VIDEO Vine revoluția 2.0?/Val de apeluri pe TikTok la proteste în 21-22 decembrie
Pe rețeaua chinezească TikTok se ridică un val de îndemnuri la proteste în 21 – 22 decembrie, atunci când președintele Klaus Iohannis își termină cel de-al doilea mandat. Sute de astfel de postări au fost identificate de reporterii ISE și g4media.ro , cu precizarea că rețeaua abundă în astfel de îndemnuri, unele cu instigare explicită la violență, altele care încearcă să oprească protestele.
Astfel, pe TikTok, unele mesaje instigă explicit la violență, spre exemplu la ”distrugerea, spargerea și incendierea sediilor PSD, PNL, USR, UDMR”, adică a partidelor care au anunțat că vor încerca să formeze un guvern de coaliție pro-europeană și să dea un candidat comun la alegerile prezidențiale care ar urma să aibă loc, probabil, în primăvară:
sursa foto: Captură TikTok
Unele mesaje îndeamnă la proteste ”pașnice” chiar din 18 decembrie, în Capitală:
Alte mesaje îndeamnă la proteste ”pro-Călin Georgescu” organizate în 22 decembrie, prima zi în care Iohannis va ocupa funcția de președinte în afara mandatului.
Multe dintre mesaje sunt exprimate împotriva deciziei Curții Constituționale de a prelungi pe termen nelimitat mandatul președintelui Klaus Iohannis:
Pe fondul apariției a sute de mesaje mobilizatoare la protest identificate de reporterii ISE și G4Media, au apărut și alte mesaje care, dimpotrivă, cer oamenilor să nu iasă la proteste în 22 decembrie pentru că „Iohannis va avea motiv să-și prelungească mandatul” și mai ales pentru că ”Călin Georgescu va fi asociat cu violența”. Sunt însă și explicații conspiraționiste, cum ar fi că ”Soroș va fi mai bogat cu 400 de miliarde de dolari și va finanța Ucraina” în război (Ucraina fiind țara invadată ilegal și extrem de agresiv de Rusia în 24 februarie 2022, n.red.).
Alte mesaje îndeamnă la stat în casă în 22 decembrie pentru că ”vor fi infiltrați și vor trage în voi”:
Context
România a intrat într-o criză politică fără precedent după ce Curtea Constituțională a anulat, în 6 decembrie, alegerile prezidențiale, deși începuse votul în diaspora pentru finala dintre candidatul anti-occidental Călin Georgescu (independent) și Elena Lasconi (USR). Impasul politic a fost prefațată de o altă decizie a CCR din 5 octombrie, când – tot în premieră – a respins candidatura Dianei Șoșoacă.