VIDEO Un aisberg cât un sfert din Țara Galilor se mai ține de un „fir de ață”. Acesta ar urma să fie în Top 10 cele mai mari aisberguri
O ruptura in raftul de gheata din sectiunea Larsen C va elibera un aisberg cat un sfert din Tara Galilor si va schimba imaginea Peninsulei Antarcticii, sustin expertii, potrivit The Guardian. Totodata, specialistii nu pot confirma daca ruptura este produsa de schimbarile climatice.
Ruptura din raftul gheata Larsen C a peninsulei Antarctice va elibera un aisberg urias de 5.000 km patrati - o suprafata de aproximativ un sfert din marimea Tarii Galilor.
Astfel, potrivit profesorului Adrian Luckman, un om de stiinta de la Universitatea Swansea si Liderul proiectului Midas din Marea Britanie, care a monitorizat situatia din Larsen C, ruptura are o lungime de aproape 200 km iar ultima sectiune care a ramas intreaga este de numai 13 km.
"Ca orice fractura in ceva, cu cat fractura devine mai lunga, cu atat este mai mare presiunea pe partea ramasa din ea. Deci, intr-adevar, este doar atarnat de un fir aici ", a spus el pentru Guardian.
Chiar daca aisbergul nu va fi cel mai mare inregistrat vreodata - titlul este detinut de Iceberg B-15, o masa care s-a rupt de raftul de gheata Ross in anul 2000 si avea o suprafata de dimensiunea Jamaica - este de asteptat sa fie in top 10.
"Este un eveniment mare si va schimba peisajul peninsulei Antarctice - raftul de gheata Larsen va fi lasat cu 10% mai mic", a spus Luckman.
Totodata, expertul a spus ca nu este posibil sa se spuna daca fractura a fost rezultatul schimbarilor climatice.
"Riscul a fost acolo de zeci de ani; S-ar fi putut desprinde in acest moment, orice s-ar fi intamplat. Ar putea fi doar unul dintre acesti factori ciclici in rafturile de gheata - asa lucreaza, cresc si apoi dau nastere la aisberguri ", a explicat Luckman.