VIDEO/Opozantul rus Boris Nemțov a fost ASASINAT la Moscova

VIDEO/Opozantul rus Boris Nemțov a fost ASASINAT la Moscova

Carismaticul lider al opoziţiei rus, Boris Nemţov, un critic vehement al preşedintelui Vladimir Putin, a fost împuşcat mortal în noaptea de vineri spre sâmbătă în apropierea Kremlinului, cu o zi înaintea unui protest antiguvernamental, relatează Associated Press.

Moartea lui Nemţov, în vârstă de 55 de ani, fost vicepremier, a generat furie în rândul opoziţiei, care a criticat Kremlinul pentru crearea unei atmosfere de intoleranţă faţă de orice disident şi a numit decesul acestuia un asasinat.

Putin a oferit imediat condoleanţe şi a calificat crima drept o provocare.

 Nemţov lucra la un raport ce urmărea să prezinte dovezi despre care el credea că arată implicarea directă a Rusiei în rebeliunea separatistă care a devastat Ucraina din aprilie 2014. Ucraina şi Occidentul acuză Rusia că susţine rebelii cu trupe şi arme sofisticate, însă Moscova neagă orice acuzaţie.

Putin i-a ordonat celui mai înalt gradat din forţele de securitate să supravegheze personal uciderea lui Nemţov.

"Putin a subliniat că această crimă brutală are toate ingredientele unui asasinat la comandă şi este extrem de provocatoare", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse.

Preşedintele american Barack Obama a cerut Guvernului rus să desfăşoare o investigaţie "promptă, imparţială şi trasparentă" pentru a aduce autorii crimei în faţa justiţiei. Obama l-a calificat pe Nemţov drept un "avocat neobosit" pentru drepturile cetăţenilor ruşi.

Secretarul de Stat american John Kerry a declarat că Nemţov şi-a dedicat viaţa unei Rusii mai democratice "şi unor relaţii puternice între Rusia şi vecinii şi partenerii săi, inclusiv Statele Unite".

Nemţov a criticat ineficienţa Guvernului, corupţia tot mai accentuată şi politica Kremlinului faţă de Ucraina, care a adus relaţiile dintre Rusia şi Occident la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece.

Într-un interviu acordat cotidianului Sobesednik, Nemţov declarase la începutul lunii că mamei sale în vârstă de 86 de ani îi este teamă că Putin îl va ucide din cauza activităţilor sale din opoziţie. Întrebat dacă are el însuşi astfel de temeri, a răspuns: "Dacă îmi era teamă, nu aş fi condus un partid de opoziţie".

Vorbind la radio cu doar câteva ore înainte de deces, el l-a criticat dur pe Putin pentru a plonjat Rusia în criză prin "politica sa nebună, agresivă şi mortală de război împotriva Ucrainei".

"Ţara are nevoie de o reformă politică", a declarat Nemţov pentru postul de radio Ecoul Moscovei. "Atunci când puterea se concentrează în mâinile unei singure persoane iar această persoane conduce pentru totdeauna, acest lucru va conduce la o catastrofă absolută", a afirmat el.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko l-a numit pe Nemţov un prieten personal şi un "pod" de legătură între cele două ţări. El a afirmat pe pagina sa de Facebook că speră că ucigaşii vor fi pedepsiţi.

Avocatul lui Nemţov, Vadim Prohorov, a declarat că politicianul a primit ameninţări pe reţelele de socializare şi a spus poliţiei despre ele, dar autorităţile nu au luat nicio măsură pentru a-l proteja.

Ministrul rus de Interne, care supraveghează forţa de poliţie din Rusia, a declarat că Nemţov a fost ucis cu patru focuri de armă trase în spate dintr-o maşină care trecea, în timp ce mergea pe un pod în apropierea Kremlinului, la scurt timp după miezul nopţii.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne Elena Alekseieva le-a spus reporterilor că Nemţov se plimba cu o femeie pe care o cunoştea, cetăţean ucrainean, în momentul în care un vehicul s-a apropiat şi atacatori neidentificaţi l-au împuşcat mortal. Femeia nu a fost rănită.

Mihail Kasianov, fost premier rus aflat tot în opoziţie, s-a declarat şocat.

"În secolul 21, un lider al opoziţiei să fie împuşcat demonstrativ în faţa zidurilor Kremlinului!", le-a spus Kasianov reporterilor, în timp ce cadavrul lui Nemţov, pus într-un sac de plastic, era ridicat de la locul crimei pe o vreme ploioasă şi rece, pe fondul sunetului clopotelor din vecinătate. "Ţara se rostogoleşte către prăpastie", a adăugat el.

Mitingul de duminică a fost împins la periferiile oraşului de către autorităţi, dar Kasianov a declarat că organizatorii au decis să organizeze demonstraţia în centrul capitalei pentru a-l comemora pe Nemţov. Refuzul oficialilor de a-l autoriza va cauza cu siguranţă furie şi ar putea conduce la revolte.

Garry Kasparov, fost campion la şah care a lucrat cu Nemţov la organizarea protestului împotriva lui Putin şi care locuieşte acum în Statele Unite, a declarat că asasinatul arată că Putin şi cei care îl susţin mint atunci când spun că sprijinul popular este puternic.

"Dacă ai 86 la sută sprijin, de ce ai ucide pe cineva ca Boris?", a declarat el. "El ar putea ajunge la două milioane de persoane online în cel mai bun caz. O demonstraţie strânge câteva sute de persoane cel mult. Aşa că dacă eşti încrezător, de ce să faci asta?", a întrebat el.

Activistul de opoziţie Ilia Iaşin, care a vorbit ultima dată cu Nemţov cu două zile înainte ca acesta să fie ucis, a declarat că nu are nicio îndoială că uciderea lui Nemţov a fost motivată politic.

"Boris Nemţov era un lider de opoziţie complet care a criticat cei mai importanţi oficiali ai statului, inclusiv pe preşedintele Vladimir Putin. Aşa cum am văzut, astfel de critici în Rusia sunt periculoase pentru viaţa cuiva", a declarat Iaşin.

Analistul politic Stanislav Belkovski a declarat pentru postul de radio Ecoul Moscovei că el nu crede că moartea lui Nemţov ar servi în vreun fel intereselor lui Putin.

"Dar atmosfera de ură faţă de cei care gândesc altfel ce s-a format în ultimul an, de la anexarea Crimeei, ar putea juca un rol", a declarat Belkovski, referindu-se la intensificarea discursului naţionalist susţinut oficial în Rusia de la anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea.

Irina Hakamada, o proeminentă figură a opoziţiei, cofondatoarea partidului liberal împreună cu Nemţov, a criticat climatul de intimidare şi a avertizat că această crimă ar putea prevesti o destabilizare periculoasă.

"Este o provocare care în mod clar nu este în interesul lui Putin, este menită să zguduie situaţia", a declarat ea citată de agenţia RIA Novosti.

Michael McFaul, ambasadorul american în Rusia în perioada 2012-2014 şi profesor la Universitatea Stanford, a calificat crima drept "unul dintre cele mai şocante lucruri de care îmi amitesc că s-au întâmplat în Rusia de mult, mult timp".

Comisarul rus pentru drepturile omului, Elena Panfilova, a declarat că "nu doar Nemţov a fost împuşcat în spate, ci toată Rusia".

Vladimir Rîjkov, multă vreme un aliat politic al lui Nemţov, l-a acuzat pe Putin pentru alimentarea "atmosferei de ură faţă de cei cu viziuni diferite, a atmosferei de violenţă şi agresiune care există acum în ţară".

După ce cadavrul lui Nemţov a fost luat, numeroase persoane au depus flori la locul unde a fost împuşcat acesta.

