VIDEO Valeriu Gheorghiţă: Informaţiile despre vaccinare trebuie validate înainte de a fi publicate; pot exista erori
Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că l-a informat pe premierul Florin Cîţu, la solicitarea acestuia, despre datele privitoare la imunizare, respectiv despre modalitatea prin care aceste date sunt publicate în mediul online.
"Eu nu am făcut plângere, am făcut o informare premierului, la solicitarea dumnealui, legată de datele privitoare la activitatea de vaccinare, respectiv modalitatea prin care aceste date sunt puse în mediul online şi ce informaţii sunt prezentate. Problema pe care o văd, în calitate de preşedintele al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea şi care am ca atribuţie informarea publicului legată de derularea activităţilor de vaccinare, de asemenea comunicare în situaţii de criză, comunicare cu personalul medico-sanitar, toate aceste informaţii, în opinia noastră şi a specialiştilor, necesită a fi validate înainte de a fi puse în mediul online, pentru că pot să fie erori de selectare în centrele de vaccinare. Aceste erori se corectează cu o întârziere de cel puţin 24 de ore şi prin acest punct de vedere pot să genereze o serie de interpretări eronate pe baza unor date care sunt nevalidate", a spus medicul militar.
El a amintit că organismul pe care îl conduce, CNCAV, este în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi în coordonarea primului ministru.
"Este datoria mea profesională să informez primul ministru despre toate informaţiile, despre toate activităţile care au loc şi care sunt în legătură cu această campanie de vaccinare. Din acest punct de vedere, acea informare a fost înainte de acea decizie de a se autosesiza, dacă vreţi, Corpul de Control. Nu ştiu şi nu am prevăzut acest aspect, însă sunt informări care aduc la cunoştinţă primului ministru datele care sunt prezente în acea bază de date şi, sigur, punctul meu de vedere şi punctul nostru de vedere legat de validarea acestor date înainte de a fi puse în mediul online, tocmai pentru că pot să fie erori de introducere a datelor (...) şi mi se pare important să înţelegem că aceste date (...) mai degrabă au rol tehnic şi (...) ne permit nouă să definim anumiţi indicatori pe baza cărora să luăm, pe de o parte decizii din punct de vedere strategic, medical, legate de derularea campaniei de vaccinare şi, în al doilea rând, pe baza acestor indicatori noi facem aceste informări publice periodic", a susţinut Gheorghiţă.
Potrivit acestuia CNCAV, primeşte datele de la INSP, nu le extrage din Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.
"Eu cred că trebuie să fie cineva care să fie desemnat de acurateţea acelor date, pentru că aceste date sunt provenite din Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, care se află în coordonarea şi în structura Institutului Naţional de Sănătate Publică şi pot să vă spun că eu, la nivelul Comitetului, primesc aceste date de la Institutul Naţional de Sănătate Publică şi nu mă duc şi extrag singur datele din Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, tocmai pentru că îmi doresc să aduc în faţa publicului date validate şi nu date incorecte şi a doua zi să vin să le corectez", a mai arătat medicul.
Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a publicat noi date despre pandemie şi despre centrele de vaccinare din judeţe.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat că nu este nevoie de avizele serviciilor de informaţii pentru publicarea numărului de teste COVID-19 efectuate pe fiecare judeţ.
"Numărul de teste trebuia să fie publicat cu mult timp înainte, cred că este un lucru pe care îl aşteptam cu toţii. (...) Nu a trimis premierul Corpul de control. Există o solicitare a unor autorităţi, probabil, sau unor instituţii care trebuie verificate. Ce vreau să vă spun este că datele trebuie să fie publice. Ideea că numărul de teste într-un judeţ al României ar fi un secret de stat sau ceva de genul acesta este complet anapoda şi asta nu cred că este un secret pentru fiecare dintre dumneavoastră. (...) Datele sunt publice. S-ar putea să nu fie perfecte, dar asta este toată ideea din spatele transparenţei. S-ar putea ca anumite date să fie corectate şi pentru asta să fie nevoie de un efort inclusiv al publicului ca să observe anumite inadvertenţe, dar dacă ascundem date, ascunderea de date sau pretinderea că anumite date ar fi secrete este un lucru profund nociv pentru democraţia unei ţări, profund nociv pentru orice instituţie a ţării acesteia", a declarat Voiculescu luni.
Prim-ministrul Florin Cîţu a anunţat că, în urma unei discuţii avute luni cu şeful Corpului de control al Guvernului, instituţia se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei privind publicarea de către Ministerul Sănătăţii a datelor legate de COVID . AGERPRES/(A, AS - autor: Roberto Stan, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ada Vîlceanu)