SBU - Serviciul de Securitate al Ucrainei, prin Direcția 13 de Contrainformații Militare - a lovit o stație radar cu rază lungă în regiunea Bryansk din Federația Rusă, care monitorizaa cerul la 700 km adâncime în Ucraina. O sursă bine informată din SBU a informat media ucraineană despre acest lucru.
Stația radar în valoare de 100 de milioane de dolari a fost lovită de șapte drone kamikaze de tip aeronave. Lovitura îi lasă pe ruși cu ”un complex (radar n.r) Nebo-U mai puțin modernizat, care ajuta inamicul să detecteze armele ucrainene”.
După lovirea acestui radar, rușii au mai puține capabilități să detecteze ținte aeriene de-a lungul graniței de nord a Ucrainei.
”Lovirea radarului rușilor va ajuta trupele noastre să efectueze recunoașteri, să lanseze drone și să folosească mai eficient aviația armată în această zonă”, a subliniat sursa.
Incendiu la principala fabrică rusă pentru producția de rachete pentru S-300 și S-400
Întâmplător sau nu, după neutralizarea acestui radar, ”În seara zilei de marți, 16 aprilie 2024, un incendiu a izbucnit la uzina Avangard din Rusia”, scrie Unian .
Fabrica este situată la Moscova și produce rachete pentru complexele S-300 și S-400. Suprafața incendiului este de 50 de metri pătrați și a avut loc în atelierul nr. 12 al fabricii de mașini Avangard. Până acum, nu există niciun comentariu public din partea serviciilor de informații ucrainene care, de cele mai multe ori când se întâmplă astfel de incidente, lasă să se înțeleagă că structurile lor operative au fost în spatele atacurilor.
Baza Aeriană de la Djankoi, Crimeea - lovită în această noapte
În noaptea de 17 aprilie, au izbucnit explozii și a izbucnit un incendiu în Djankoi din Crimeea, unde se află baza aeriană rusă.
Acolo s-ar afla trei escadrile de aviație (care zburau elicoptere de tip Mi-8, Mi-35M, Mi-28 și Ka-52), aparținând Regimentului 39 de elicoptere din Divizia a 27-a de aviație a Comandamentului 4 al Forțelor Aeriene și Apărării Aeriene din Districtul Militar de Sud al Armatei Ruse, relatează Krymskiy Veter.
Localnicii raportează că în zona aerodromului militar local au izbucnit explozii.
Krymskiy Veter a furnizat date de la satelitul VIIRS/Suomi NPP, care a înregistrat incendiile. Se raportează că există șase surse de foc pe aerodromul din Djankoi și lângă acesta
Pe rețelele ruse de socializare se discută ce ar fi putut fi folosit pentru a lovi Djankoi, printre versiuni se numără și ATACMS.
Amintim că, în toamna lui 2023, Ucraina a primit rachete cluster MGM-140A cu rază lungă de acțiune din SUA - aceasta este o variantă ATACMS cu o rază de zbor mai scurtă, dar dispune de un număr mai mare de submuniții și este utilă pentru astfel de misiuni.
Distanța maximă la care aceste rachete pot lovi este de 165 km. Ucraina a cerut și transferul ATACMS cu o rază de acțiune mai mare ( 300 km), discuțiile în acest sens au continuat în SUA, dar nu au existat rapoarte oficiale despre prezența unor astfel de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina. SURSA: defenseromania.ro