"Acest lucru s-a întâmplat din cauza activismului său, care a fost foarte important", a declarat Evgenia Berkovici, aflată la faţa locului. "Este politic în orice caz. Chiar dacă actul a fost comis de un agent de salubrizare oarecare care a luat-o razna şi avea o armă, este pentru că avea în minte că aceasta este moda acum".

Nemţov a fost vicepremier în anii '90 şi era văzut ca un posibil succesor al lui Boris Elţîn, primul preşedinte rus ales. După preluarea puterii de către Putin în 2000, Nemţov a devenit unul dintre cei mai vocali critici ai conducerii sale. El a ajutat la organizarea unor proteste de stradă şi a expus oficiali corupţi.

El a fost unul dintre organizatorii protestului programat pentru duminică şi intitulat Marşul Primăverii, care are loc pe fondul unor probleme economice în Rusia generate de scăderea preţului la petrol şi de sancţiunile occidentale.

Nemţov a declarat în timpul unui interviu la radio chiar înainte de a fi ucis că este greu să trăieşti într-o intimidare şi o presiune constante.

"Nu vreau să ascund faptul că opoziţia se află sub o presiune puternică", a declarat el. "Sunt răspândite minciuni despre oameni şi trebuie să fii foarte puternic pentru a face faţă. Ştiu acest lucru din propria mea experienţă", a explicat el.

Nemțov a servit ca viceprim-ministru în anii 1990 și a fost văzut odată ca un posibil succesor al lui Boris Elțîn, primul președinte ales al Rusiei. După ce Vladimir Putin a fost ales pentru prima dată în 2000, Nemțov a devenit unul dintre criticii cei mai vocali ai conducerii acestuia. El a ajutat la organizarea unor proteste de stradă și a scris pe larg despre corupția oficială, amintește AP.

 Asasinarea liderului de opozitie Boris Nemtov "poarta semnele distinctive ale unui asasinat la comanda si reprezinta o provocare", a declarat presedintele Vladimir Putin, citat de purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitri Peskov. In plus, Putin a cerut comitetului de ancheta, Ministerului de Interne si FSB-ului (fostul KGB) sa investigheze asasinatul.

Thorbjorn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, a condamnat crima intr-un mesaj trimis pe o retea de socializare: "Eu sunt socat si consternat de faptul ca principalul lider al opozitie, Boris Nemtov a fost impuscat. Criminalii trebuie adusi in fata justitiei".

Casa Alba a condamnat "uciderea brutala" a lui Boris Nemtov si a cerut "guvernului rus sa demareze o ancheta prompta, impartiala si transparenta". De asemenea, Consiliul National de Securitate al presedintelui Barack Obama a postat pe Twitter un mesaj in care sustine ca cei responsabili de moartea lui Nemtov trebuie sa fie "adusi in fata justitiei".

Boris Yefimovich Nemtov, in varsta de 55 de ani, a fost vicepremier in cadrul guvernului condus de Boris Eltin in ani 1990. El si-a castigat reputatia de reformator economic in timpul guvernarii unuia dintre cele mai mari orase din Rusia, Nijni Novgorod. Cazut in dizgratia lui Vladimir Putin, succesorului lui Boris Eltin, acesta avea sa devina unul dintre cei mai vocali politicieni ai opozitiei. Nemtov critica ineficienta guvernului, coruptia larg raspandita si politica Kremlinului asupra Ucrainei, care a tensionat relatiile Rusia-Occident pana la un nivel nemaivazut din perioada Razboiului Rece. El a ajutat la organizarea unor proteste de strada si a scris pe larg despre coruptia oficiala.

In ultimul mesaj postat pe Twitter, Nemtov a facut un apel la opozitia dezbinata din Rusia de a se uni intr-un mars anti-razboi care era planificat pentru duminica.

"Daca sustii oprirea razboiului dintre Rusia si Ucraina, daca sustii oprirea agresiunii lui Putin, vino pe 1 martie in Maryino (Maryino este o statie de metrou din cartierul cu acelasi nume, fiind cel mai populat cartier din Moscova - n.red.)". 








populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”