VIDEO/Traian Băsescu: Ponta a fost doar un fripturist care s-a băgat şi el în SIE ca să meargă la nişte seminarii pe afară, nu a avut nicio misiune

VIDEO/Traian Băsescu: Ponta a fost doar un fripturist care s-a băgat şi el în SIE ca să meargă la nişte seminarii pe afară, nu a avut nicio misiune

Președintele Traian Băsescu a afirmat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Palatul Cotroceni, că premierul Victor Ponta, ca ofițer, nu a avut misiuni, doar a vrut să meargă la seminarii în fara țării, caracterizându-l drept un ”fripturist”.

”Venind la dl Ponta, aș vrea să intrăm tot în legea 182 pe care diverși politicieni o ventilează pe televiziuni. Art 3 spune că nicio prevedere a legii nu va putea fi interpretată în sensul limitării accesului la informațiile de interes public sau a ignorării Constituției. Deci nu se pot secretiza informații care ignoră Constituția. Oare e de interes public dacă premierul a fost sau nu ofițer al unui serviciu de informații? Eu zic că da. Aș mai citi un articol, parcă e prelegere de legislație dar trebuie să scoatem minciuna din spațiul public atunci când e vorba de lucruri atât de delicate. Art 4 din aceeași lege a secretului de stat: se interzice clasificarea ca secrete de stat a informațiilor datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcării legii, limitării accesului la informații de interes public. Nu-ți dp voie legea sp clasifici astfel de informații”, a declarat președintele.

”Este o încălcare a Constituției utilizarea ca ofițer a unui porocuror? Răspunsul meu e da. E de interes public dacă un membru al guvernului, fie el premier, a fost sau nu ofițer al unui serviciu de informații? Răspunsul meu e da. Din aceste motive consider că dl Meleșcanu a încălcat legea și a târâit după interesele politice ale sale și ale premierului un serviciu excepțional, unul dintre cele mai bune din lume. Păcat că un om politic cel puțin neinspirat a participat la un demers care a pus serviciul într-o situație foarte proastă. Pornind de la afirmația mea și a altora, revin cu privire la legitimitatea demersului meu”, a mai spus el.

”Victor Ponta a fost doar un fripturist care s-a băgat în SIE ca sa meargă pe la niște semninarii pe afară. Nu a avut nicio misiune. Nu poți trimite în misiuni în afară un om necopt luat din Parchet”, a afirmat președintele.

”Pur și simplu a fost un fripturist cum au fost mulți la acea vreme, cum a fost și foamea structurilor de a-și forma noi structuri, pentru că se prăbușise vechiul sistem, așa cum a trecut așa a și plecat, probabil și datorită lipsei de performanață. Unde mă situez când vorbesc de încălcarea Constituției: art 130 din Constitutia din 1991 prevede la litera A foatre clar: funcția de procuror e incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată cu excepția celor didactice. Nu mi s-a părut că la SIE e vreo funcție didactică. Această prevedere e preluată în legea 92 / 1992 identic”, a esxplicat Băsescu.

”S-ar putea să fac o afirmație care să vă stârnească curiozitatea sau exclamații, în legea SIE 1/1990 nu există niciun articol prin care să se ceară secretizarea rezerviștilor. Ei pot să nu-și decline calitatea de rezervist, dar niciodată legea nu le interzice să spună că au lucrat la SIE. Rețineți, legea 1 nu interzice rezerviștilor să își asume faptul că au lucrat într-un serviciu de informații”, a arătat șeful statului.

”Ce nu au voie, nici rezerviștii nici cei în activitate, nu au voie să divulge secrete. Acest lucru e interzis 30 de ani, 50 de ani, depinde de tipul de secretizare. Îmi pare că aproape au dus conținutul comunicatului spre ridicol spunând ca 70 de foști ofțteri s-au autodivulgat, era dreptul lor ca rezerviști să treacă în CV dacă au fost ofițeri ai SIE sau să nu treacă. Interzis e să-și povestească amintirile din timpul serviciului, dar nu identitatea. Ce nu a făcut nimeni până acum a făcut dl Meleșcanu și Ponta, care au dat HG 223 prin care secretizează și rezerviștii. Slavă Domnului că au rămas femeile de serviciu să nu fie secretizate. Deși legea spune că e interzis să se facă publice activitățile SIE, prin această HG care extinde nivelul de secretizare și la rezerviști se fac cunoscute un număr mare de activități ale SIE, toate acestea datorită jocului politic între dl Meleșcanu și Ponta care au urmărit să creeze condțtii de secretizare că Ponta a fost în mod ilegal ofițer al SIE, unde nu a fost decât un profitor, a participat la câteva seminarii și cu asta și-a văzut de cariera politică propulsat de dubla sa calitate de procuror și ofițer al SIE în 1997 - 2001”, a precizat președintele.

