Vijelii în peste trei sferturi din țară până maine dimineață. ANM a emis cod galben de ploi torențiale HARTĂ

Vijelii în peste trei sferturi din țară până maine dimineață. ANM a emis cod galben de ploi torențiale HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până vineri dimineaţa, în peste trei sferturi din ţară.

foto semn de circulație de antentionare ploaie torențială

ANM a emis cod galben de ploi torențiale până vineri dimineața FOTO Shutterstock

Potrivit meteorologilor, în intervalul 18 iulie, ora 10:00 - 19 iulie, ora 2:00, la munte şi în regiunile Oltenia, Muntenia, Moldova, Transilvania şi, local, în Dobrogea şi în Maramureş, vor fi intensificări ale vântului şi vijelii (rafale în general de 55 - 70 km/h), grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale.

foto harta cod galben

Codul galben acoperă aproape toată țara FOTO ANM

De asemenea, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor ajunge la 20 - 25 l/mp, izolat la peste 40 - 50 l/mp.

ANM precizează că manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe arii restrânse.

De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare cod galben de inundații de râuri din județele Satu Mare, Sălaj și Maramureș.

Conform prognozei, până la ora 12:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile mici din bazinele hidrografice: Tur - bazin amonte Acumularea Călineşti-Oaş, Someş - afluenţii mici aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Agrij - amonte confluenţă cu râul Lăpuş şi Lăpuş - bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior.

Cu toate acestea, canicula va persista în majoritatea regiunilor țării, atât joi, 18 iulie, cât și vineri, 19 iulie.

Meteorologii au emis noi avertizări Cod galben, portocaliu şi roşu de val de căldură persistent şi disconfort termic ridicat, valabile pe parcursul zilelor de joi şi vineri.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), joi, va fi Cod galben de caniculă în sudul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei, centrul Moldovei şi în zona Carpaţilor Meridionali. Temperaturile maxime vor oscila între 33 şi 35 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local, minimele termice vor ajunge la 20 de grade.

În acelaşi timp, va fi în vigoare o avertizare Cod portocaliu de vreme călduroasă în zone din Banat, nordul Olteniei şi al Munteniei, precum şi din sudul Moldovei, unde maximele termice se vor încadra între 35 şi 38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, în timp ce ITU va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Noaptea, termometrele nu vor coborî sub 20 de grade.

Tot pe parcursul zilei de joi, un Cod roşu de căldură extremă vizează judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Tulcea, Constanţa şi Bucureşti. Valul de căldură va continua să fie intens şi se vor înregistra temperaturi maxime între 38 şi 41 de grade, iar pe litoral între 34 şi 37 de grade. Pe timpul nopţii, valorile termice vor fi de 22 - 24 de grade.

Vineri, 19 iulie, pe fondul unei avertizări Cod galben de caniculă, în Banat, Dobrogea, sudul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Moldovei şi local în Oltenia şi în Muntenia disconfortul termic va fi ridicat. Temperaturile maxime vor fi de 34 - 36 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

De asemenea, un Cod portocaliu căldură persistentă va afecta judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ilfov, precum şi Capitala. În aceste zone va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 37 şi 38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, ITU va depăşi pragul critic de 80 de unităţi şi, local, minimele termice vor fi de 20 de grade.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) precizează că, sâmbătă, 20 iulie, valul de căldură se va restrânge şi va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă şi disconfort termic, local, în sud şi în vest.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii