VIDEO Valeriu Gheorghiţă: Numărul de persoane care se află înscrise pe listele de aşteptare este de circa 760.000
Numărul de persoane care se află înscrise pe listele de aşteptare este de circa 760.000, potrivit datelor de la 30 martie, a declarat preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă.
"Numărul de persoane care se află înscrise pe listele de aşteptare este de circa 760.000 de persoane, sunt datele de la 30 martie. Este un număr relativ constant, în condiţiile în care în această perioadă au fost notificate peste 310.000 de persoane din listele de aşteptare, din care mai mult de 70% s-au şi programat. Deci faptul că avem o listă de aşteptare relativ constantă în toată această perioadă, pentru noi este un lucru mulţumitor la acest moment. În funcţie de numărul de persoane şi categoria din care fac parte pe lista de aşteptare, pot să vă spun că circa 57% din persoanele înscrise pe lista de aşteptare fac parte din etapa a treia a campaniei de vaccinare, persoane care deservesc activităţi esenţiale circa 8,3% şi persoane din categoriile vulnerabile, aproximativ 35%", a afirmat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a prezentat şi un top 6 al judeţelor privind listele de aşteptare.
"Topul celor 6 judeţe cu cele mai multe persoane înscrise pe listele de aşteptare: Bucureşti, cu peste 144.000 de persoane, Cluj, peste 58.000 de persoane, Prahova, peste 36.000 de persoane, Ilfov, aproape 30.000 de persoane, Mureş, peste 28.000 de persoane, Iaşi, peste 27.000 de persoane. Spuneam că în toată această perioadă au fost notificate aproximativ 310.000 de persoane din listele de aşteptare, din care 217.000 de persoane au efectuat deja programarea şi au confirmat programarea în centrele de vaccinare. În ultimele 24 de ore s-au înscris aproximativ 42.000 de persoane pe listele de aşteptare, persoane noi. Au fost notificate în ultimele 24 de ore 43.000 de persoane, din care 30.600 şi-au confirmat programarea. Practic, avem un randament de confirmare a programării de peste 71%", a afirmat Gheorghiţă.
Şeful CNCAV a făcut şi o serie de menţiuni suplimentare legat de modalitatea de funcţionare a programării din lista de aşteptare.
"Platforma de programare în momentul de faţă realizează notificarea persoanelor din lista de aşteptare prin respectarea categoriei de populaţie prioritară, aşa cum ea este stabilită de Strategia Naţională de Vaccinare, precum şi a ordinii de înscriere pe listele de aşteptare, aşa încât prioritatea de notificare a persoanelor aflate pe lista de aşteptare este următoarea: 75% din locurile disponibile se alocă către populaţia cu grad ridicat de risc, legat de infecţia cu SARS-CoV-2, 25% din locurile disponibile se alocă pentru persoanele care desfăşoară activităţi esenţiale în infrastructura critică şi de asemenea restul locurilor disponibile sunt alocate persoanelor care fac parte din etapa a treia a campaniei de vaccinare", a spus el.
Gheorghiţă a subliniat, referitor la notificarea persoanelor din lista de aşteptare, care sunt programate ca aparţinând etapei a III-a, că în momentul de faţă platforma respectă în totalitate ordinea de înscriere pe listele de aşteptare, nefiind aplicată "o prioritizare, o subprioritizare".
"La înscrierea pe lista de aşteptare, platforma asociază utilizatorului data şi ora efectuării rezervării, aşa încât, în momentul acesta, o persoană care optează pentru mutarea de pe lista de aşteptare a unui centru pe lista de aşteptare a unui alt centru va ocupa următoarea poziţie, după persoanele deja înscrise în lista de aşteptare a centrului în care doresc să migreze. De asemenea, o persoană care anulează rezervarea şi apoi se înscrie din nou pe lista de aşteptare îşi pierde locul şi va fi aşezată la finalul listei. După primirea notificării prin sms şi e-mail privind posibilitatea de programare, beneficiarul trebuie să acceseze platforma informatică şi să selecteze data şi ora de vaccinare. La finalizarea cu succes a programării, aplicaţia generează recipisa cu datele de prezentare pentru administrarea celor două doze. Menţionăm că persoanele care sunt programate prin intermediul operatorilor de call-center primesc notificarea cu data la care au fost programate pentru vaccinare şi în acest sens, practic, se scutesc persoanele respective de a resuna în serviciul de call-center şi de a valida programarea", a explicat Gheorghiţă.
El a precizat, în ceea ce priveşte situaţia programărilor efective în centrele de vaccinare, că la acest moment, începând cu data de 30 martie, sunt 1.159.235 de locuri ocupate în centrele de vaccinare.
"În centrele care primesc vaccin de la compania Pfizer avem 640.539 de programări, din care peste 196.000 sunt persoane programate la doza 1, restul fiind pentru efectuarea celei de-a doua doze. În centrele care primesc vaccin de la compania Moderna avem 125.919 programări, din care 54.197 persoane aflate la prima doză, iar în centrele cu AstraZeneca avem 392.777 de programări, din care peste 47.000 sunt persoane programate la doza 1. Reamintesc că în momentul de faţă, lista de aşteptare, modalitatea de programare se face pe un interval de circa cinci zile. Acest interval va fi crescut la şapte zile. Practic, se deschide o fereastră cu locuri libere pe o perioadă de cinci zile; va fi crescută la şapte zile", a explicat Valeriu Gheorghiţă. AGERPRES/ (A, AS - autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)