VIDEO Trei știri de pe frontul din Ucraina

VIDEO Trei știri de pe frontul din Ucraina

* Militarii ucraineni au arătat cât de uşor poate fi distrus un tanc rusesc T-90M: Ai nevoie de o dronă FPV şi o grenadă americană M67

Unitatea ucraineană ''Shadow'' a publicat un material video cu momentul în care distruge unul dintre cele mai performante tancuri pe care ruşii le au acum pe front, deja cunoscutul T-90M Proryv. Militarii ucraineni au demonstrat că au nevoie de o simplă dronă de tip FPV, la care au ataşat o grenadă americană M67, pentru a distruge un tanc rusesc T-90M Proryv aflat pe front în regiunea Donețk.

T-90M abandonat de invadatori a fost descoperit pe una dintre secțiunile frontului de est. Nu se știe de ce rușii și-au abandonat tancul. Cu toate acestea, militarii ucraineni au decis să distrugă acest tanc şi nu să-l recupereze de pe front.

Cel mai probabil una dintre şenile era avariat, iar tancul nu a mai putut înainta pe front. Se şi poate observa că înainte ca tancul să fie complet distrus, acesta prezenta o avarie în partea dreaptă - blindajul prezintă deformări după impactul cu un dispozitiv exploziv.

O dronă Mavic a fost folosită pentru a arunca o grenadă de mână în trapa deschisă a turelei. După explozie, în interiorul tancului rusesc T-90M Proryv a izbucnit un incendiu puternic.

Probabil că înăuntru se aflau muniții, iar explozia grenadei a declanșat explozia încărcăturilor de 125 mm trase de tancul T-90M Proryv.

Tancul a ars din interior, ceea ce a dus de fapt la distrugerea acestuia. Conform unor informații preliminare, acest tanc T-90M a fost distrus în apropierea satului Tonenke, lângă Avdiivka, în regiunea Donețk.

Trebuie menționat faptul că tancul rusesc avea un blindaj reactiv suplimentar instalat în partea superioară a turelei, care ar fi trebuit să protejeze tancul de dronele kamikaze și alte munţii, asta în cazul unui impact direct.

De asemenea, în partea din spate a turelei, sunt vizibile două sisteme de război electronic (EW), care sunt concepute pentru a contracara dronele.

Pe frontul din Ucraina, cel mai modern tanc rusesc produs în serie, care participă la ostilități, este T-90M "Proryv/Breakthrough". Tancul T-90, în versiunea T-90M Proryv rămâne cel mai modern tanc utilizat de Armata rusă. În contextul în care T-14 Armata nu a depășit statutul de „tanc fantomă”. Însă T-90 este departe de a fi considerat eficient pe câmpul de luptă. Forțele Armate Ucrainene au distrus și capturat în mod repetat tancuri rusești T-90M pe câmpul de luptă.

** Falsele sisteme Himars, Patriot și alte machete ajută Ucraina să distragă atenția rușilor de la armele reale desfăşurate pe front

Forțele Armate Ucrainene au învățat în cei doi ani de război cu să ducă în eroare forţele ruse de ocupaţie, utilizând pe câmpul de luptă machete ale armelor şi obligându-i pe ruși să lovească ținte false. Forțele Armate Ucrainene folosesc în mod constant tactici de război informaţional, forțându-i pe ruși să fie distrași de ținte false. Unul dintre aceste instrumente a fost reprezentat de ''armele fictive'', se arăta într-un reportaj al Today.ua.

Recurgea la utilizarea de arme false nu este ținută la secret de către comandamentul militar al Ucrainei. Militarii ruși știu și ei despre astfel de tactici. Cu toate acestea, potrivit militarilor ucraineni, rușii cad în mod regulat în această capcană.

Calitatea execuției unui astfel de "echipament" și poziționarea sa în mod eficient pe câmpul de luptă este foarte importantă. Pentru prima dată, în 2022 au apărut primele informații despre atacurile rusești asupra unor machete ale MLRS Himars. Prin urmare, este cunoscut faptul că Statul Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse a raportat cu regularitate despre distrugerea a zeci de astfel de sisteme.

Nu neagă nimeni că nu au fost situaţii în care forţele armate ruse au distrus sau avariat sisteme Himars, dar numărul acestora nu a fost cel prezentat de propagandă rusă.

De asemenea, mai multe grupuri de voluntari ucraineni sunt implicate în fabricarea de arme false, confecționându-le din deșeuri. Un singur grup de voluntari a reușit să confecționeze anul trecut peste 200 de machete ale rachetelor ghidate antitanc Stugna-P și două obuziere D-20 de 152 mm.