”Eu nu consider cel mai grav incident faptul că dl Ponta a încălcat constituția, cel mai grav e că un șef de serviciu a refuzat o informație șefului statului, e un precedent care nu trebuie tolerat. S-a prevalat de povestea cu sursele și de punctul 4 din HG 223/2013. Or fi făcut-o, poate e scris și prin regulamentele domniilor lor, dar niciun regulament nu poate fi mai puternic decât legea, au adăugat în mod nepermis la lege dintr-un interes politic. Aș încheia făcând o precizare care aș dori să rămână: legea interzice divulgarea activităților SIE, a personalului SIE, nu se referă la rezerviști”, a sublinuat Traian Băsescu.

Meleşcanu a dezinformat. Nu am cerut o listă cu ofiţeri acoperiţi, mă interesează informaţia, nu cine şi de unde o culege

 Traian Băsescu a declarat că nu a cerut niciodată o listă cu ofițeri acoperiți de la SIE, Teodor Meleșcanu dezinformând în momentul în care a afirmat acest lucru.

”Vreau să clarific faptul că în conformitate cu legea 182/2002 președintele României are acces la informații secrete. Dar președintelui nu i se pot refuza informațiile secret de stat. Din acest punct de vedere fac o clarificare: dl Meleșcanu ori a uitat ori a vrut să dezinformeze ieri afirmând că i-am soliicitat lista cu ofițerii acoperiți. A creat un precedent de neacceptat în relația dintre un serviciu secret și președintele României. Președintelui nu poți să îi refuzi o informație pe care o deții dar tu director decizi că nu i-o pui la dispozuiție mai ales că aceast informație îmi era utilă pentru că era vorba de Guvern”, a explicat șeful statului.

”Incorectitudinea dl Meleșcanu este probată de adresa pe care o pun la dispoziție: e o adresă nesecretă. Prin acestă adresă din 8.11.2013 mă adresam dl Meleșcanu: vă rog că mă informați dacă în Guvernul României există persoane care după 1990 care au fost încadrate ca ofițer acoperit. Vă rog să precizați perioada și dacă au fost specializați în acea perioadă. Era vorba de dl Ponta am pus și întrebarea dacă au fost specializați pentru că din presă aflasem tot soiul de năzbâtii. Domnul Ponta, dacă vă uitați în CV-ul său, a fost un profitor care și-a făcut rost de participarea la câteva messe sau seminarii pe care le-a intitulat cursuri. Aceste cursuri au fost posibile și cu sprijinul SIE”, a arătat Băsescu.

”Nu am cerut niciodată o listă a ofițerilor acoperiți. Pe mine ca președinte mă interesează informația și nu cine o culege. Nu am cerut nico listă. Documentul arată că Meleșcanu a dezinformat. Aș vrea să privim de asemenea în legea 1/1998 care este legea SIE și care la art 10 alin 2 spune: sursele de informații, metodele și mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite față de nimeni și în nicio împrejurare. Nu e vorba de ofițer, ci de sursele de la care sunt culese informațiile. Meleșcanu își justifica răspunsul și prin acest articol. Ori el nu se referă la personal ci la sursele de informații. Nu am cerut niciodată sursele de informații”, a precizat președintele.

”Sunt două neadevăruri lansate de dl Meleșcanu, că aș fi cerut lista, nu e adevărat, și cea legată de art 10 care afirmă că nu îi permite să îl informeze pe președinte. E vorba despre cei de la care primește informațiile, nicidecum la rezerviști”, a mai spus el.

”Am luat notă de comunicatul SIE de ieri, și trebuie să vă spun că m-a surprins angrenarea în disputa politică a serviciului, pentru mine e o enigmă uriașă, de ce au făcut-o. În comunicat sunt neadevăruri și cel mai important e legat de faptul că nu era necesar aviz CSAT pentru HG 223/2013. Îi rog acum pe domnii de la SIE să ia notă de legea 182/2002 care la art 14 spune: CSAT asigură coordonarea la nivel național a tututor programelor de protecție a informațiilor clasificate, ori HG 223 care clasifică activitățile SIE ca fiind secrete de stat face parte din programele de asigurare a secretului de stat. Cum poți coordona ceva dacă nu ți se aduce la avizare. Acea hotărâre trebuia să primească avizul CSAT. Legea 415 / 2002 privind CSAT spune la art 4 proiectele de acte normative inițiate sau emise de guvern privind securitatea națională se avizează de CSAT. SIE e o instituție de securitate națională”, a subliniat șeful statului.

”În sfârșit, mai e legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă care spune că în cazurile prevăzute de lege în faza de elaborare a proiectelor de acte normative inițiatorul trebuie să solicite avizul autorităților interesate de reglementare. Activitatea SIE ține de coordonarea CSAT, cum poate da un comunicat că nu era necesar avizul CSAT? Sunt trei care au fost încalcate prin promovarea acestei HG și, din păcate, SIE a ținut să susțină punctele de vedere pe care pânâ atunci le susținea doar dl Meleșcanu ca ei pot încălca legea”, a continuat Băsescu.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”