VIDEO Ucraina merge „all-in” și aruncă în luptă rezerva sa de elită
Din analiza informațiilor provenite din surse deschise, Ucraina a angajat deja cel puțin 8 din cele 9-12 brigăzi special create pentru contraofensiva împotriva trupelor ruse aflate în poziții defensive întărite în sudul Ucrainei (regiunea Zaporojie) și sud-estul țării (regiunea Donețk). Brigăzile, cu militari antrenați în țările NATO și SUA fac parte din rezerva de elită a Corpului 10 Armată al Ucrainei, responsabil cu străpungerea liniilor de apărare, dar mai ales cu războiul de manevră ce ar trebui să urmeze după realizarea unei breșe în apărarea rusă. Breșă care, după mai bine de 2 luni de la începerea contraofensivei ucrainene, nu a fost încă făcută.
Grosul trupelor ucrainene care au declanșat contraofensiva la începutul lunii iunie a fost compus inițial din unități ale așa-numitului „Corp 9 de Armată”, special creat pentru atacarea și străpungerea „liniei Surovikin”, care are o lungime totală de 2.000 de kilometri (dacă ținem cont că „linia” nu e una singură, ci vorbim despre o apărare multistratificată, dispusă în adâncime de circa 20 de kilometri).
„Cei care îi critică pe ucraineni că progresează prea lent sau că fac greșeli habar nu au ce înseamnă războiul. Nu conștientizează provocările pe care ucrainenii le au de înfruntat”, a declarat pentru Digi24.ro generalul american în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa.
Dacă facem apel la istorie, să ne uităm la invazia Aliaților din Normandia, în 1944. După ani de antrenamente și beneficiind de avantaje uriașe, aliații au debarcat și, odată ajunși pe țărm, au fost blocați acolo timp de două luni. Nu au putut să iasă din zona plajelor, din cauza faptului că germanii s-au folosit atât de bine de avantajele terenului. Le-au luat (aliaților) două luni până să reușească o străpungere. Faptul că ucrainenii trebuie să facă acum ceva similar, dar fără niciun fel de acoperire aeriană, reprezintă o mare provocare.
Din surse deschise (imagini și informații despre mersul luptelor publicate chiar de ministerul ucrainean al Apărării) și informații publicate în presă, au fost identificate următoarele unități ale Corpului 9: brigada 38 Infanterie Marină sursa ), brigada 3 de Asalt ( sursa ), precum șiunități din cele 8 brigăzi de asalt special formate pentru contraofensivă.
60.000 de militari ucraineni pentru a găsi o breșă în 2.000 de kilometri de fortificații rusești
Corpului 9 ucrainean i s-au alăturat, treptat, brigăzile „de elită” ale Corpului 10, format din cele 9 brigăzi antrenate special în țările NATO (+3 antrenate în SUA, dar despre care nu există informații publice). O brigadă are în jur de 3-5000 de militari. Cele 9-12 brigăzi numără astfel „pe hârtie” cel mult 60.000 de militari.
Până în acest moment au fost identificate pe front 9 brigăzi ale Corpului 10.
Brigada 47 a suferit astfel pierderi importante (între 2-6 tancuri Leopard și 6-7 blindate Bradley) încă din primele zile ale asaltului.
O altă brigadă ucraineană despre care au apărut imagini și informații despre implicarea sa în contraofensivă este Brigada 37 Infanterie Marină.
De asemenea, conform Forbes , care citează documentele declasificate în scandalul PentagonLeaks, Brigada 33 Mecanizată e singura unitate ucraineană care are în dotare tancuri germane Leopard 2A6. Imagini confirmate cu aceste blindate distruse au apărut deja online, semn că și această brigadă a fost deja angajată în lupte.
În total, Ucraina a pierdut până acum în jur de 15 tancuri Leopard (distruse/avariate/abandonate - o treime din totalul furnizate de NATO) și aproape 50 de vehicule Bradley - practic, jumătate din numărul celor donate de SUA.
În iulie, Ucraina a mai desfășurat o brigadă de rezervă - 22 Mecanizată - care a și început să piardă pe front tancuri donate de Polonia.
Pe 27 iulie au apărut informații în presa ucraineană despre angajarea unor elemente din brigăzile 116 și 118 mecanizate.
De asemenea, una din brigăzile de elită - 21 Mecanizată - care are în dotare cele mai moderne mașini de luptă din lume - nu este implicată în contraofensiva propriu-zisă, ci acționează în zona Kreminna (unde rușii erau până acum în ofensivă). Aici, brigada a pierdut deja un blindat modern CV90, capturat de ruși.
