VIDEO Una dintre cele mai tari faze de pe frontul din Ucraina...

VIDEO Una dintre cele mai tari faze de pe frontul din Ucraina...

Un avion de atac la sol rusesc Suhoi Su-25 a fost distrus, în zona orașului Doneţk, de Brigada 110 Mecanizată ucraineană cu un lansator portabil de rachete, potrivit unor surse multiple. Pierderea aeronavei a fost confirmată de mai multe canale populare de Telegram din Rusia, inclusiv de Fighterbomber , specializat în aviație. Potrivit acestora, pilotul s-a catapultat și a fost evacuat din zonă.

Avionul a fost distrus cu un sistem de tip MANPADS (man-portable air-defense system), posibil FIM-92 Stinger de producție americană.

Din înregistrare se observă că pilotul nu lansează contramăsuri înainte de a fi lovit, ceea ce sugerează că aeronava nu a detectat amenințarea. Rachetele folosite de sistemele de tip Stinger sunt de tip „infrared homing”, adică urmăresc ținte care generează căldură.

Radiațiile infraroșii sunt emise de corpuri fierbinți, precum motoarele avioanelor și ale elicopterelor. Pentru a deruta rachetele, piloții lansează rachete de semnalizare. În acest caz sunt posibile și alte scenarii: este posibil ca pilotul să fi folosit deja contramăsurile în timpul misiunii sau să nu le fi avut din start.

Într-un alt clip video poate fi văzut momentul prăbușirii avionului:

O unitatea a armatei ucrainene a doborât marți un avion rusesc de atac la sol Suhoi-25, a anunțat brigada mecanizată separată 110, care este la a doua astfel de realizare în ultimele patru zile.

Avionul Su-25, unul dintre puținele aeronave de luptă rusești ce are și blindaj, a fost lovit în regiunea Donețk, potrivit unei postări pe Telegram a brigăzii „Marko Bezruchko”.

Mai exact în sectorul Pokrovsk, unde, împreună cu un alt Su-25 încerca să tragă asupra pozițiilor de la sol ale armatei ucrainene.

Brigada ucraineană a postat pe rețelele de socializare și un clip video cu lovitura. În imagini se vede cum perechea de Su-25 zboară la altitudine foarte mică, apoi din spatele celui care filmează trage un sistem antiaerian portabil și se poate observa cum racheta lansată lovește al doilea avion din perechea de aeronave.

Un alt clip video arată urmările din perspectiva unei drone de supraveghere: Se vede cum avionul în flăcări se prăbușește în flăcări și provoacă o explozie de proporții la sol.

„Triunghiul Pokrovsk“, unde dispar avioane rusești

Este al doilea SU-25 doborât de unitatea respectivă în ultimele zile după cel de vineri.

„Există triunghiul Bermudelor și există Triunghiul Pokrovsk. Și aici dispar regulat de pe radar avioane. Dar nu în condiții misterioase”, a scris Brigada Separată 110 pe rețelele de socializare.

„Piloții inamici își continuă zborurile sinucigașe în zona de responsabilitate a brigăzii 110 cu o perseverență maniacală și stupidă. Așa că vom continua să îi doborâm”, se afirmă într-o postare pe Facebook.

Imaginile postate de militarii ucraineni după lovitura de vineri.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii