VIDEO UPDATE Proteste împotriva proiectului de ordonanță privind grațierea, în București și în alte orașe din țară (GALERIE FOTO)

VIDEO UPDATE Proteste împotriva proiectului de ordonanță privind grațierea, în București și în alte orașe din țară (GALERIE FOTO)

În București și în alte orașe din țară au avut loc miercuri proteste împotriva ordonanței de urgență privind grațierea unor pedepse.

 Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

UPDATE ORA 21.23 Aproximativ 3.000 de persoane au protestat în Piața Victoriei din Capitală

Aproximativ 3.000 de persoane au protestat în Piața Victoriei din Capitală, miercuri seară, față de proiectele de ordonanță de urgență privind modificarea Codului penal și grațierea unor pedepse.

Protestatarii au strigat, printre altele, "Vrem pușcării, nu amnistii!", "DNA să vină să vă ia!", "Ciorbea, demisia!", "Jos cu Ciorbea!", "Jos cu Dragnea!", "Demisia!", "Jos penalii!", "Afară, afară cu hoții din țară!", "Colectiv!","La închisoare, nu la guvernare", "Luptă DNA, opriți corupția, vine revoluția!".

Manifestanții au purtat pancarte cu mesaje precum: "Jos Guvernul", "The day we give in is the day we die", "Vrem legi pentru popor, nu pentru penali", "Locul hoților e la închisoare, nu la guvernare", "Nu amnistiei", "Jos labele de pe Codul penal".

Inițial, oamenii s-au adunat în Piața Universității, apoi au pornit în marș către Piața Victoriei.

Rodica Năstase, care a participat la protest, a afirmat că este împotriva adoptării celor două proiecte de ordonanță de urgență pentru că "hoții și tâlharii trebuie să stea în pușcărie".

"Nu amnistiei, nu grațierii! Să stea acolo unde le este locul, unde spune judecătorul!", a declarat, la rândul său, Viorica Frone, venită în Piața Victoriei.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a precizat că protestul a fost spontan, fiind organizat pe rețelele de socializare.

"Nu are autorizație, nu există depusă o solicitare pentru autorizație", a precizat Enache, menționând că jandarmii au asigurat ordinea publică.

În jurul orei 21,00, majoritatea protestatarilor au părăsit Piața Victoriei.

UPDATE ORA 21.18 Iordache despre protestatarii împotriva grațierii: Oamenii nu sunt informați corect

UPDATE ORA 20.58 Timiș: Protest neautorizat împotriva proiectului Legii grațierii

Circa 150 de persoane au protestat neautorizat, miercuri seara, în Piața Victoriei din Timișoara, în tăcere, împotriva proiectul Legii grațierii.

Manifestanții au purtat pancarte pe care scria ''Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați'', ''Grațiere non grata'' sau ''În democrație hoții stau la pușcărie''. Protestatarii s-au declarat nemulțumiți inclusiv de modificarea Codului Penal fără consultare publică și a principalilor actori din Justiție.

Protestul de miercuri seara al timișorenilor a fost inițiat pe facebook, iar participanții au anunțat că vor reveni în Piața Victoriei și joi seara, de la aceeași oră, 18.00.

Protestul s-a încheiat după aproximativ o oră, fără incidente.

UPDATE ORA 20.05 Iași: Aproximativ 100 de persoane au ieșit în stradă din cauza legii grațierii

Aproximativ 100 de persoane au ieșit miercuri seara, în Piața Unirii din Iași, pentru a-și manifesta nemulțumirea față de proiectul legislativ ce vizează amnistia și grațierea.

Aceștia s-au mobilizat în urma apelurilor de pe rețelele de socializare.

Având pancarde în mâini, cu mesaje precum "Legea grațierii e rușinea țării", "Păcat, păcat de sângele vărsat", protestatarii scandează printre altele "Guvernare, nu eliberare", "Hoții stau la pușcărie în democrație".

Manifestanții au ieșit în stradă nemulțumiți de faptul că ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat că a supus dezbaterii publice două proiecte legislative, unul dintre acestea vizând amnistia și grațierea.

UPDATE ORA 19.51 Protestarii din Piața Universității au plecat spre Guvern

Mai multe persoane adunate în Piața Universității din Capitală, miercuri seară, pentru a se împotrivi adoptării proiectului de ordonanță privind grațierea unor pedepse au plecat în marș spre sediul Guvernului.

La marș participă mai multe sute de oameni, unii dintre aceștia având tricolorul.

Pe pancartele manifestanților sunt mai multe mesaje, printre care: "Vă vedem", "Locul hoților este la închisoare, nu la guvernare", "Vrem legi pentru popor, nu pentru penali", "Jos labele de pe Codul penal". Aceștia au strigat, printre altele, "PSD, ciuma roșie!", "DNA, nu renunța!", "Fără amnistie, vă vrem la pușcărie!".

Unul dintre protestatari, Dragoș Cojan, a spus că nu vrea să fie adoptată această ordonanță "pentru că nu este cinstit". El a afirmat că nu este normal ca într-un stat de drept "niște infractori dovediți care în prezent își ispășesc pedepsele să scape de ele pe motiv că ar fi penitenciarele supraaglomerate".

Roberto Iosupescu, participant la protest, a precizat că se opune adoptării ordonanței, motivând că este "nejustificată și părtinitoare".

"Este clar emisă cu direcție și nu acoperă justificările pe care le-a adus cel puțin ministrul Justiției", a adăugat Iosupescu.

UPDATE ORA 19:12 Protest la Universitate pentru ca proiectul de ordonanță privind grațierea să nu fie adoptat

Mai multe persoane protestează miercuri seară în Piața Universității din Capitală pentru ca proiectul de ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse să nu fie adoptat.