Astfel, după două luni de la debutul contraofensivei, armata ucraineană pare să meargă „all-in” după ce a mai angajat din rezerva de elită a Corpului 10 brigada 46 Parașutiști („Asalt Aerian”, denumirea originală) și brigada 82 Parașutiști. Este pentru prima oară, de altfel, când oficialii ucraineni recunosc și vorbesc deschis despre existența acestei brigăzi - 82 Parașutiști - care până acum nu a „existat” în nicio comunicare oficială.
Astfel, din cele 9 (12?) brigăzi din rezerva de elită a Ucrainei, 8 sunt angajate direct în contraofensivă, iar una e dislocată pe frontul de la Kreminna/Kupiansk.
Recent, au fost publicate pe Twitter imagini cu președintele Zelenski prezent la un briefing al brigăzii 46 parașutiști, parte a Corpului 10 ucrainean, care luptă pe axa Orihiv-Tokmak (Zaporojie).
Tot Zelenski a mai publicat imagini din timpul unei „vizite în Donețk”, unde a făcut publice numele unităților angajate în această zonă: brigăzile 3 și 5 Asalt, brigada 80 Parașutiști, brigada 57 Infanterie Motorizată, brigăzile 22 și 24 Mecanizate, brigada 26 Artilerie și brigada 92 Mecanizată.
De asemenea, ministerul ucrainean al Apărării a publicat tot pe Twitter un anunț în care a precizat brigăzile implicate în luptele de pe axa Melitopol. Acestea sunt: brigăzile mecanizate 47, 117, 65, 116, 118 și brigada 46 Parașutiști. Patru brigăzi din cele șase (46, 47, 116, 118) fac parte din „Corpul 10”.
Imagini cu brigăzile 46 și 82 parașutiști pe frontul de la Robotine (Zaporojie) au apărut pe rețelele sociale pe 12 august. Mai exact, au apărut primele imagini cu vehicule de luptă germane Marder (aflate în dotarea Bg 46 și care, până acum, nu au mai fost văzute pe frontul din Ucraina) și cu blindate SUA Stryker (aflate în dotarea Bg 82).
Amploarea luptelor, pe fondul aparentei decizii a Kievului de a raporta cu orice preț o victorie, e ilustrată într-un reportaj Forbes, conform căruia armata ucraineană a masat 4 brigăzi de infanterie marină într-un sector de 16 kilometri.
„Drumul lung” al Ucrainei spre o victorie. Și pericolul cel mai mare care poate duce la o înfrângere
Altminteri, se vorbește deja despre un „duș rece” pentru Kiev și susținătorii Ucrainei, care ar trebui să se pregătească pentru un război de lungă durată, iar decidenții militari ucraineni ar trebui să se gândească deja la o contraofensivă de primăvară, în anul 2024.
Contraofensiva Ucrainei pentru recucerirea teritoriilor ocupate de forţele ruseşti ar putea avea încă multe luni de desfăşurare. În condiţiile în care anul acesta nu se pot obţine câştiguri importante, strategii militari se gândesc deja la modul în care antrenamentele şi noile echipamente ar putea înclina balanţa pe câmpul de luptă în primăvară,
Astfel, în lipsa unor succese majore, lupta Ucrainei pentru a expulza forţele de invazie ale Rusiei va dura probabil mai mult timp.
Conform Time , există trei situații în care Ucraina poate, totuși, câștiga războiul: prima ar însemna o victorie obținută chiar în aceste zile critice: angajarea unor unități de elită ar putea provoca o „ruptură” în apărarea rusă, ceea ce le-ar permite astfel ucrainenilor să înceapă un război de manevră care să se încheie cu o victorie militară importantă (distrugerea sau încercuirea unor mari unități ruse).
A doua variantă: forțele ruse, care deja se confruntă cu probleme notorii de moral ar putea face o „implozie”, în urma atacurilor și bombardamentelor susținute ale ucrainenilor.
A treia variantă presupune un „drum lung”, care să însemne că Occidentul va continua să ajute financiar și militar Ucraina pentru a împiedica Rusia să copleșească forțele militare ale Kievului (industria de armament rusă este, practic, intactă, ucrainenii nedispunând de mijloace de atacare a fabricilor de armament). Cu ajutorul militar occidental, Ucraina ar putea menține constant „presiunea” asupra trupelor ruse, pentru a le împiedica să dobândească inițiativa, până când acestea vor fi înfrânte sau vor face „implozia” mult-dorită. În schimb, fără ajutor occidental, e extrem de puțin probabil ca Ucraina să reușească.