Sursa: adevarul.ro