Viktor Orban, convocat într-o ședință restrânsă înainte de summitul UE

Viktor Orban, convocat într-o ședință restrânsă înainte de summitul UE

Premierul ungar Viktor Orban, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz s-au întrunit joi într-o reuniune restrânsă la Bruxelles înaintea începerii propriu-zise a summitului Consiliului European.

Viktor Orban FOTO Shutterstock

Viktor Orban FOTO Shutterstock

Reuniunea a fost convocată după ce premierul ungar a amenințat că ar putea bloca prin veto lansarea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE şi un ajutor financiar de 50 de miliarde de euro destinat acestei ţări atacate de Rusia, transmite agenția de presă DPA, preluată de Agerpres .

La discuţie au participat de asemenea preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a anunţat întâlnirea, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Liderii statelor membre UE trebuie să decidă la acest summit în unanimitate asupra propunerilor Comisiei Europene de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina şi de a oferi acestei ţări un ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro în următorii patru ani pentru a o susţine în respingerea invaziei ruse.

Viktor Orban a transmis de mai multe ori că se opune ambelor decizii, în contextul în care Comisia Europeană i-a blocat Ungariei accesul la toate fondurile europene din cauza încălcării statului de drept.

Dar Executivul european a anunţat miercuri deblocarea a 10,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei, după ce anterior a eliberat către Budapesta o primă tranşă de 920 de milioane de euro din planul european REPowerEU de accelerare a tranziţiei către o energie curată, un plan complementar Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), acesta din urmă fiind însă în continuare blocat pentru țara condusă de Viktor Orban.

Rămâne de văzut în ce măsură aceste decizii vor influenţa poziţia lui Orban la acest summit. El a estimat joi, la sosirea la summit, că Bruxellesul se grăbeşte cu deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina.

Deși premierul ungar opune veto faţă de ajutorul financiar pentru Ucraina, totuși există un „plan B” de ocolire a acestui veto, respectiv oferirea acestui ajutor printr-un acord interguvernamental între statele membre UE. Însă, în cazul lansării negocierilor de aderare, este absolut nevoie de unanimitate în Consiliul European.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…