VIDEO Viktor Orban la Băile Tușnad: „Vestea bună este că nu am primit instrucțiuni de la București ce să spun și ce să nu spun”

VIDEO Viktor Orban la Băile Tușnad: „Vestea bună este că nu am primit instrucțiuni de la București ce să spun și ce să nu spun”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă, în deschiderea discursului susţinut la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că nu a primit „instrucţiuni diplomatice” de la Bucureşti, despre ce să spună şi ce să nu spună la Tusvanyos, referire la o cerere de acest tip pe care a făcut-o anul trecut Ministerul de Externe de la București.

„Prima veste bună este că nu s-a făcut aşa mare tam-tam cum s-a făcut anul trecut, nu am primit nici instrucţiuni diplomatice de la Bucureşti, ce să spun şi ce nu să spun, însă am primit o invitaţie la un dialog la nivel de prim-ministru şi s-a şi întâmplat acest lucru. Anul trecut când ne-am întâlnit, după întâlnirea respectivă cu premierul României, am spus că este ‘beginning of a beautiful friendship’, adică ‘începutul unei prietenii frumoase’, şi mai spuneam că da, am făcut progrese, am făcut un pas în faţă”, a declarat Orban, transmite Agerpres, citând traducerea oficială.

Promisiuni pentru România legate de Schengen

Acesta a trecut în revistă subiectele abordate în cadrul întâlnirii cu Marcel Ciolacu şi şi-a exprimat speranţa că în toamnă va exista un vot pentru aderarea României la Schengen.

„Am bătut nişte recorduri în ceea ce priveşte cifrele, schimburile economice. România este un partener important, dacă nu cel mai important partener economic pentru Ungaria. Am discutat despre un tren de mare viteză şi am discutat şi despre aderarea României la Schengen. Şi am spus că în toamnă vom pune pe agenda aderarea României la zona Schengen şi, dacă se poate şi sperăm că se poate, o să avem şi un vot în favoarea aderării României la zona Schengen”, a spus Orban, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

Acesta a mai arătat că deși nu a primit instrucţiuni diplomatice de la Bucureşti, a primit de la Bruxelles, menţionând că „au fost condamnate eforturile misiunii de pace”, trimitere la turneul diplomatic făcut de către premierul Orban în Rusia și China, după ce Ungaria a preluat președinția Consiliului UE.

Peste 7.000 de oameni asistă la discurs. Măsuri speciale de securitate

Premierul Orban susţine, la Băile Tuşnad, tradiţionalul său discurs, pornind de la tema ediţiei din acest an a Universităţii de Vară- „Pe drumul drept”. În jur de 7.000 de persoane asistă la discursul premierului ungar, potrivit organizatorilor care au anunțat numărul persoanelor înregistrate pentru a participa la acest eveniment.

Au existat persoane a căror înregistrare nu a fost acceptată „din motive de securitate”. Inclusiv jurnaliștii acreditați și traducătorii au trebuit să se înregistreze în prealabil, iar accesul s-a făcut pe baza unui cod QR, prin mai multe puncte de control, bagajele fiind controlate. Aceste măsuri au fost luate și la ediția de anul trecut.

Decizia a fost luată după un incident care a avut acum doi ani când preşedintele Asociaţiei „Calea Neamului”, Mihai Tîrnoveanu, s-a aflat printre spectatorii de la eveniment şi în momentul în care Viktor Orban a început să vorbească, a afişat un banner pe care scria „Ceva este etern-Transilvania , pământ românesc”, motiv pentru care a fost evacuat din zona respectivă de către personalul de securitate.

Controversele legate de prezența lui Orban la Tușnad

Anul trecut, premierul ungar le-a spus celor care au asistat la discursul său că, înainte să ajungă la Tusvanyos, Ministerul român de Externe i-a transmis un set de instrucțiuni legat de subiecte pe care ar trebui să le evite.

„Ni s-a transmis să nu vorbim nici despre unități teritoriale românești inexistente, aici putem vorbi despre Transilvania și Ținutul Secuiesc, dar nu am susținut niciodată că acestea ar fi unități teritoriale românești. Ne-au sfătuit să nu punem în lumină proastă valorile occidentale, precum migrație, LGBT și război. Nu trebuie să le punem noi în lumină proastă, pentru că s-au pus singure într-o lumină proastă”, le spunea Orban celor prezenți în iulie 2023 la Tușnad.

Însă discursul din 2023 a generat incomparabil mai puțină vâlvă decât cel din iulie 2022, Viktor Orban producând iritare cu considerațiile sale legate de evoluția războiului ruso-ucrainean care izbucnise cu șase luni în urmă. Orban susținea că strategia occidentală în Ucraina a fost construită pe patru piloni: Ucraina poate câștiga un război împotriva Rusiei cu armele NATO; sancțiunile vor slăbi Rusia și vor destabiliza conducerea acesteia; sancțiunile vor răni Rusia mai mult decât Europa; lumea s-ar alinia în sprijinul Europei.

„Stăm într-o mașină care are găuri în toate cele patru roți: este absolut clar că războiul nu poate fi câștigat în acest fel”, le-a spus Orban celor prezenți la Tușnad.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”