Protestatarii, purtând cartonașe roșii, au strigat: "Dragnea, nu uita, România nu este a ta!", "Corupția ucide!", "Colectiv!", "Jos penalii!", "Demisia!", "DNA să vină să vă ia!", "La închisoare, nu la guvernare!".

Mulți au afișat pancarte cu mesaje, precum: "Nu amnistiei!", "Vă rugăm să ne scuzați, nu producem cât furați", "Depolitizare în școli și în spitale", "Vrem sistem de sănătate, nu iertare de păcate", "Jos guvernul mafiot", "Pușcărie da, amnistie nu", "Jos labele de pe Codul penal", "Trezește-te, România, că îți moare democrația!".

Unul dintre protestatari, Mircea Diniță, a declarat că nu i se pare normal ca aceia care au greșit sau au furat să fie iertați printr-o astfel de lege. "Democrația nu trebuie să fie dusă la extrem prin măsuri făcute doar pentru unii și sunt foarte restrictive și cu dedicație într-un fel", a spus Diniță.

La rândul său, Ciprian Necula, un alt protestatar, și-a exprimat nemulțumirea: "Vor doar să acopere în acest moment niște acțiuni penale. Ne întoarcem practic în urmă cu un an de zile, episodul Colectiv, când am ieșit în stradă și am cerut ceva pentru normalitate. (...) Prin ce au vrut să facă azi ne întorc înapoi cu 20 de ani".

Liderul Uniunii Salvați România, Nicușor Dan, prezent în Piața Universității, a precizat că nu face declarații publice pe această temă pentru a nu se interpreta că politicienii au venit în piață ca să confiște un protest al societății civile.

UPDATE ORA 19.04 Sibiu: Aproximativ o sută de participanți, la protestul împotriva Legii grațierii; printre ei, membri USR și PNL

Aproape o sută de sibieni s-au strâns miercuri seara, în Piața Mare, la un protest spontan, anunțat pe Facebook, împotriva proiectului Legii grațierii.

Participanții nu au scandat lozinci, însă au afișat un singur banner cu doi elefanți simbolizând grațierea și amnistia și îndemnul "Să le tăiem trompele!".

Mulți dintre cei prezenți la protest sunt membrii USR sau PNL.

La protest participă mai mult de jumătate din filiala USR Sibiu, adică 30 de oameni, în frunte cu liderul organizației, Raluca Amariei.

"Am intrat în USR căci am decis că nu mai putem sta deoparte. Și am decis că atunci când lucrurile nu merg bine, să acționăm. Mișcarea de astăzi este un prim pas pe care putem să îl facem noi (...) să tragem un semnal de alarmă", a declarat pentru AGERPRES Raluca Amariei, președintele USR Sibiu.

Contactată de corespondentul AGERPRES, prim-vicepreședintele PNL Sibiu, Daniela Cîmpean, a explicat că acest protest nu este inițiat de către liberali.

"Protestul nu este inițiat de PNL, dar PNL susține orice demers pentru susținerea legalității", a spus Daniela Cîmpean.

Protestul a început la ora 18.00 și nu a fost autorizat de Primăria Sibiu. Inițiatorul acestui protest nu a depus până la ora 15.00 nicio cerere pentru autorizarea manifestării, la Primăria Municipiului Sibiu, a precizat pentru AGERPRES, Mirela Gligore, purtător de cuvânt al primăriei.

Ministrul Justiției, Florin Iordache a declarat miercuri că România trebuie să dea o lege a grațierii de care ar putea beneficia aproximativ 2.500 de persoane.

"În acest moment, gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor din România este peste 150%. România, în luna mai, este sub imperiul unei decizii CEDO care ne poate obliga, datorită faptului că în cele 40 de penitenciare și locuri de deținere, în toate aceste 40 de locuri, există hotărâri de condamnare a României pentru relele tratamente și pentru condițiile inumane pe care le au acești oameni. România nu poate face peste noapte să acopere cele aproape 9.000 de locuri cât avem în acest moment excedent de deținuți în aceste locuri de deținere", a precizat Florin Iordache, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

Ministrul Justiției a adăugat că în astfel de condiții Guvernul poate veni cu un act normativ privind grațierea care să nu vizeze faptele penale grave.

ORA 18.43 Cluj: Aproximativ 200 de persoane au protestat împotriva proiectelor privind amnistia și grațierea

Aproximativ 200 de persoane au protestat, miercuri seară, la Cluj-Napoca, împotriva proiectelor de acte normative care ar viza amnistia și grațierea pentru anumite fapte.

Potrivit participanților la miting, care nu este autorizat, ei s-au adunat în Piața Unirii din Cluj-Napoca ca urmare a apelurilor lansate pe rețelele de socializare.

Participanții la miting au purtat pancarte pe care, printre altele, se putea citi: 'Vrem program de guvernare, nu penali cu condamnare', 'Fără grațiere, fără amnistie, Clujul n-are amnezie', 'Vrem democrație fără amnistie', 'În democrație, hoții stau în pușcărie'.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a anunțat că MJ a finalizat marți elaborarea a două acte normative care vizează grațierea pentru anumite fapte.

AGERPRES/(A, AS — autori: Iulia Carciog, Marius Septimiu Avram, Daniela Malache, editor: Florin Marin, Diana Dumitru, imagine: Marian Vlăduț, redactor video: Marilena Gheorghiță, grafician: Liliana Iordan, editori online: Ada Vîlceanu, Adrian Dădârlat)


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

4 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

5 Ciudată poveste...