Pe de altă parte, Ucraina a achiziționat recent aproximativ 14.000 de drone FPV, al căror cost total este aproape echivalent cu costul unui singur sistem rusesc de rachete TOR.
Potrivit unor surse ucrainene, soldații ucraineni au distrus două sisteme SAM TOR în ultima lună. Primul sistem a fost avariat şi nu distrus complet, deoarece ruşii au reușit să-l evacueze din zona de război.
Sistemul de apărare antiaeriană Tor este disponibil în diferite versiuni, cum ar fi pe șenile, static, tractat și pe roți. Mobilizarea să durează doar 3 minute și poate fi transportat prin orice mijloace, inclusiv aerian. Sistemul Tor are un timp de reacție de 7-8 secunde [standard] și 7-10 secunde [când este în mișcare].
Armata ucraineană folosește dronele FPV ca ''drone kamikaze'', deoarece au instalat pe acestea diferite focoase, precum și pentru a arunca muniție asupra tintelor inamice, după care drona se întoarce. Astfel de drone sunt utilizate în mod tot mai des pe frontul din Ucraina. În mâini unui operator bine pregătit, dronele kamikaze FPV sunt o armă redutabilă capabilă să distrugă diverse vehicule blindate.
Utilizarea intensă a dronelor FPV în luptele dintre forțele ucrainene și cele rusești a schimbat dramatic imaginea războiului modern. Folosirea în luptă cu succes a uneia sau mai multor drone ieftine, de tip FPV, poate distruge echipamente în valoare de milioane de dolari. Acest lucru este evidențiat deja în numeroase materiale video care prezintă utilizarea în luptă a unor astfel de drone pe linia frontului din Ucraina.
Dronele FPV sunt un tip de dronă care este controlată cu ajutorul funcției "first-person view" - presupune transmiterea de imagini video în timp real de la o cameră instalată în partea din față a dronei. Operatorul controlează drona cu o telecomandă și vede în timp real tot ceea ce surprinde camera cu ajutorul unor ochelari VR, ca și cum ar sta în interiorul dronei, la fel ca un pilot de avion.
Acestea nu sunt echipamente militare, ci sunt folosite în viața de zi cu zi pentru a realiza materiale video sau şedinţe foto.
Dronele sunt extrem de manevrabile și pot schimba rapid direcția. Acest lucru necesită un nivel ridicat de îndemânare și pregătire. Acest lucru se datorează faptului că operatorul trebuie să controleze drona pe tot parcursul zborului. Caracteristicile depind de modelul specific, dar dronele FPV pot atinge viteze de peste 100 de kilometri pe oră și chiar mai mult.
SURSA: defenseromania.ro