Chiar la începutul proiectului, realizarea unei machete a unui lansator de rachete a durat până la două luni. Acum, acestea sunt realizate în câteva zile, iar costul a scăzut de la patru mii la o mie de grivne. Forțele Armate ale Ucrainei înaintează către aceşti voluntari și comenzi mai serioase. Li s-a propus să realizeze macheta unui sistem de rachete Patriot pentru 10.000 de dolari.

"Ideea principală a acestor modele este de a epuiza inamicul și de a-i determina poziția. Avem nevoie de arme reale pentru că putem câștiga războiul doar cu arme reale", au declarat militarii ucraineni.

*** Ruşii au aruncat în luptă UGV-uri înarmate cu lansatoare de grenade AGS-17

Conflictul ruso-ucrainean a fost martorul primei lupte cunoscute cu drone la 29 martie 2024, o confruntare care a subliniat caracterul în continuă schimbare pe care îl are războiul cu drone. Aceasta ar putea fi prima luptă între drone terestre și aeriene din istorie. Imaginile publicate pe Telegram au documentat această întâlnire istorică, în care au fost implicate două vehicule terestre fără pilot la bord (UGV) rusești înarmate cu un lansator automat de grenade AGS-17 și un sistem de minare TM-62. Aceste vehicule au fost distruse ulterior de o dronă ucraineană First Person View (FPV), marcând un moment important în utilizarea sistemelor fără pilot în luptă.

Rușii utilizează vehicule terestre de luptă fără pilot (UGV) pe care au instalat lansatoare de grenade AGS-17. După cum se poate observa în materialul video, ambele vehicule de luptă de tip UGV au fost distruse de UAV-uri de mici dimensiuni de tip FPV, potrivit Militarnyi.

UGV-ul ruseşti au în partea superioară un modul de luptă cu un lansator automat de grenade AGS-17 și o cutie mare pentru muniție. În partea din spate a robotului este instalat un pilon, care cel mai probabil are o cameră care permite operatorului să vadă mediul înconjurător.

Modalitatea prin care aceste drone sunt controlate este încă necunoscută. Fiecare dintre ele are o rolă de cablu, astfel încât se poate presupune că controlul poate fi efectuat cu ajutorul fibrei optice sau al comunicațiilor radio.

Această confruntare istorică între două tipuri de drone, care a avut loc la 29 martie 2024, nu numai că arată cum a evoluat războiul din Ucraina prin utilizarea de sisteme de arme controlate de la distanţă, dar este și o dovadă a progresului înregistrat de aceste drone în materie de performante tehnice. Înainte ca această confruntare notabilă să aibă loc, câmpul de luptă a cunoscut un alt tip de confruntare între drone, indică analiştii publicaţiei Army Recognition.

Anterior, dronele FPV din ambele tabere își vizaseră reciproc dronele de la sol. Cu toate acestea, aceste confruntări implicau "platforme terestre" mai simple, controlate prin radio, care erau utilizate în principal pentru transportul muniției şi nu dispuneau de staţii de arme telecomandate. Aceste prime confruntări între vehiculele fără pilot au fost rudimentare, dar inovatoare, pregătind terenul pentru războiul avansat dronă contra dronă care avea să urmeze.

O dronă FPV ucraineană lovește o platformă terestră rusă în apropiere de Avdiivka, în martie 2024.

Tranziția de la utilizarea acestor ''cărucioare'' cu muniţie controlate prin radio la desfășurarea unor vehicule terestre fără pilot (UGV) extrem de sofisticate, echipate cu lansatoare automate de grenade și sisteme de minare, marchează un salt semnificativ în strategia și tehnologia militară.

Aceasta reflectă o înțelegere și o integrare mai serioasă a sistemelor fără pilot la bord în tacticile de pe câmpul de luptă, evidențiind modul în care atât forțele rusești, cât și cele ucrainene încearcă să depășească limitele războiului convențional.

Distrugerea UGV-urilor rusești de către o dronă FPV ucraineană nu numai că arată precizia și flexibilitatea tactică pe care le oferă dronele, dar ilustrează și rapiditatea cu care tehnologia fără pilot la bord este integrată și adaptată pentru diverse scenarii de luptă. Această evoluție de la simple cărucioare de muniție la drone complexe, dotate cu arme, reprezintă o imagine de ansamblu a impactului pe care îl are tehnologia asupra războiului modern, marcând o nouă eră în care sistemele fără pilot joacă un rol central. SURSA: defenseromania.ro




populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...