VIDEO VRĂJITORIILE chinezești din Marea Chinei de Sud!
China creează noi insule artificiale şi lărgeşte cele care există deja în regiunile care fac obiectul unor litigii teritoriale în Marea Chinei de Sud. Potrivit revistei militare IHS Jane’s Defence Weekly, Beijingul caută să creeze în regiunile contestate o reţea de fortificaţii militare navale şi aeriene prin intermediul a cinci noi insule, construite special cu ajutorul unei uriaşe nave de dragat.
Ceea ce a început cu o mică insulă artificială construită de China pentru jalonarea unui punct de beton în Marea Chinei de Sud a continuat rapid ajungându-se la şapte insule diseminate în acest spaţiu, totalizând o suprafaţă artificială de 600 de acri. Una din cele mai impresionante este cea numită Fiery Cross Island, structură permanentă cu sisteme avansate de arme pentru patrularea aeriană şi navală.
Arhipelagul este situat în sud-vestul Mării Chinei de Sud şi grupează 100 mici insule nelocuite, recifuri şi atoli în suprafaţă totală de 5 kmp. Pentru moment nu cunoaşte nici o bătălie, dar ar putea deveni punctul cel mai fierbinte al planetei. Practic, jumătate din Insulele Spratleys găzduiesc militari din China, Brunei, Taiwan, Filipine şi Vietnam, care revendică arhipelagul.
Revista IHS Jane’s Defence Weekleys a făcut senzaţie când a dezvăluit activitatea navei-dragor gigant Tian Jing Hao, reperată de un satelit între finele anului 2013 și aprilie 2014, în apropierea recifurilor Hughes, Johnson, Gaven şi Croix unde a apărut ca prin magie o pistă de aterizare lungă de 3 km. Tian Jing Hao lucrează 24 de ore din 24 şi 7 zile din 7 pe săptămână pentru drenarea fundului mării. Productivitatea acestei nave-dragor a permis chinezilor să schimbe radical geografia a cinci recifuri, transformările fiind uşor de reperat în fotografiile recifului Hughes.
La 1 februarie 2014, nu exista la acest nivel decât o platformă din beton de 380 mp. Fotografii din 14 august 2014 relevă un rambleiaj de nisip, în timp ce cele din 24 ianuarie 2015 prezintă o adevărată insulă de 75.000 mp cu clădiri în curs de construcţie activă. Cel târziu în vară, site-ul ar putea fi terminat şi instalate funcţii militare.
Tendinţă îngrijorătoare
Senatorul american John McCain a avut o intervenţie în Comisia senatorială asupra serviciilor armate în cadrul căreia i-a solicitat directorului serviciilor naţionale de informaţii, James Clapper date despre acţiunile chineze privind crearea de insule artificiale. Clapper a declarat că „este o tendinţă îngrijorătoare a chinezilor din cauza tensiunilor care se vor crea în Marea Chinei de Sud. Ei sunt foarte agresivi în ce priveşte acest subiect”. Cea mai gravă îngrijorare legată de aceste eforturi desfăşurate de chinezi este că vor putea fonda puncte de bază pentru avioane şi nave în unele din aceste insule şi vor încerca să îşi impună legea în noile teritorii şi să ceară un teritoriu mai extins în această mare. Şi există riscul să blocheze navigaţia internaţională într-un spaţiu pe care alte ţări din regiune, inclusiv SUA, îl consideră ca fiind ape internaţionale. Noile insule artificiale îi furnizează Chinei o gamă mai largă de pretexte pentru a-şi proiecta puterea peste întreaga regiune. „În timp ce Washington s-a concentrat pe evenimentele din Europa şi în Levant, anul trecut China a trecut la construirea în linişte a 600 ha, împărţite între mici insule în Marea Chinei de Sud” a declarat un senator american, citat de New York Times. China va putea utiliza noile insule pentru a-şi impune o prezenţă departe de partea continentală a ţării, pentru a desfăşura combatanţi, nave militare sau de pescuit, platforme logistice şi chiar nave cu lansatoare de rachete.