VIDEO „Who is Mr. Putin?”/Momentul jenant de la Davos, când Kirienko, Ciubais și Kasianov nu au știut ce să răspundă

VIDEO „Who is Mr. Putin?”/Momentul jenant de la Davos, când Kirienko, Ciubais și Kasianov nu au știut ce să răspundă

În cei 23 de ani de când e la putere Vladimir Putin, Kremlinul a modificat de mai multe ori biografia oficială a acestuia, notează site-ul Proekt . Cu ocazia împlinirii vârstei de 70, publicația a analizat modul în care autoritățile ruse au ascuns fapte și dovezi despre viața lui Putin, relațiile sale cu familia, prietenii și propriul său popor. Cu aceeași ocazie, Proekt readuce în actualitate un episod de acum aproape 23 de ani, probabil de mulți uitat sau mai puțin cunoscut: «Who is Mr. Putin?»

Astfel, la început de ianuarie și februarie 2000, la Davos a avut loc obișnuitul forum economic mondial. Rusia era unul dintre subiectele principale, deoarece în acele zile, la Moscova, se petrecea schimbul de putere. Declarat succesorul lui Boris Elțin, fostul ofițer KGB, Vladimir Putin, se pregătea pentru primele sale alegeri prezidențiale.

Acesta era contextul în care jurnalistul american Trudy Rubin a întrebat delegația rusă, prezentă pe scenă: «Who is Mr. Putin?». Liderii SPS (Uniunea Forțelor Dreptei), Anatoli Ciubais și Serghei Kirienko, s-au uitat unul la altul, dar nu au putut să răspundă, la fel și prim-ministrul de atunci, Mihail Kasianov. Sala a râs.

  • Pe scenă, de la stânga la dreapta, după moderator: Serghei Kirienko, Anatoli Ciubais, Mihail Kasianov, Konstantin Titov.

Dar la modul general, situația era gravă: o țară de 146 de milioane de locuitori era încredințată unui om pe care puțini oameni îl cunoșteau, atât în ​​Rusia, cât și în străinătate. Trebuia făcut ceva în privința asta. Prin urmare, în ianuarie 2000, fostul șef al administrației prezidențiale și viitor ginere al lui Boris Elțin, Valentin Iumașev, a invitat-o ​​pe jurnalista Kommersant, Natalia Ghevorkian, să scrie o „carte umană” despre succesor. Gevorkian a fost de acord cu condiția ca lucrarea să fie publicată sub forma unei serii de interviuri. Co-autori, alături de Natalia Ghevorkian: Anrei Kolesnikov și Natalia Timakova.

La acea biografie, treaba a mers foarte repede, își amintește Gevorkian, care susține că se întâlnea cu Putin seara târziu, fie la Kremlin, fie într-o undeva pe drumul spre aeroportul Vnukovo, fie în zona Kutuzovski Prospekt. Iar Iumașev obișnuia să treacă pe la autori, de fiecare dată cerându-le același lucru: „Spune-mi cât de tare este [Putin]!” .


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”