VIDEO UPDATE Hossu (Cartel Alfa): Guvernul nu dorește să vină cu o soluție și insistă asupra transferului de taxe; s-a încercat un șantaj împotriva sindicatelor
Transferul de taxe de la angajator la angajat nu face decât să ia de la salariați o parte ca să acopere găurile bugetului de stat, dar cu toate acestea Guvernul nu dorește să vină cu o soluție și insistă asupra acestui transfer, a declarat, vineri, președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la ieșirea de la discuțiile avite cu oficialii din Guvern.
"România va deveni o ladă de gunoi din punct de vedere al condițiilor și implicit se va crea un dumping. În loc ca angajatorul să plătească pentru condiții deosebite sau speciale, grupa I sau II de muncă, practic va fi salariatul care va scoate din buzunar ca să își plătească prostia aceea de loc de muncă, care nu corespunde condițiilor și standardelor normale. Niciunde nu mai există chestiunea asta cu transferul integral. A rămas că Guvernul nu dorește să vină cu o soluție și insistă asupra transferului de taxe. Transferul nu face decât să ia de la salariați o parte ca să acopere găurile bugetului de stat. În același timp a rămas că va fi o nouă discuție, după ce Guvernul va discuta cu angajatorii, întrucât premierul crede că va putea lua angajamentul ca toți angajatorii din România, reprezentați de confederațiile patronale, vor face majorarea cu 23% ca să nu existe un efect negativ pe salariile respective", a spus Hossu.
De asemenea, acesta a spus că s-a încercat un șantaj împotriva sindicatelor, în sensul că dacă aceștia nu acceptă transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, Guvernul nu va aproba Legea salarizării.
"S-a încercat un șantaj împotriva părții sindicale, în sensul în care "Nu vreți să acceptați transferul, atunci anulăm Legea de salarizare", ceea ce este complet anormal, pentru că practic, legat de acest lucru, niciodată nu s-a pus la pachet cu o multitudine de alte mecanisme. Sunt invenții pe care le-au introdus din luna aprilie, când și-au dat seama că depășesc capacitatea lor financiară, insistând pe o imagine populistă legată de acest lucru", a precizat Hossu.
La rândul său, președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, a subliniat că a venit cu o propunere, conform căreia dacă reținerile salariale făcute de către angajator nu vor fi virate către bugete, acest lucru să devină o infracțiune.
"Blocul Național Sindical este împotriva deciziei de a transfera contribuțiile angajatorului și de a modifica, a crește artificial salariul brut al angajatului. De asemenea BNS a propus în aceste condiții ca salariul minim să crească, de la 1.450 de lei la 1.550 de lei, de la 1 ianuarie. Am propus de asemenea indexarea deducerilor din codul fiscal, prin care se aplică salariile din România, întrucât dacă nu s-ar face această indexare de deducere, vom rămâne în continuare cu cea mai mare fiscalitate pe salariile mici. Am propus, de asemenea, întrucât în opinia noastră legea nr. 153 în formatul în care este publicată în Monitorul Oficial nu se poate aplica, ca Fondul de salarii disponibil pentru anul următor să fie orientat diferențiat, după cum urmează: anul viitor, corecțiile să fie propuse în sistemul public de sănătate, educație, apărare și ordine publică. Nu în ultimul rând, ultima propunere pe care am făcut-o Guvernului a fost aceea de a reintroduce, ori în legea pentru combaterea evaziunii fiscale, ori în Codul fiscal, o prevedere prin care reținerile la sursă făcute de angajator, care nu sunt virate către bugete, să redevină infracțiune, considerând că este un gest extrem de grav, care nu trebuie lăsat așa în voia sorții", a punctat Costin.
Întrebat ce vor face sindicatele de acum încolo, Costin a spus că joi, 12 octombrie, va fi o întâlnire în cadrul Biroului Executiv al BNS, în cadrul căruia se vor decide acțiunile de protest, precum și "demersuri de natură juridică".
O delegație formată din reprezentanții principalelor confederații sindicale a intrat, vineri dimineață, la discuții cu premierul Mihai Tudose, la sediul Guvernului. Tema discuțiilor este reprezentată, în principal, de revendicarea privind anularea măsurii de transfer al contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
Confederația Cartel Alfa a organizat, miercuri, un miting la care au participat câteva mii de sindicaliști. Cartel Alfa a solicitat modificarea Legii 62 a dialogului social și renunțarea la propunerea de transfer al contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri, că nu a renunțat la transferul plății contribuțiilor de la angajator la angajat și că în această privință se caută o soluție alături de sindicate, astfel încât toată lumea să fie de acord. Acesta a adăugat că măsura transferului de taxe sociale la angajat face parte dintr-un pachet legislativ, alături de Legea salarizării și scăderea nivelului de impozitare.
AGERPRES/(A, AS — autor: Cătălin Trandafir, editor: Daniel Badea, editor online: Simona Aruștei)