VIDEO/Declarația INFRACTORULUI Tăriceanu despre SCRISOAREA trimisă în ziua în care DNA a cerut noi acte despre Șova
Jigodia de Tăriceanu, râzând ca boul, a explicat, marţi, că a cerut preşedintelui Iohannis demiterea Laurei Codruţa Kovesi şi a Liviei Stanciu deoarece arestarea Marianei Rarinca s-a produs pe baza unor suspiciuni, "aşa cum scrie în Codul Penal", iar societatea civilă trebuie să reacţioneze la astfel de abuzuri. El și Ghișe fiind, în acest caz, reprezentanții societății civile!
Tăriceanu nu spune în scrisoare că prelungirea arestului preventiv în cazul Rarinca a fost decisă de mai multi judecători, măsură confirmată de câteva ori, și că femeia primise o condamnare la închisoare cu suspendare în prima instanță. De ce arestările succesive și condamnarea în prima instanță ar fi mai suspecte decât decizia de achitare? Acolo, în decizia de achitare, ceva n-a fost în regulă, după unele indicii.
Tariceanu nu spune în scrisoare nici că atacul său de câine turbat la Înalta Curte și DNA are loc în aceeași zi în care procurorii anticorupție au cerut, în cazul Șova, altă serie de înscrisuri de la Senatul pe care-l conduce. Președintele Senatului a mirosit, poate, că se îndreaptă vertiginos către un abuz în serviciu. În consecință, a aplicat tactica tuturor marilor cercetați penal: atacă primul instituțiile - cheie pentru a se prezenta apoi drept victima lor în caz că-l întreaba ceva de sănătate.
Declarația
"Ne-am adresat preşedintelui pentru că noi considerăm că suntem în faţa unei situaţii extrem de grave (...) în condiţiile în care preşedintele ÎCCJ acuză un cetăţean obişnuit şi - atenţie aici nu mai vorbim de politicieni şi alte categorii să spunem sus-puse - , deci în momentul în care preşedintele ÎCCJ acuză un simplu cetăţean şi se pune în mişcare probabil într-o manieră nu foarte transparentă Parchetul care decide arestarea acelei persoane, care este privată de libertate peste şase luni de zile, cred că în condiţiile în care avem o hotărâre definită a Curţii de Apel Bucureşti cu privire la nevinovăţia acelei persoane, începem să ne punem întrebări serioase: ce se întâmplă cu unele persoane, nu vorbesc de întreg sistemul de justiţie, dar ne punem întrebări serioase: ce se întâmplă cu unele persoane care sunt în vârful a două instituţii cheie: ÎCCJ şi DNA. Dacă prin complicitatea lor, ajungem la un astfel de abuz de putere de care vorbim în continuu de ceva vreme încoace şi iată se dovedeşte că aşa este, atunci cred că trebuie să recunoaştem cu toţii că problema nu e numai una marginală care vizează mai mult sau mai puţin anumite categorii, ci oricare cetăţean", a justificat Tăriceanu motivul pentru care a cerut preşedintelui Klaus Iohannis demiterea şefilor de la DNA şi ÎCCJ.
"Justiţia nu e întărirea instituţiilor represive, care pot să ducă la astfel de abuzuri cum e cel al cetăţenei Rarinca (...) E un semnal de alarmă pe care ni l-am permis să-l tragem către preşedinte, dar nu numai. Cred că e vorba de întreaga societate, de societatea civilă care trebuie să reacţioneze şi aş spune că e nevoie de o reacţie sănătoasă a societăţii în faţa unor astfel de abuzuri, de încălcare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor", a spus preşedintele-jigodie al Senatului.
Tăriceanu a mai spus că arestarea "în loc să se producă pe baza unor dovezi concludente s-a produs pe baza unor suspiciuni, aşa cum scrie în Codul Penal". "Despre ce discutăm? Deci pe baza unor suspiciuni, un cetăţean este arestat, stă şase luni în arest şi acum începem să ne gândim dacă e cineva vinovat sau nu este. Preşedintele ÎCCJ face un denunţ calomnios la adresa persoanei respective, Parchetul se pune imediat în mişcare fără să cerceteze aceste lucruri în mod serios, amănunţit şi stăm şi ne facem că nu s-a întâmplat nimic. Eu, cel puţin, nu cred că e normală această atitudine", a mai spus Tăriceanu.
Scrisoarea
Scârba de Tăriceanu cere demiterea procurorului-şef al DNA şi a preşedintei ÎCCJ în urma "evenimentului care a avut loc pe 21 mai, când Curtea de Apel Bucureşti a stabilit definitive nevinovăţia cetăţeanului Mariana Rarinca, care a petrecut mai mult de şase luni în arest preventiv, pentru o faptă pe care nu a comis-o şi pentru care nu au existat niciodată probe".
"Doamna Rarinca, un cetăţean fără influenţă sau legături politice, a fost arestată pe nedrept, şi cu sfidarea oricăror garanţii constituţionale, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, condusă de Codruţa Kovesi, în urma unui denunţ calomnios făcut de preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu. Într-o asemenea situaţie, în care drepturile şi libertăţile fundamentale ale unui cetăţean obişnuit au fost încălcate de către doi înalţi magistraţi, în mod deliberat şi cu rea credinţă, vă cerem, Domnule Preşedinte, să folosiţi atât instrumentele constituţionale şi legale de care dispuneţi, cât şi autoritatea morală inerentă instituţiei Preşedintelui României pentru a le înlătura, prin demitere ori prin demisie, din funcţiile pe care le ocupă în mod nedemn pe doamnele Livia Stanciu şi Laura - Codruta Kovesi", se arată în scrisoarea semnată de senatorii PLR Călin Popescu-Tăriceanu, Daniel Barbu,Petru Ehegartner, Ioan Ghișe şi Nicolae Nasta.
Senatorii îi mai cer preşedintelui Iohannis să utilizeze poziţia pe care o are în CSM pentru a solicita o anchetă disciplinară pe numele celor doi magistraţi, pentru a determina dacă aceştia îndeplinesc condiţiile profesionale şi morale pentru a active în magistratură.
"Există în acest moment atât suspiciunea rezonabilă, cât şi indicii temeinice că Preşedintele ICCJ şi Procurorul Şef al DNA au utilizat abuziv întregul dispozitiv al puterii represive a statului împotriva unui cetăţean obişnuit doar pentru atingerea unui interes privat de natură patrimonială", au mai scris senatorii în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis.
În plus, Tăriceanu îi solicită lui Klaus Iohannis să se alăture Parlamentului, "fără rezerve", în demersul de a modifica Codul Penal şi de Procedură Penală, în sensul eliminării arestului preventiv pentru infracţiunile comise fără violenţă şi a înlocuirii "suspiciunii rezonabile cu indicii temeinice", ca precondiţie pentru punerea în mişcare a acţiunii penale.
"Este evident că arestul preventiv nu este temere a oamenilor politici, ci un flagel real ce distruge viaţa şi încalcă demnitatea a mii de cetăţeni obişnuiţi, care au dreptul să se bucure de protecţia legii. Nu trebuie să mai îngăduim ca cineva să mai cadă victimă vreodată bunului plac şi a intereselor oculte ale unora dintre cei însărcinaţi cu aplicarea legii", mai spun cele 5 giurumele PLR în scrisoarea deschisă.