Un incendiu puternic are loc în Rezervația Biosferei Delta Dunării, în zona Grindul Chituc. Focul a izbucnit în urmă cu trei zile, a fost stins cu dificultate, după aproape 20 de ore, dar s-a reaprins vineri. Până acum, au ars aproximativ 700 de hectare de vegetație, potrivit reprezentanților ISU Constanța.
Zona în care a izbucnit incendiul, în localitatea Vadu, este arie protejată.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Constanța, Anamaria Stoica, la fața locului se află 15 pompieri, cu două autospeciale.
Reprezentantul ISU a explicat că focul a reizbucnit vineri, iar până sâmbătă au ars aproximativ 100 de hectare de vegetație, pe o distanță de 3 kilometri.
Inițial, incendiul din Rezervația Biosferei Delta Dunării a izbucnit în 14 octombrie și s-a extins rapid, în zona de sud a lacului Sinoe.
Timp de aproape 20 de ore, până când incendiu a fost lichidat, au ars 600 de hectare de vegetație, a declarat, sâmbătă, pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al ISU Constanța.
Conform acesteia, intervenţia a fost îngreunată de suprafaţa greu accesibilă, fiind o zonă mlăştinoasă. Pompierii au fost ajutați și de angajați ai Primăriei Vadu, cu trei tractoare care au trasat brazde, încercând să oprească propagarea focului.
"Incendiul este desfășurat pe o suprafață foarte mare în zona unei arii de protecție integrală de pe grindul Chituc. Incendiul s-a dorit probabil a fi unul controlat, dar având în vedere dimensiunile, cu certitudine acesta a scăpat de sub control. Cele mai afectate în această perioadă sunt reptilele și amfibienii (...)“, declara pentru focuspress.ro biologul marin Răzvan Popescu Mirceni, biolog marin.