VIDEO Voi vedeți ce „drăcovenie” a scos China din „cutia cu maimuțe”?
Mult așteptatul bombardier stealth CH-7 fără pilot și cu rază lungă de acțiune al Chinei a fost dezvăluit la Zhuhai Air Show, scrie MilitaryWatchMagazine .
O înregistrare video și imagini suplimentare au arătat unul dintre avioane pe o pistă de decolare-aterizare, considerându-se că fuselajul este un prototip sau un model de preproducție.
Dezvoltat de cel de-al 11-lea Institut de Cercetare al Corporației de Știință și Tehnologie Aerospațială din China (CASC), avionul folosește un design de aripă zburătoare și a fost dezvoltat pentru a pătrunde în spațiul aerian inamic la altitudini foarte mari pentru a ataca ținte folosind bombe ghidate cu precizie.
Noua aeronavă fără pilot are potențialul de a revoluționa capacitățile bombardierelor chineze cu rază lungă de acțiune, flota de bombardiere a țării bazându-se în prezent pe versiuni îmbunătățite ale bombardierului H-6, care sunt utilizate în principal ca purtătoare de rachete și cărora le lipsesc capacitățile stealth necesare pentru misiunile de penetrare.
Comparație cu avionul american B2
Cu o anvergură a aripilor de 26 de metri, CH-7 este mai mic decât H-6, care are o anvergură a aripilor de 33 de metri, și semnificativ mai mic decât bombardierul stealth intercontinental american B-2, care are o anvergură a aripilor de 52 de metri.
Deși este mai mic, lipsa necesității unei carlingi și a unor sisteme de susținere a vieții, care pot fi deosebit de mari pentru a se potrivi cu misiunile bombardierelor cu rază lungă de acțiune, face ca designul să fie mai eficient și îi permite să transporte mult mai multă muniție în interior în raport cu dimensiunea sa în comparație cu bombardierele cu echipaj.
Urmează H-20
Un omolog mai mare și cu rază mai lungă de acțiune al CH-7, bombardierul stealth cu rază intercontinentală H-20, se află în prezent în stadii avansate de dezvoltare și s-a speculat că va avea atât variante cu și fără pilot. Având în vedere că se preconizează că cele două aeronave au în comun multe caracteristici de proiectare semnificative, experiența în testarea în zbor și operarea CH-7 ar putea contribui la accelerarea dezvoltării H-20.
Unicat în zona Pacificului
Implicațiile dezvoltării CH-7 sunt extrem de semnificative pentru echilibrul de forțe din Pacific, nefiind cunoscute alte state care să aibă în dotare aeronave comparabile de la distanță.
Bombardierele fără pilot vor exercita o presiune semnificativ mai mare asupra apărării blocului occidental și a instalațiilor militare aliate din Tokyo Bay și Okinawa până în Guam și Wake Island, completând progresele înregistrate de China în ceea ce privește capacitățile de atac cu rachete navale, aeriene și de suprafață cu o capacitate de bombardiere stealth de o putere fără precedent.
Experiența de zeci de ani a Chinei în dezvoltarea avioanelor stealth avansate, în special a avionului său de luptă J-20 de generația a cincea, care a intrat în serviciu în variante noi din ce în ce mai capabile începând din 2017, plasează sectorul de apărare al țării într-o poziție puternică pentru a operaționaliza CH-7 ca bombardier stealth cu adevărat de ultimă generație.