VIDEO Virgin Galactic va trimite în spaţiu o cercetătoare populară pe TikTok

VIDEO Virgin Galactic va trimite în spaţiu o cercetătoare populară pe TikTok

Compania de turism spaţial Virgin Galactic a anunţat joi că o va trimite în spaţiu pe Kellie Gerardi, o cercetătoare în vârstă de 32 de ani care se bucură de succes pe reţeaua de socializare TikTok, pentru a realiza experimente cu o durată de câteva minute în imponderabilitate, informează AFP.

Demersul reprezintă o modalitate prin care Virgin Galactic îşi afirmă intenţia de a transporta nu doar turişti spaţiali bogaţi, care îşi pot permite să plătească peste 200.000 de dolari pentru a se bucura de o călătorie în spaţiu, ci şi cercetători cu obiective ştiinţifice, pe care ştiu să le comunice publicului larg



Dezvoltarea industriei spaţiale comerciale ''schimbă cu totul datele problemei şi reprezintă un punct de cotitură care oferă cercetătorilor posibilitatea de a realiza experimente'' în imponderabilitate, a declarat pentru AFP cercetătoarea în domeniul bio-astronauticii (studiul efectului spaţiului asupra corpului uman) în cadrul Institutului internaţional de ştiinţe aeronautice.

Cu peste 400.000 de abonaţi pe reţeaua de videoclipuri scurte TikTok şi 130.000 pe Instagram, Kellie Gerardi este totodată autoarea unei cărţi care încearcă să popularizeze ideea unui sector spaţial accesibil tuturor.

Primul experiment pe care îl va realiza cercetătoarea, denumit Astroskin, constă în utilizarea unui combinezon cu senzori în scopul colectării de date biometrice. Dispozitivul a fost deja testat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), dar niciodată în timpul fazelor de decolare şi aterizare.

Al doilea experiment va consta în studiul comportamentului lichidelor în spaţiu.

Racheta spaţială Virgin Galactic se află încă în faza de testare, dar compania, care nu a oferit încă o dată de lansare, promite demararea operaţiunilor comerciale regulate la începutul lui 2022.

Nu este vorba despre o rachetă clasică, ci despre un avion-purtător care decolează de pe o pistă, iar când ajunge la o altitudine corespunzătoare, eliberează vehiculul ataşat dedesubt, care îşi porneşte motoarele şi se lansează în spaţiu.

Doar câteva minute petrecute în spaţiu nu sunt insuficiente? ''E visul meu'', a spus cercetătoarea, care până în prezent a reuşit să se îmbarce doar la bordul unor zboruri parabolice, petrecând doar câteva secunde în imponderabilitate. Astfel de zboruri sunt efectuate la bordul unor avioane clasice care se înclină foarte mult, mai întâi spre cer, apoi spre sol.

Iar când experimentele sunt trimise pe ISS, rămân acolo mai multe luni, iar cercetătorii ''nu pot zbura cu acestea'', a explicat Kellie Gerardi.

Odată cu soluţia oferită de Virgin Galactic, care îşi propune să efectueze până la 400 de zboruri pe an, ''putem confirma rezultatele de nenumărate ori, fără să mai fie nevoie să aşteptăm ani întregi pentru o nouă oportunitate de zbor'', a mai spus cercetătoarea. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”