
VIDEO Trump spune pentru prima dată că vrea să retragă trupe din Europa
Președintele american Donald Trump a declarat că nu exclude retragerea trupelor americane care sunt staţionate în Europa, apreciind că totul depinde de cum vor decurge negocierile pe care le va avea cu Uniunea Europeană în ceea ce privește taxele vamale.
Este prima dată când liderul de la Casa Albă vorbește despre posibilitatea retragerii trupelor SUA din Europa.
Trump a fost întrebat dacă are vreun plan de a reduce prezența armatei SUA pe continent, după ce presa americană a relatat despre posibila retragere.
El a spus că Statele Unite finanţează apărarea Europei fără a primi prea mult în schimb şi a spus că la fel se întâmplă şi cu partajarea costurilor cu Coreea de Sud, potrivit agenției poloneze PAP, citate de News.ro.
„Ei bine, am putea (retrage trupe din Europa, n.r.). Adică, depinde. Plătim pentru armata în Europa. Nu ni se rambursează prea mult”, a declarat președintele american în Biroul Oval.
„Ar fi un subiect de discutat care nu are legătură cu comerţul. Dar cred că are sens să facă parte din aceste discuţii comerciale. Ar fi frumos să împachetăm totul într-o singură înţelegere pentru fiecare ţară”, a declarat Trump, referindu-se la negocierile privind taxele vamale care sunt în desfășurare.
Preşedintele SUA a mai spus că miercuri dimineaţă s-a hotărât să îngheţe timp de 90 de zile tarifele mai mari anunţate pentru zeci de ţări şi a redactat ordinul „din inimă”, fără jurişti, alături de consilierii săi economici.
Trump s-a declarat, de asemenea, mulţumit de faptul că UE nu a luat imediat contramăsuri pentru tarifele anunțate de Casa Albă.
Bruxellesul a anunţat miercuri un plan de răspuns la impunerea unor tarife americane de 25% pentru oţel şi aluminiu, dar joi a precizat că aplicarea acestui plan va fi suspendată timp de 90 de zile, după ce preşedintele Trump a anunţat, la rândul său, că amână cu 90 de zile, aplicarea taxelor „de reciprocitate”.
Scenariul retragerii trupelor americane din Europa
Înalți oficiali ai Departamentului Apărării din SUA au discutat posibilitatea de a retrage până la jumătate din forțele trimise de Joe Biden pe flancul de est al NATO, inclusiv din România, după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, au declarat pentru NBC News șase oficiali americani și europeni care au fost informați cu privire la acest subiect.
Posibila retragere îi vizează pe cei 20.000 de militari pe care administrația lui Joe Biden i-a desfășurat în 2022 pentru a consolida apărarea țărilor de la granița cu Ucraina, după invazia rusă. Cifrele sunt încă în discuție, dar propunerea ar putea implica eliminarea a până la jumătate din forțele trimise de Biden, scrie NBC.
În momentul de față, în România sunt în misiune aproximativ 1.700 de militari americani. Cel mai mare detașament, de aproape 1.400 de militari, este staționat la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, iar numărul exact variază în funcție de rotație, o dată la câteva luni.
Discuțiile interne privind reducerea numărului de trupe americane în România și Polonia au loc într-un moment în care președintele Donald Trump încearcă să îl convingă pe Vladimir Putin să accepte o încetare a focului, mai scrie site-ul televiziunii americane.
Oficialii europeni au îndemnat SUA să coordoneze cu aliații orice plan de reducere a prezenței militare americane pe continent, pentru a evita destabilizarea apărării NATO, scrie Bloomberg.
În acelașiu timp, congresmenii americani din Comisia pentru servicii armate au criticat această posibilă retragere, avertizând că un pas înapoi ar încuraja Rusia, scrie Stars and Stripes.