Viespi gigantice au apărut pentru prima dată în Europa. Sunt extrem de agresive și pot fi un pericol pentru oameni
O specie de viespi gigantice, de mărimea unei baterii, a ajuns pentru prima dată și în Europa. Specialiștii avertizează că sunt extrem de agresive și reprezintă un pericol chiar și pentru om, în condițiile în care înțepătura sa provoacă mari dureri.
Viespi gigantice FOTO: sciencenews
Vespa soror (Vespa soror) este originară dintr-o zonă largă a Asiei tropicale, dar patru dintre aceste insecte imense au fost descoperite recent în Spania, informează cercetătorii, potrivit sciencenews.
Dacă această specie străină reușește să stabilească populații pe continentul european, ar putea amenința nu doar albinele și alte animale, dar chiar și oamenii.
Descoperirea este „puțin îngrijorătoare”, spune Phil Lester, entomolog la Universitatea Victoria din Wellington din Noua Zeelandă. V. soror este „un cunoscut mâncător agresiv de albine. Va ataca o mulțime de lucruri”, spune Lester, inclusiv alte viespi, insecte și chiar vertebrate mici precum geckos. „Prin urmare, dacă se instalează și devine abundentă, ar putea fi o problemă reală.”
Potrivit publicației citate, la începutul anului 2022, apicultorii din nordul Spaniei i-au informat pe zoologul Omar Sánchez de la Universitatea din Oviedo și pe colegii săi cu privire la viespile neobișnuite cu cap galben pe care le observau.
Crezând că insectele ar putea fi o variantă de culoare rară fie a viespilor invazive cu picioare galbene, fie a unei alte specii native, cercetătorii au instalat capcane pentru a le captura.
În martie 2022 și octombrie 2023 au prins patru dintre viespi. Echipa a examinat viespile moarte, comparând ADN-ul și caracteristicile fizice ale acestora cu cele ale speciilor cunoscute.
Genele viespilor și culoarea alternantă inconfundabilă neagră, maro și galbenă sugerau că erau viespi gigant sudice.Un prădător feroce, V. soror este una dintre cele mai mari viespi cunoscute, cu exemplare care măsoară peste 3 centimetri lungime, aproximativ lungimea unei baterii. Până acum, au fost identificate o singură dată în afara Asiei natale – în Canada, în 2019.
Sánchez și echipa sa bănuiesc că viespile au fost introduse ca pasageri clandestini în hibernare în transporturile către regiune, o metodă despre care se crede că a dus anterior la introducerea de viespi cu picioare galbene și de giganți nordici departe de habitatele lor native.
Nu este clar dacă V. soror și-a stabilit deja un loc de habitat în Spania. Dar faptul că viespile au fost prinse a doua oară în 2023 poate însemna că cel puțin o tânără regină crescută în 2022 a supraviețuit pentru a întemeia o nouă colonie, sugerează cercetătorii.
La fel ca și verii săi din nord, V. soror este renumită pentru uciderea albinelor de stup, ceea ce face să reprezinte o amenințare pentru industria apicolă din Europa. Chiar și pentru oameni, întrucât „aceasta este o insectă a cărei înțepătură poate fi foarte dureroasă și de lungă durată”, spune Sánchez.
Sursa: adevarul.ro